Pindske planine   -   27.04.2007. - 02.05.2007.

-   Manastiri METEORA, kanjon VIKOS, planina TIMFI (2497m)
planina TRAPEZICA (2022m), Kostursko i Malo Prespansko jezero   -


| Prvi deo | Drugi deo |
    Petak, 27. april
    Pošli smo u 18:15 sati iz Skerlićeve ulice. U grupi je bilo trideset učesnika pa je prevoz bio sa dva minibusa.

    Subota, 28. april
    Granicu smo prešli kod Djevdjelije, a dalje preko Larise, Trikale, Klabake do slikovitog sela Kastraki ugneždenog u uglu ogromnih stena.

Manastiri METEORA

Stene Meteora
Manastirsko naselje Meteora nalazi se na ogromnim i strmoglavim stenama koje se naglo uzdižu na severozapadnom rubu Tesalijske ravnice gde se susreću sa podnožjem masivnog planinskog lanca Pindos.

Prvi pustinjaci naselili su Meteore prije desetog vijeka. Dok smo išli putem, prošli smo ispod manastira Sv. Nikle Anapavsisa, smeštenog na ogromnoj steni. A dalje gore, takodje na visokoj steni, nalazi se manastir Rusanu koji je osnovan u 14. veku. Mi smo prvo posetili manastir Veliki Meteoron ili Preobraženje koji je osnovao Sv. Atanasije i Joasaf koji je bio srpskog porekla. Deo grupe je posetio i manastir Varlam, a u povratku i Rusanu.

Manastir Preobraženje
Manastir Varlam

Po obilasku Meteora, posle podne smo otišli na zapad presecajući lanac Pindskih planina da bi sišli do živopisnog mesta Mecova u podnožju planine Lakomos sa još uvek snežnim vrhovima.
Mecovo, iza Peristeri

Kratko smo se zadržali i otišli do Janjine gde nismo našli smeštaj već smo to jedva uspeli u obližnjoj Perami pored ulaza u istoimenu poznatu pećinu.

    Nedelja, 29. april

Kanjon VIKOS (rijeka Voidomatis)

    Sa glavnog puta izmedju Janjine i Konice smo se odvojili u mestu Karies i preko planine Mičikeli došli do sela u području Zagorja. Polazno mesto za turu po kanjonu je selo Monodendri. Na turu po najdubljem kanjonu na svijetu, kako piše na početku staze, krenuli smo dobro popločanom stazom iz sela od koga sledi silazak u kanjon oko 300m, a posle celom dužinom ide lijevom stranom kanjona. Gore se uzdižu strme krečnjačke stene.

Severne stene kanjona
U tišini kanjona

Kanjon sada nema vode osim što se mestimično javljaju manje "kadice" sa bistrom zelenom vodom, ali se na osnovu korita i stena vidi da tu protiče ogromna količina vode u doba otapanja snijega u proleće.

Kraj kanjona
Pri kraju kanjon se širi i tu izvire velika reka Voidomstis koja odlazi kroz klisuru do ušća u reku Aoos na kraju Koničke ravnice.

Na kraju sledi uspon od oko 250m iz kanjona do sela Vikos gde nas je čekao prevoz.

Posle odmora prevezli smo se do sela Mikro Papigo (1000m) na drugoj strani doline, na zapadnom podnožju planine Timfi.
Put za Papigo

Od sela sa stvarima na ledjima do doma "Astraka" (1950m) još oko 3,5 sata penjanja tako da smo gore stigli u prvi mrak. Svi smo se smestili u dve sobe.
Dužina ture po kanjonu oko 12km, od Papiga do "Astrake" 5km, ukupno 17km i 1200m uspona.