PIRIN  -  BUGARSKA

18. - 20.05.2007.

 

Planinski masiv Pirina nalazi se u jugozapadnom delu Bugarske. Nastavlja se na masiv Rile sa severa pa sve do grčke granice na jugu. Pirin je vododelnica egejskog i crnomorskog sliva. Sa istoka se proteže do reke Meste, a na zapadu do Strumice. Najviši vrhovi masiva su u Severnom Pirinu. Vihren (2914m) je najviši vrh i treći vrh po visini na Balkanu. Do 2000m je prekriven šumom. Iznad šumovitog dela je niže rastinje, livade i stene. Mnogobrojna glečerska jezera čine ovu planinsku lepoticu veoma privlačnom ljubiteljima prirode. Planinarske staze povezuju Pirin sa Rilom i grčkim planinama. U podnožju Pirina nalazi se Bansko, najlepše skijalište u Bugarskoj. Za vreme skijaške sezone Bansko ima deset puta više stanovnika.


    Krenuli smo u petak naveče ka Pirinu zajedno sa planinarima iz Novog Mesta. Usponom na Pirin sećali smo se Petera Luzara, planinara preminulog prošle godine na istom usponu. U ranim jutarnjim satima stigli smo u Bansko gde su nam se pridružili planinari iz Samokova iz Rilskog Turista. Kišno vreme je mnoge planinare odvratilo od uspona. Krenuli su najuporniji. Autobusom smo došli do parkinga blizu planinarskog doma Banderica(1800m).

Za nepun sat stižemo u planinarski dom Vihren.
Planinarski dom Vihren 1950m
Nastavljamo dalje sa usponom jedva vidljivom markacijom. Kiša neprestano pada. Već smo se navikli. Na izlazu iz kamenitog i šumovitog dela dočekao nas je novi snežni prekrivač.
Na usponu
Na visini od oko 2300m napravili smo kamenu kupu, zapalili sveće i položili cveće na mestu gde je prošle godine u isto vreme preminuo Petar Luzar.
Mesto na kome je preminuo Petar Luzar
Pomen Petaru Luzaru
Manja grupa je krenula nazad ka domu. Najuporniji su krenuli ka nevidljivom vrhu. Magla i dubok sneg su otežavali kretanje kolone.
Početak uspona

    Izlazimo na Hvojnati vrh (2635m). Grebenom silazimo ka vihrenskom prevoju. Vetar koji na momente rasteruje maglu otvara nam oči. Uvidesmo konačno na kratko stazu ka Vihrenu. Krivudavom stazom stižemo na 2914m. Malo se zadržavamo, fotografišemo i nazad ka prevoju.

Na Vihrenu, najvišem vrhi Pirina (2914m)

    Drugom stazom se vraćamo u dom. Vidljivost se popravila, kišu je zamenio sneg. Po planu smo stigli u topao dom. Nemamo vremena za sušenje iskisle opreme već samo za osveženje.Ponovo izlazimo na sitnu i dosadnu kišu do autobusa.U Banskom smo se razmestili po hotelima i rastali od planinara iz Samokova. Dome topli dome! Proslavili smo uspon i našu upornost u jednom etno restoranu i otišli na spavanje.

Sutradan, ne tako rano, krenuli smo ka Rilskim Manastirima. Kratko smo se tu zadržali i potom nastavili put ka Sofiji. U Beograd smo stigli pre ponoći.

Rilski manastir

Na Vihren se popeo 31 planinar. Čestitam svima.     

 

 Beograd, 22.05.2007.                                                          Izveštaj: Vladislav Matković

                                                                                       Fotografije: Dolinar Branko                                                                        


            Pobeda Web Team 2007.

 početna strana