Pirin, Bugarska,  05. - 07. novembar 2004.

 

      Dva puta odlagan izlet za Slovačku i Visoke Tatre je uspešno zamenjen izletom na najviše vrhove Pirina u Bugarskoj. Sa dva poluprazna autobusa (jedan nam je bio mali, a dva prevelika), krenuli smo ka Pirinu u petak popodne. Ranom zorom prolazimo Sofiju i u svanuće stižemo u Banjsko, veliki skijaški centar ispod Pirina. Bez zadržavanja autobusom stižemo do planinarskog doma Bandjerica (1750m). Jednim autobusom nastavljamo dalje do planinarskog doma Vihren (1950m), koji nosi ime najvišeg vrha Pirina. Planinarski dom Vihren je polazna tačka uspona na Vihren.

 
Prva mala pauza iznad pl. doma Vihren
 
Vihrenski prevoj (u pozadini)

 

      U organizovanoj koloni, po lepom jutarnjem vremenu, krenulo je četrdeset planinara na uspon. Markiranom strmom stazom se probijamo kroz zakžljale borove i izlazimo na plato gde je prva pauza.Tek nas je obasjalo prvo jutarnje sunce na visini od 2150m. Izvanredan pogled na susedni greben Siljegarnik i Todorin Vrh (2746m), dokle dolazi žičara.

Nastavljamo sa usponom do vihrenskog prevoja (2650m). Ponovo pravimo veću pauzu zbog divnog pogleda na pirinske gorske oči (Vihrenska jezera). Do trećeg vrha na Balkanu je ostalo jos manje od 300m.
 
Vihrenska jezera

Krivudavom i dosadnom stazom, za manje od četiri sata, 37 planinara je osvojilo Vihren. Lepo vreme je omogućilo prelep pogled na okoljne vrhove, jezera, kanjone, potoke, vodopade i grad Banjsko.

 
Pogled sa Vihrena
 
Banjsko sa vrha
      Na vrhu smo se zadržali više od jednog sata. Veći deo grupe je krenuo strmijom stazom ka prevoju Premkata (2650m), koji razdvaja Vihren i Kutelo (2908m), sledeći naš vrh. Manja grupa (17 planinara), je osvojila Kutelo, a najupornija 4 planinara - i Banjski Suhodol (2884m).
 
Vihren 2917m
Ponovo smo svi na prevoju Premkata i krećemo novom stazom kraj kazana, strmih litica koje se spuštaju sa Vihrena. Prolazimo kraj alpinističkog skloništa i zelenom markiranom stazom stižemo do zatvorenog planinarskog doma Bandjerica. Dočekali smo i ispratili sunce na Pirinu.
Put od Premkate, kraj kazana
 
Prevoj Premkata
 
Staza ka vrhu Kutelo

 

Zadovoljni i umorni lagano se spuštamo autobusom do grada gde je ostatak grupe za nas obezbedio spavanje. Posle neprospavane noći i napornog dana, odmor nam je prijao.

      Veče smo proveli po kafićima karakterističnim za Banjsko. Sutradan, odmorni, nastavljamo putovanje ka Beogradu. Kratko se zadržavamo u Rilskom manastiru i Sofiji. U Beograd smo stigli oko ponoći. Pored planinara Pobede veći deo grupe su sačinjavali planinari planinarskog društva Kindja iz Kikinde, i planinara našeg ogranka iz Liga.              

   
Beograd,
izveštaj: vodja puta Vladislav Matković,
PD Pobeda, Beograd
11. novembar 2004.
fotografije: Aleksandar Kecić, PD Kindja, Kikinda
| Početna strana