Prokletije  - Rosni vrh (2524 m)

22.-24. septembar 2006.
    Planinarski savez Beograda i Planinarsko društvo « Radnički » Beograd organizovali su akciju - uspon na Prokletije, kojoj se pridružilo i Planinarsko društvo « Pobeda ». U pravcu Prokletija, iz Beograda smo krenuli sa malim zakašnjenjem u 22.30 i usput pokupili još 4 planinara, što je ukupno činilo grupu od 36 planinara. U Gusinje smo stigli u 8 sati ujutru. Tu smo se po planu podelili u dve grupe. Jedna grupa od 25 planinara, pod vođstvom Bojana Milovanovića, otišla je u dolinu Grbaja i smestila se u planinarskom domu. Nas 11 planinara, pod vođstvom Milana Lončara, krenuli smo autobusom do sela Vusanje, odakle smo nastavili pešice kroz Ropojansku dolinu u pravcu Ropojanskog Zastana, do napuštene karaule (1384m).
 

Od Vusanja prema karauli Dolina RopojanaUprtili smo velike rančeve na leđa i krenuli stazom kroz dolinu. Bili smo dobro raspoloženi i već oduševljeni prizorima divljih i predivnih masiva Prokletija koji su se uzdizali svuda oko nas.
Taman smo počeli da brekćemo pod teretom teških rančeva, kad... naidje traktor, u koji veselo uskočismo, sa sve stvarima.
Onda je počelo neverovatno truckanje po makadamskom putu, ali nam to ništa nije smetalo. Smejali smo se, dizali  glave ka nebu i vrhovima, saginjali ih kada samo nailazili na niske grane drveća, gledali uzbudljive masive Prokletija i slikali...Naš vodič  zaseo je na pod traktorčeta, raširio kartu i budno pratio po njoj put kojim smo išli. Da sve bude pod kontrolom...


Nakon 4 km uzbudljive vožnje, nastavili smo put pešice i uskoro se ispred nas pojavila napuštena karaula, smeštena u predivnoj dolini, okruženoj planinskim masivima i pokrivenoj prostranim, plavetnim nebom.


Karaula je objekat sa više prostorija, bez struje i vode. Vrlo brzo, mi smo od njega napravili prijatnu kućicu za stanovanje. Izabrali smo jednu veću prostoriju u kojoj su svi prozori zastakljeni, na čiste folije donete iz Beograda poredjali naše podmetače i vreće, zakucali eksere na zidove na koje smo okačili kese sa hranom, koje je takođe bilo u izobilju, raširili konopce za sušenje veša, poredjali sveće i eto nama prijatne i tople atmosfere u kojoj smo zaista uživali. Vodu smo doneli sa obližnjeg izvora.  


Na turu smo konačno krenuli u pola dva popodne. Posle dužeg uspona kroz šumu, uputili smo se ka:


Katunskim jezerima (1800 m)......do graničnog grebena između jezera


...i Popljuga (2000 m) i nazad, do karaule.

Vreme je bilo promenljivo. Malo sunca, malo oblaka, po neka kap kiše, ali opet prijatno za hodanje. Po povratku u karaulu i posle dobre večere uz svetlost sveća, uvukli smo se u naše vreće i zaspali, dok su svuda oko nas i naše kućice, u mrkloj noći i neverovatnoj tišini, tiho bdeli masivi Prokletija, nepokretni, mirni, tako uzbudljivi i moćni...

Vrlo rano, probudilo nas je dobovanje kiše koja se slivala niz oluke. Ali, odmah po našem ustajanju, ona je prestala i već oko pola 9, krenuli smo na turu. Malo pre toga, oko 8 sati, pojavili su se i planinari iz Grbaje, koji su pešice došli iz Vusanja do našeg doma, a onda smo svi zajedno krenuli na uspon. Naš cilj bio je Rosni vrh (2524 m).Iz uvale Korita, preko padina i grebena Brijan i Bunsit, nastavili smo dalje kroz Romansku zaravan, na prevoj Farumit (2170 m), a zatim jako strmom padinom do vrha.