Rila - Musala    
14-16.11.2008.Planinski masiv Rile se nalazi 60km južno od Sofije. Mnogobrojna glečerska jezera(233), bisti izvori, potoci, vodopadi, cirkovi i vrhovi preko 2700m čine ovu planinu interesantnom za mnogobrojne turiste, skijaše, alpiniste i planinare. Najviši vrh Rile-Musala(2925m) je najviši vrh Balkana. Dobro markirane staze, mnogobrojni planinarski domovi i skloništa čine Rilu bezbednom preko cele godine. Skijaški centar Borovec u podnožju Musale je jedan od najvećih skijaških centara u Bugarskoj.
Uspon na Musalu  je moguć iz vise pravaca. Najpoznatiji pravci ka vrhu su sa istoka dolinom reke Marice ili preko Zavračice grebenom. Sa južne strane je moguć uspon iz Jakorude i planinarskog doma Grnčar. Istočna strana Musale je strma, uzdiže se iznad Belog Iskara, pa je uspon veoma otežan. Najčešći pravac uspona na Musalu je sa severne strane iz Boroveca. Žičarom se može popeti do Jastrebeca(2360m), a zatim preko planinarske kuće Musala do vrha. Drugi, alternativni pravac, je direktno iz Boroveca dolinom Musalenske Bistrice do doma pa na vrh.

Planinari Pobede, zajedno sa planinarima drugih društava i planinarima iz Splita, krenuli su u petak vece ka Rili. Noćno putovanje je uobičajeno za pobedaše. Stigli smo u predviđeno vreme. Nakon prepakivanja u Borovecu, krenuli smo markiranom stazom, dolinom Musalenske Bistrice. Odmereni tempo pri usponu je držao grupu na okupu. Lepo vreme bez snega, za ovo doba godine, je bilo idealno za pešačenje. Ranija planinarska staza je pretvorena u široki nedovršeni put. Kraća zadržavanja radi fotografisanja i dve veće pauze, nisu nam promenile plan uspona.

Priprema za uspon Prašinarenje Sunčanje

Hiža Musala se oblači u novo ruho. Novi dom koji se već godinama gradi konačno je u završnoj fazi. Lep sunčan dan nas primorava na dužu pauzu. Prolazno vreme je bolje od planiranog. Nerado smo krenuli ka planinarskom domu Everest(2730m).
Ka domu
Hiža Musala Uspon
Letnjom markacijom izlazimo na greben. Jezera ispod Aleka su zaleđena. Oko 15h stigli smo u dom. Neki se razmišljaju dali da odmah krenu na vrh. Odustaju od namere.Dan je za ovo doba godine kratak. Topla supa, vruć čaj i hladno pivo su nagrada za današnji naporan dan. Savladano je 1400m nadmorske visine. Smestili smo se u grupnoj spavaonici u potkrovlju. Malo je hladnjikavo za one koji nemaju dobre vreće. Veoma rano smo otisli u krpe. Zvezdano nebo je najavljivalo lep sutrašnji dan. Pre zore, svi smo na nogama. Pripremamo se za završni uspon.
Zaslon Everest

Jutro na Musali Ka vrhu Još malo do vrha

Jutarnje sunce se polako pojavljuje. Najpre je obasjalo sam vrh Rile-Musalu. Za koji minut više od pola sata, letnjom stazom, izlazimo na krov Balkana(2925m). Mnogima je ovo prvi put na ovako zavidnoj visini. Krštenje sa prusikom je obavezno. Na vrhu smo proslavili Sokolov rođendan sa rođendanskom tortom i svećicama. Svi koji su krenuli na vrh,popeli su Musalu. Gužva oko fotografisanja. Vijore se zastave. Radost na licim učesnika. Sa vrha prepoznajemo Vihren, Botev, Vitošu i Rodope.  

Slavljenik Zastava Pobede na vrhu

Musala-vrh

Istom stazom se vraćamo ka domu. Kratko se zadržavamo  u domu i rastajemo od ljubazne domaćice. Veću pauzu smo napravili na 2350m kraj zaleđenog jezera. Rano smo stigli u Borovec, ali smo dugo čekali na ručak u njihovim etno restoranima. Očigledno da se konobari zagrevaju za predstojeću zimsku sezonu. Kratku pauzu u Sofiji su planinari iskoristili za obilszak sportske radnje i metroa. Uz uobičajene pauze i zadržavanja na granicama u Beograd stižemo oko ponoći.   
Silazak

Izvedene pešacke ture (maršuta, dužina, vreme trajanja, broj učesnika):
Borovec - Musalenska Bistrica - Pl.dom pod - Everest, 13km, 5h, 34
Pl.dom pod Everest - Musala2km, 0.5h, 34
Musala - Pl.dom pod Musalom - Borovec, 15km, 4h, 34

Vođa puta, izveštaj i fotografije: Vladislav Matković
                                           Pomoćnik vodiča: Jović Ljubiša