Niske i Visoke Tatre,  02.-11. januar 2005.

 
Štrbsko Pleso (veštački vodopad)

   Tatre:
   

  Planinski masiv Tatra je deo Karpata koji se proteže od Češke preko Poljske, Slovačke, Ukrajine, Madjarske do Rumunije. Upravo se u ovom masivu nalaze i najviši vrhovi nabrojanih zemalja.

  Niske Tatre su nacionalni park sa najvećim skijaškim centrom Slovačke (Jasna - 1285m). Najviši vrhovi u Niskim Tatrama su Džumbijer (2043m) i Čopok (2024m).
Planinski masiv Visokih Tatra se proteže duž severne granice Slovačke, odnosno južne granice Poljske. U ovom masivu se nalazi preko 25 vrhova iznad 2500m, a najviši je Gerlahovski Štit (2655m). Širom planine razbacano je 85 planinskih jezera, a najveće je Hincovo jezero. Mnogobrojne doline, potoci, vodopadi i jezera čine planinu još lepšom. Ova planinska lepotica je povezana sa preko 350km besprekorno obeleženih planinarskih staza, koje su ucrtane u precizne planinarsko - turističke karte.

 Za vreme sedmodnevnog boravka u masivu Niskih i Visokih Tatra, planinari Pobede, su izveli tri pešačke ture i tri uspona. Prva pešačka tura je izvedena u Visokim Tatrama. Po maglovitom i vetrovitom vremenu krenuli smo iz Štrbskog Plesa ka vodopadu Skok. Nakon dva sata pešačenja, izgubili smo i jedva vidljivu stazu. Propadajući do pojasa, nastavili smo dalje. Konačno smo stigli do vodopada ali gusta magla nije nam načinila zadovoljstvo, da ga fotografišemo. 

Izlaz Na Hopok
Sa Derešea pogled na Niske Tatre (Hopok, Djumbier)

U Niskim Tatrama smo izveli jednu pešačku turu. Iz skijaškog centra Jasna, krenuli smo ka Demanovskoj pećini. Lepo markiranom i prohodnom stazom, stigli smo za dva sata. Nakon kraće pauze nastavili smo ponovo ka Jasni asfaltnim putem. Uspon na Čopok je izveden po lošim vremenskim uslovima. Manja grupa upornih planinara je izašla na 2024m. Jak vetar, gusta magla i niska temperatura su otežavali uspon i silazak. Još jednom smo izašli na Čopok ali po lepom sunčanom vremenu. Ovom prilikom izašla je veća grupa skijaša i planinara. Poseban doživljaj za skijaše je bio spust sa vrha. Manja grupa je izašla, istog dana, i na vrh Dereše (2004m). 


Lukova - Hopok
Vrh Hopok (2024m)
Jasna (šestosedežnica)
Jasna - ski staza

U Visokim Tatrama je napravljen kraći izlet u podnožju Slavkovskog Štita. Zbog visine snega i lavina nije bilo dozvoljeno penjanje na Slavkovski Štit. Obišli smo Vodopade u Velikoj Studenoj Dolini i najstariju planinarsku kuću u masivu Visokih Tatri - Rajnerovu Čatu. 

Chata pod Solisko
Hrebjonak - Slavkovski Štit

Mlada grupa, prepuna skijaša i bordista i dobro gostoprimstvo već tradicionalnog domaćina su glavne karakteristike ovog zimovanja, planinarenja i skijanja. Po danu smo krenuli za Beograd. U povratku smo obišli Banjsku Bistricu i Budimpeštu.

Visoke Tatre

Beograd,
izveštaj i fotografije: Vladislav Matković
10. februar 2006.
PD Pobeda - Beograd

| Početna strana