Visoke Tatre,  oktobar 2003.

      P.D. Pobeda je već mnogo puta boravila u ovom masivu na severu Slovačke i o tome je već mnogo puta opširnije pisano. Ovaj put samo kraće crte, fotografije i statistika uspona.

      Vodjstvo puta su činili Vlada Matković i Boris Mićić. Na put smo pošli u četvrtak 23.10., sledeće jutro proveli u Budimpešti (kišno je to bilo prepodne). Predveče smo stigli u Banjsku Bistricu gde smo zbog većeg zadržavanja na granicama proveli samo 45min - što je nekima ipak bilo dovoljno za kupovinu pl. opreme.

 

 
Budimpešta
Banjska Bistrica

 

  U subotu 25. oktobra smo imali manje kvarove na autobusima što je uz nešto otežane uslove pešačenja (led na kamenu) doprinelo tome da se odustane od prvobitno planiranog uspona na Jahnači štit. Posle vožnje žičarom do Skalnate Pleso (koje je bilo zaledjeno) veća grupa osvaja Veliku Svištovku (2037m), zatim se jedna manja grupa, opremljena derezama, vraća drugim putem do autobusa (preko Zelenog jezera). Ostatak grupe se vratio istim putem do žičare.

 

 

 
Skalnate pleso i nad njim Lomnički štit (2634m)
Predsednik nadgleda zaledjeni vodopad
Pobeda na Velikoj Svištovki (2037m)

 

  Nedelja, 26.10. - dan predvidjen za osvajanje Risija - najvišeg vrha Poljske, osvanula je oblačna. Kasnije se ipak pojavljivalo i sunce. Od Štrbskog plesa preko Popradskog plesa do Žabljih jezera (1925m) je najveći deo grupe došao. Ostatak puta nije bio preporučljiv za one bez dereza tako da je na sam vrh Rysy (koji je porastao 4m u odnosu na staro merenje - sada 2503m) izašlo oko pola grupe. Sneg na usponu nije bio zaledjen kao prethodni dan što je i omogućilo mnogima bez dereza da izadju na krov Poljske. Silazak je ipak bio dosta teži, jer se u medjuvremenu neki sneg zaledio.

 

 
Popradske Pleso
Obronci Risija pod oblacima
 
Gelender ispod doma "Pod Rysy" je bio najopanija deonica
 
Detalj uspona na Rysy
 
Beogradjani na Risiju - krovu Poljske
 
U podnožju vrha sa poljske strane se nazire veliko jezero

 


  
  Isto veče se pakujemo i odmah posle večere, već u 20.30 krećemo ka Srbiji. U Beogradi stižemo u 10.30.

    Malo statistike: Na put je ukupno krenulo 94, na Veliku Svištovku (2037m) se popelo 53, a preko Žabljeg jezera sišlo 18 planinara. Drugi dan: Do Žabljeg jezera (1925m) stiglo 69, do doma ispod Risija 37, a na sam Risi (2503m) se popelo 35 planinara.

 

Beograd,
izveštaj: Nenad Jovanović
28. oktobar 2003.
fotografije: Dragan Đukić, Nenad Jovanović

| Početna strana