Š A T O R

Jedan od osnovnih delova opreme kako planinara, tako i svih drugih koji se bave tzv. “outdoor” aktivnostima je svakako šator.  Osim u izuzetnim slučajevima, ne bi se moglo ni zamisliti normalno bivakovanje u divljini bez odgovarajućeg šatora. Na tržištu postoji ogroman broj različitih tipova šatora. Oni se razlikuju po mnogo čemu. Od veličine, težine, načina postavljanja, pa do vrste i boje materijala od koga su napravljeni. Prema ovim karakteristikama različiti tipovi šatora se, naravno, različito i koriste. Nas ovde, pre svega zanimaju mali planinarski šatori, koji se mogu nositi prikačeni na rančeve prilikom dugotrajnih planinarskih i drugih tura. 

 

Na slici je jedan od šatora iz kategorije ekspedicijskih

  • VauDe,
  • dvoslojni,
  • dva ulaza,
  • aluminijumske šipke,
  • za 2 do 3 osobe,
  • težina 3,2 kg
  • veličina 215 x 165cm

Dobri planinarski šatori moraju da zadovolje mnoge kriterijume. Predstavićemo bar najvažnije od njih:

Težina.  Logično je da planinarski šatori moraju biti što lakši. Ovakvi šatori se stavljaju na rančeve i nose ne retko u celodnevnim pešačkim i penjačkim turama. Nekada ture traju po više dana. Zato je jedna od najvažnijih karakteristika dobrih šatora mala težina. Da bi bili što konkretniji moramo naglasiti da planinarski šator ne bi trebalo da prelazi težinu od 3 – 3,5 kg max. Najbolji su inače oni koji su i lakši od 3 kg. Težina zavisi od mnogo faktora. Pre svega, značajno je za koliko osoba je šator predviđen, a osim toga bitno je i da li je tip šatora dvoslojan ili jednoslojan. Ali o tome kasnije.

Veličina šatora. Možemo reći da se planinarski šatori prave skoro isključivo za dve do tri osobe. Veći šatori od toga su mnogo kabastiji i teži, pa samim ti i ne mogu spadati u planinarske. Ipak, postoje i pojedine konstrukcije šatora, koji svojom težinom i veličinom zadovoljavaju kriterijume planinarskih, a projektovani su za četiri osobe.

Slojevitost šatora. Postoje dva tipa šatora. To su jednoslojni (single wall tent) i dvoslojni (double wall tent). Uglavnom se preporučuju dvoslojni šatori. Ovakvi šatori imaju jedan unutrašnji i jedan spoljašnji zid, a između njih je sloj vazduha. Ovo je veoma bitno s obzirom da je vazduh dobar izolator i onemogućava kondenzaciju vodene pare. Naime, obično u jutarnjim časovima ili uvek kada je napolju hladno, a u šatoru toplije dolazi do kondenzacije, pa je unutrašnji zid potpuno mokar. Kod dvoslojnih šatora se ovo ne događa, pa je to već dovoljna prednost u odnosu na jednoslojne. Naravno, kada se tome doda da kiša i vlaga teže probijaju dva sloja od jednog i da je uopšte uzevši toplije u ovakvom šatoru, vidimo da je prednost double wall tent ne tako mala. Međutim, mana je u tome što su dva sloja sigurno teža od jednog. Ipak, u novije vreme proizvode se šatori sa jednim slojem, ali jako dobrog materijala. Najčešće su to materijali tipa Gore-tex koji su odlični. Ipak ovakvi šatori su dosta skupi.

 Podizanje šatora. Veoma je bitno da se šator brzo i lako podiže i rastura. Ovo nije zbog nekog takmičenja u brzom podizanju šatora, već iz čisto praktičnog razloga. Osim toga, ponekad je potrebno podići šator po mraku ili jakom vetru. U ovakvim slučajevima lako podizanje šatora je vrlo bitan faktor.

Noseće šipke šatora. Šatori obično imaju dve do tri noseće šipke. One mogu biti od različitih materijala. Bitno je da šipke budu što jače i što lakše. Plastične šipke su lagane, ali lako pucaju. To može biti problem, naročito pri jakim olujnim vetrovima. Najbolje su aluminijumske šipke. One su lagane, ali daleko jače od plastičnih. Postoje i drugi materijali (različite vrste legura) koji su i bolji od aluminijuma, ali su dosta skupi. Takođe, kada se kupuju šatori sa aluminjumskim šipkama, najčešće se dobija i jedan deo za popravku, tj. nastavljanje šipke koji omogućava brzu popravku oštećene šipke na licu mesta.

Ulaz u šator.  Najbolji šatori imaju dva ulaza. Oba su natkrovljena sa gornjim slojem šatora, tj. šator ima dva produžena dela. Ovo omogućava da se jedan otvor koristi kao ulaz u šator, a drugi za ostavljenje stvari. Pošto su oba natkrovljena nema opasnosti da stvari pokisnu.

Materijal. Postoji veliki broj različitih materijala koji se koriste za šatore. Sve u svemu, to su pojedine vrste sintetičkinh materijala – polyester, polyamid… Najbolji, ali i najskuplji šatori se prave od Gore-tex materijala. Ovaj materijal je vodonepropustan, štiti od vetra i dovoljava da vodena para iz šatora isparava (waterproof, windproof and breathable). Time se dodatno sprečava stvaranje kondenzacije u šatoru.

Marka. Veliki broj firmi se bavi projektovanjem i proizvodnjom šatora. Ne bih ovde izdvajao neke od njih po kvalitetu, ali postoje: Salewa, VauDe, Mammut, Ferrino…

Cena. Za naše prilike ovo je jedna od najvažnijih karakteristika šatora. Cene su toliko raznolike da je veoma teško dati bilo kakav raspon. Cena zavisi koliko od gore pomenutih karakteristika, toliko i od mesta gde se šator kupuje. Uglavnom se krecu od 100 DM pa naviše. Cena dobrog planinarskog šatora je oko 300DM (u prodavnci »Montex« u Budimpešti). Otprilike tako se kreću cene i u drugi prodavnicama u inostranstvu. Možda se negde može naleteti i kupiti dobar šator i za manje para. 

Osim ovih karakteristika postoji čitav niz drugih praktičnih sitnica koje čine boravak u njima prijatnijim. Inače, nabavka šatora u našoj zemlji je više u domenu sreće nego znanja i iskustva.

Z. Karić

Početna strana