Bansko, 12 - 19. mart 2011.

 

    Bansko je ski centar koji se nalazi u jugozapadnoj Bugarskoj na planini Pirin. Planina je pod zaštitom Svetskog prirodnog nasleđa. Udaljen je od Sofije 170km, a od Beograda 570km. Sam grad, okružen planinama Pirin i Rila, poznat je po svojim kulturnim znamenitostima.
    Ski sezona traje od decembra do aprila, a skijališta su na visinama od 960m - 2600m n/v. Od samog turistickog centra vozi gondola koja dužinom od 6km vodi do ski terena na planini Pirin.
    Kvalitet staza je na vrhunskom nivou. Ukupna dužina ski staza iznosi 75 km, pri čemu najduža staza ima 16 km. Dužina osvetljenih staza iznosi 7 km. Staze su namenjene svim kategorijama skijaša i snowbordera, pri čemu lakih staza ima 35%, srednjih 40%, dok teških ima 25%. U upotrebi je 185 snežnih topova, kao i 14 ratraka.
    Kao relativno mlad ski centar sa odličnim vremenskim uslovima, aktivnim dnevnim i noćnim životom, poseduje staze kako za početnike tako i za vrhunske skijaše.

 

 

  Na put smo krenuli sa dogovorenog mesta u 15.10h posle, na izgled, nemogućeg pakovanja. Razlog tome je ženski, kao većinski, deo grupe. Ekipa broji 9 članova, a prevozno sredstvo je udobni minibus Mercedes Vito. Uz dobru muziku i atmosveru u vozilu upoznavanje članova je proteklo veoma uspešno. Posle dve kraće usputne pauze stižemo do graničnog prelaza Gradina (SRB) – Kalotina (BUL). Graničnu proceduru smo završili uz minimalno zadržavanje. Na ulasku u Sofiju skrećemo desno ka Perniku, malo kasnije pratimo pravac ka Blagoevgradu. U Bansko stižemo po planu u 23.00h po našem ili u 24.00h po lokalnom vremenu. Vožnja uz odlične vremenske prilike i uslove puta sa povremenim pauzama trajala je 8h. Posle rasporeda u smeštaju odlazimo, preko puta, u mehanu na “ čašicu ” razgovora, sređivanje usputnih dogodovština i dogovora za sutrašnji dan.


Mesto za predah
 

 Kao po dogovoru prvi dan skijanja započinjemo ranim ustajanjem radi blagovremenog rentiranja opreme kupovine ski pass-a (311 leva – 6 dana), kao i upoznavanja ski centra u cilju da svi članovi grupe mogu samostalno ili u manjim grupama skijati. Odmah smo napravili dogovor za mesto okupljanja radi pravljenja zajedničke pauze. Odluka pada na stazu Plato na 2480m/nv od 13h – 13.30h.


Sedam, ne tako mladih
 
 
 

  Posle prestanka rada žičara u Bansko se možete vratiti na skijama ili gondolom.
   Večernje druženje započinjemo obilaskom Banskog i posetom tradicionalnih lokalnih mehana u kojima degustiramo odličnu bugarsku kuhinju. Zadovoljstvo nam podižu prijatan ambijent uz dobru muziku kao i pristojne cene.
   Novi ski dan započinjemo nezavisno. Neko je za skijanje, neko za opuštanje u spa centru, neko za obilazak Banskog i okoline. Ostaje stari dogovor: Ko skija, sastanak na Platou u 13.00h.


Levo ili desno, opet mehana
 
 
Rock 'n Roll na oblacima
 
Mala zadovoljna družina
 
 

 Večernje druženje započinjemo posle organizovanog odlaska u mesaru i nabavku pića jer želimo iskoristiti prelepo dvorište domaćina i prijatno veče. Na moje lično oduševljenje grupa se lako organizuje i svi sa radošću prihvataju angažovanja. Svi po nešto radimo: seckamo, točimo, kuvamo, pečemo...Priznanje odajemo Dekiju za fenomenalno spremljen roštilj.

 

   Na našu sreću vremenske prilike za proteklih 6 dana skijanja bilie su izvrsne. Kratko rečeno: Imali smo sreće.
Mojih pet minuta
 

Pogled sa žice - levo

Pogled sa žice - desno

 
 
 

U subotu 19.03. na dan planiranog povratka za Srbiju pakujemo se i polazimo u 09.00h. Prvu dužu pauzu pravimo u Sofiji. Uz idealne uslove puta u Beograd stižemo oko 19.30h.

 
 

Izveštaj: Bobiša Marinović
Fotografije:  Ceca, Bob, Deki