Ozren, uspon na Leskovik, 29.10.2011.

 

Ozren planina se nalazi na više lokacija bivše Jugoslavije. Najpoznatiji su tuzlanski, sarajevski i sokobanjski Ozren. Sokobanjski Ozren je planina u jugoistočnoj Srbiji, najviši vrh je Leskovik 1178 m. Prostire se između Niša i Aleksinca, iznad Soko Banje i Soko Grada. Poznato je klimatsko lečilište, bogato ozonom, jedna je od najšumovitijih planina u Srbiji. Na ovoj planini se nalaze dve bolnice, za lečenje plućnih i očnih bolesti. Na Ozrenu se nalazi nekoliko srednjovekovnih crkava i manastira, a najpoznatiji je manastir Svetog Stevana u Lipovcu.

 

 

Pobedaši su krenuli ka Ozrenu autobusom i kolima. Jedna grupa se pridružila organizaciji PSD Kopaonik, a druga autom na tradicionalnu republičku akciju pod nazivom «Jesenji uspon na Leskovik». Akciju je po dvanaesti put veoma uspešno organizovalo PSD Brđanka iz Aleksinca. Učestvovalo je, po proceni organizatora, preko 800 planinara i građana okolnih naselja.


jesenje boje
 

Na uspon smo krenuli od manastira Sv. Stevan nakon uobičajenog ceremonijala otvaranja manifestacije. Kretali smo se novomarkiranom stazom podno planine Ozren. Usput je bilo nekoliko pauza kako se ne bi rasula dobro formirana kolona. Usponom su rukovodili domaći vodiči u pratnji GSS-a. Svi prijavljeni učesnici su dobili učesničke knjižice i bedževe.


manastir Svetog Stevana
 
 
u početku livadama...
 
... kasnije stenama
 
 

Vreme pravo jesenje, sunčano i veoma prijatno. Nakon tri sata pešačenja izašli smo na greben planine, pa grebenom, po dosta neprohodnoj stazi, stigli na veliki plato i obeležja najvišeg vrha Ozren planine. Osušeni travnati tepih, pogled izvanredan i sunčano vreme nas zadržaše više od planiranog. Nikome se nije žurilo na pasulj. Sa Leskovika smo ka manastiru krenuli strmijom stazom. Kolena klecaju, ali ide se. Zastajkujemo na predivnim vidikovcima, neki su baš opasni. Ponovo se vratismo na prepoznatljivu stazu do manastira odakle i krenusmo. Kod manastira i dečijeg odmarališta uobičajena gužva kad se deli pasulj. Vredni domaćini su se pobrinuli da nijedan planinar ne ode kući gladan.

 

Na vrhu

 
crkva Svetog Jovana
 
 

Nakon dodela zahvalnica učesnicima planinarskih društava nastavila se manifestacija veseljem i zabavom. U prvi sumrak krenuli smo za Beograd.

 
 

Izveštaj i fotografije: Vladislav Matković