Suva Planina – 15. Zimski uspon na Trem, 19.02.2011.

 

Suva Planina je planinski masiv jugoistočne Srbije. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok i deli Zaplanjsku i Sićevačku dolinu. Dužina Suve planine je oko 35km, a širina 12km. Udaljena svega dvadesetak kilometara od Niša, predstavlja izvanredan prirodni rezervat koga rado posećuju planinari i mnogobrojni ljubitelji prirode. Zbog veoma male količine vode, planina je i ime dobila - Suva planina. Severne strane Suve planine su odsečene i pravi su izazov mnogobrojnim alpinistima. Južne padine su blage i prekrivene travnatim tepihom.


Najviši vrh Suve planine je Trem visok 1810m. Devojački grob, prevoj između Sokolovog kamena i Trema, daje osnovno obeležje planini, po čemo je prepoznatljiva sa okolnih vrhova. Suva planina je od 2002 godine pod zaštitom države. Na Suvoj planini se nalazi skijaški kompleks -Bojanine vode sa 900m dugačkom skijaškom stazom. Tradicionalno se, na ovoj planini, organizuje republička planinarska akcija pod nazivom “Zimski uspon na Trem“, koja je jedna od najposećenijih akcija Srbije sa preko 1000 planinara.

 
Krenuli smo po blatu

Na petnaesti zimski uspon na Trem krenuli smo veoma rano kako bi stigli do planine, popeli se na vrh i vratili u Beograd. Malo naporno ali mladoj grupi Pobedaša i planinara drugih beogradskih društava to nije bio problem. Ni loša prognoza nije uticala na planinare da ne krenu u povećem broju. Bez pauza stižemo u Donji Dušnik oko 10h i nakon prijavljivanja nastavljamo uobičajenom trasom ka Tremu. Asfaltnim putem stižemo u Gornji Dušnik, na izvor reke, gde se nalazi uzgajalište pastrmke. Sačekujemo zaostali deo grupe i nastavljamo dalje u koloni. Vreme je oblačno sa izmaglicom, prijatno za pešačenje. Markiranom stazom izlazimo na novo sagrađeni makadamski put koji vodi do lovačke kuće. Vreme je za malo veću pauzu i tople napitke. Od lovačke kuće nas očekuje uzana strma staza do Devojačkog groba. Laganim tempom, bez pauza, stižemo na 1311m...


Kolona
Devojački grob
 
Prvi sneg koji nas podseća na godišnje doba
 
 

Očekivali smo na prevoju mnogo jači vetar. Pojačavamo gardarobu i krećemo na završni uspon. Neočekivano je bilo malo snega za ovo doba godine. U istom ritmu za manje od 4,5h od polazne tačke, izašli smo na najviši vrh Suve planine - Trem (1810m). Na samom vrhu ipak osetismo da je uspon bio zimski. Malo se okrepismo sendvičima, slatkišima i pivom, da proslavimo današnji uspon. Fotografišemo se sa zastavama i krećemo istim putem nazad. Ponovo smo napravili poveću pauzu kod lovačke kuće i užurbano nastavili ka Donjem Dušniku.

 
Pauza pod vrhom Trem, 1810m 
 

U prvi mrak stižemo u restoran na pasulj koga nije bilo. Propadoše nam bonovi. Srpska posla, kad je džabe može i više puta da se jede nevodeći računa da i drugi treba da ručaju. Oko osam sati smo krenuli za Beograd i sa kraćom pauzom stigli u ponoć.  

 
 

 
Izveštaj i fotografije: Vlada Matković, PD Pobeda