PLANINARSKI PODMLADAK BEOGRADA NA RAJCU   03 i 04. 03. 2012 god.
- Pod pokroviteljstvom PLANINARSKOG SAVEZA BEOGRADA
Akciju izveli Pd „Radnički“ i Pd „Pobeda“

    Znate li vi da postoji nauka o planinama koja se zove PLANINOLOGIJA, a deca koja sebe zovu KLINCI PLANINCI je izučavaju. Tako je Filip Srećković (7 god.) smislivši tu nauku svrstao sebe i svoje drugare u posebne znatiželjnike i istražitelje planina koji polako stiču znanja i iskustva planinareći i proučavajući planine od podnožja, pa do vrha. Iza nas je 14-ta akcija-PLANINARSKI PODMLADAK BEOGRADA NA RAJCU-koja se po drugi put održava pod pokroviteljstvom PSB-a, a opet u izvedbi dva beogradska planinarska društva „Radnički“ i „Pobeda“.
    Put Rajca, zajedno sa svojim starijim drugarima, planinarima, neki sa svojim roditeljima (svih zajedno 44-tvoro) krenuli smo 03.03.u 8č. Lastinim autobusom i već oko 10 i 30č. razmeštali smo se brzo po sobama u domu „Čika Duško Jovanović“. Bilo je planirano da oko 13č. krenemo na pešačku turu tzv. Rajskim stazama (oko 10 km). Sneg je, videlo se, dubok i raskvašen i dok su vodiči Dule Janković iz Pobede i Zoran Dečanski iz Radničkog većali šta da rade (pošto se čulo da staze nisu isprćene, a i pala je sumnja da sutra možemo do Dobrih voda) KLINCI PLANINCI su ubrzano pripremali svoje rančeve ne mareći za sumnje i bojazni.

   Vodiči su doneli odluku da idemo prema vrhu Rajca 848mnv. i time osmotrimo kakav je sneg i ruta zbog sutrašnjeg pešačenja. Lagano grudvajući se, bacakajući se u sneg, neki su dobrano mokri popeli vrh Rajca. (Nekima od klinaca planinaca je to bio treći put.)  

U povratku druženje sa paraglajdistima i bezbroj pitanja tim hrabrim momcima i želje da se sa njima vinemo u oblake. U domu tog dana Rajkova kuhinja je opet bila na visini zadatka, a navečer druženje, podela bedževa KLINCI PLANINCI učesnicima, kviz o planinama, nagrade.Mogu vam reći da se PLANINOLOGIJA lepo izučava, jer su deca pokazala znanje o planinama na kojem bi mogli i odrasli da im pozavide. Zapravo su KLINCI PLANINCI pobornici iskustvenog učenja.

 


Drugu god. za redom, akciju podržavaju i drugari Darko Torgašev i Zoran Čubrilo, a ovaj put pridružilo im se još četvoro planinara: Mira, Kolet, Neša, Vesna. Svi oni su već tog dana otišli put Dobrih voda noseći na leđima smesu za palačinke, tortu i gomilu drugih potrepština, a u sebi entuzijazam i volju da pomognu i obraduju najmlađe planinare. Oni su nam i isprtili delove staze do Dobrih voda i naravno dali u zadatak da sutradan stignemo do njih, jer ko da odoli slatkišima.

04.03.- Rajac je bio okupan suncem i naravno da nismo odustali. Posle obilnog doručka krenula je zahuktala kolona u 08 i 40č. od doma, opet preko vrha Rajca (jer tako ja najbrže). Sneg je ujutro bio stegnutiji i u 11 i 30č. bili smo na Dobrim vodama. Usput je naravno bilo odmaranja, osvežavanja jabukama, jurenja u vrtače i kliskanja, pronalaženja planinarskih znakova, divljenja snežno-belom Rajcu, dok se u dolini sneg više nije ni nazirao.

I na Dobrim vodama, prava gozba. Kolet je svoju rođendansku tortu podelila sa KLINCIMA PLANINCIMA, palačinke, čaj koji je svima prijao, zajedničko fotkanje, grudvanje predsednika Radničkog, dečji osmesi i jeda od najmlađih Vanja (4,5 god) koji je sa osmehom prešao ovu rutu, zažarenih obraščića, šireći neku neodoljivu energiju-dečju, anđeosku i njegova razmišljanja kako bi voleo da se bavi i padobranstvom zbog ljuljuškanja na oblacima.

U domu „Čika Duško Jovanović“ bili smo u 15 i 30č. Posle presvlačenja i obilnog ručka sledilo je pakovanje stvari, pozdrav Rajcu i želja da opet dođemo sledeće god. Znate li vi da su KLINCI PLANINCI i poete eto, jer su usput smislili i stihove o planinarenju.


Znate li vi kakva su to deca? Oni izučavaju PLANINOLOGIJU nauku o planinama.

 

Izveštaj: Jagoda Noveski, PD Radniički