Ruj i Suva planina,
26 – 28. 10. 2012.

 

26.oktobar

Grupa od deset planinara krenula je na put iz Skerlićeve u 17 sati. U selo Poganovo stigli smo oko 22 sata i smestili se u privatnom pansionu «MANOV» u selu Poganovo.
Etno kuća "MANOV"
  Etno kuća "MANOV"

27.oktobar

Iz Poganova smo, prošavši klisuru Jerme, preko sela Zvonce došli do sela Rakite oko 8.30 časova. Selo je do šezdesetih godina bilo aktivno rudarsko mesto jer se u blizini nalazilo više jama iz kojih je vađen kvalitetan kameni ugalj. Iz Rakite, sada opustele i oronule  počeli smo pešačku turu po Ruju.

 
Klisura Jerme Selo Rakita
Klisura Jerme Selo Rakita
 

Tura Ruj

Od sela Rakite /750m/ krenuli smo putem koji vodi uz Vučedelsku reku  do sela Vuči Del. Pored puta se nalaze ostaci starih rudarskih jama i skladišta sa ugljem. Selo Vuči del, takođe poluprazno, razbacano u nekoliko zaselaka na strmim padinama koje se pružaju sve do granice. Seoskim putem smo izašli na granicu sa Bugarskom istočno od vrha Masina čuka. Na travnatim prevojima se nalaze ostaci gusto načičkanih rovova u dva reda.

 
Stara haldišta kamenog uglja Stara prodavnica u Vučem delu Pogled iz Vuceg dela na Ruj
Stara haldišta kamenog uglja Stara prodavnica u Vučem delu Pogled iz Vučeg dela na Ruj
 
Dalje smo zaraslom graničnom stazom prešli preko kamenitog Kragujevog dela /1423m/ odakle smo ubrzo stigli na završnu severnu padine kojom se popeli na najviši vrh Ruj/1704m/. Na vrhu nekoliko graničnih kamenova na malom rastojanju. Duvao je jak južni vetar pa smo se kratko zadržali i pobegli u prvu zavetrinu.
 
Na Ruju - 1704m U zavetrini Ruja
Na Ruju - 1704m U zavetrini Ruja
 
Na jugu se videla ravnica Znepolja kod Trna i jedno veliko veštačko jezero a na istoku se nazirala Sofija. Sa Ruja smo krenuli u pravcu severa graničnom stazom sve do ispod kamenitog vrha Vetren/1457m/.
 
Znepolje U daljini Vlaska i Greben planine
Znepolje U daljini Vlaška i Greben planine
 
Tu smo napustili graničnu stazu i počeli da silazimo prvo šumskim putem a kasnije uzanom strmom i lišćem prekrivenom stazom sišli u selo Rakitu. U povratku smo pešice prošli kroz kanjon Jerme i stigli do manastira Sv.Jovana Bogoslova.
 
Tunel u klisuri Jerme Crkva Sv. Jovana Bogoslova
Tunel u klisuri Jerme Crkva Sv. Jovana Bogoslova
 
Dužina ture je bila 18km, koje smo savladali za 7 sati i 20 min., uspon 1055m, 10 učesnika.
 

28.oktobar

U 7.30 smo krenuli iz Poganova ponovo putem do Zvonca pa preko Strelca i Babušnice stigli do Divljane na istočnom podnožju Suve planine. Na kratko smo obišli manastir Sv.Dimitrija i ubrzo počeli uspon na planinu.
Napuštamo Poganovo
  Napuštamo Poganovo
 

Tura Suva planina

Od crkve Sv.Dimitrija /440m/ šumskim putem koji krivuda uz planinu (na putu postoji plan.markacija) stigli smo na proplanak M.Konjsko, a zatim izašli na prevoj između Pasarela i Smrdana.

 
Proplanak Malo Konjsko Putokazi
Proplanak Malo Konjsko Putokazi
 
Prvo smo izašli na Smrdan/1487m/ jer je odatle bolji pogled na severne stena Trema.  Zatim  povratak na prevoj pa lagani uspon na Pasarelo/1522m/. I ovde je duvao jak južni vetar ali nije bilo kiše pa je pogled bio dobar. Na ovom vrhu se spajaju glavni zapadni i severni greben planine.
 
Pogled na Trem Na Pasrelu - 1525m
Pogled na Trem Na Pasrelu - 1525m
 

Vratili smo se nazad istom stazom. Dužina ture je bila 19,3km, za 6 sati i 40 min., uspon 1120m, 8 učesnika.

U povratku smo svratili u Belu Palanku.
U Beograd stigli oko 21 sat.

Izveštaj, vođa puta: Veroljub Kovačević