Izlet  iznenadjenja - Snežnik

01.06. – 03.06. 2012.

 

        

    Na tradicijonalni izlet iznenađenja smo ove godine krenuli sa manjom grupom. Svi su isčekivali nepoznatu planinu, nove prijatelje,  nove nepoznate krajeve i prirodne lepote. i upravo smo sve to imali na ovom izletu. Svi u minibusu su pogađali ali je i ovom prilikom tajnost sačuvana. Krenuli smo na zapad preko Hrvatske i Zagreba. Kako uđosmo u Hrvatsku počela je kiša i nije prestajala sve dok nezapočesmo uspon. Zora nas je zatekla na putu ka Rijeci, budimo se sa pogledom na more. Prolazimo Rijeku i nastavljamo ka Sloveniji. Na putu ka Ilirskoj Bistrici dočekaše nas naši stari prijatelji planinari iz Novog Mesta i Gorice.Zajedno nastavljamo ka najvišoj planini koja nije u sastavu Alpa. Minibus se zaustavlja na Svišćakama i kraj planinarskog doma. Konačno je stala kiša.

    

Pripremamo se za uspon i krećemo markiranim putem na Snežnik. 


Krenuli smo ka snežniku

    Manja grupa planinara je vlastinim autom otišla do Kopra da okvase noge u Jadranskom moru. U koloni naša grupa se kreće kroz šumoviti deo planine. Nakon jednog sata izlazimo iz šume. Eh.... da je malo vidljivo pa da nešto i vidimo. 

Putokaz
Na vrhu u magli

    Pauze pravimo samo da bi sačekali kraj kolone. Izlazimo na prevoj pa grebenom do najviše kote Snežnika, 1796m. Ispod samog vrha se nalazi planinarski dom gde napravismo podužu pauzu. Sa ljubaznim domaćinima podsećasmo se nekadašnjih druženja planinara Pobede i planinara Ilirske Bistrice. Nakon zajedničkog slikanja istom stazom se vraćamo do minibusa i planinarskog doma na Svišćakama. Ponovo je pauza za presvlačenje i osveženje. Prečicama i makadamskim putem stižemo u Kočevje pa do planinarskog doma na Jelenovom studencu. Dočekali su nas planinari PD Kočevje. Naveče je bilo veselje sa plesom, jagnjećim i prasećim pečenjem uz cviček i hladno pivo. Baš je bilo pravo iznenađenje. Ispred doma 

Koča pri Jelenovom studencu


Vežbalište 

Kula


    Sutradan smo izašli na Mestni vrh (1034m) sa koga se prostire divan pogled na Kočevje i Kočevsku dolinu. Nastavljamo dalje ka ostacima kule Fridrihštajn. Ime je dobila po gradu koga je sagradio 1422. god Fridrih Celjski. O ljubavi Fridriha i Veronike napisana su mnoga literaturna dela. Najkraćim putem se vraćamo do Koče pri Jelenovom studencu, pakujemo se i rastajemo od naših domaćina. 

    Nastavljamo putovanje ka Novom Mestu i toplim bazenima Šmarjeških Toplica gde konačno iskoristismo kupaću opremu. Rastasmo se i od planinara iz Novog Mesta pa pravac Beograd. Zadržavamo se po potrebi, umorni od iznenađenja. Zaista ih je bilo na pretek, a za neka nisu ni vođe znale. Pre ponoći stižemo u Beograd.

    Vođa putaVladislav Matković

    Fotografije: Branko Dolinar