Dan čistih planina,

29.09.2013.

 

Pored mnogobrojnih sportskih aktivnosti povodom Dana Čistih Planina 29.09.2013.god. održana je i akcija čišćenja planine Rajac. Akciju su predvodile planinar iz Ljiga Milica Sajić profesor u penziji i planinar iz Planinarskog kluba "Pobeda" iz Beograda Jelena Kovačević dipl. Geograf- ekolog. U akciji su učestvovali učenici petog i šestog razreda dve osnovne škole.

 

O.Š. ,,Savo Kerković" iz Ljiga bila je sa 34 učenika i sa nastavnicima Violetom Kešelj, Nikolom Antonić, Jelenom Daničić i Vesnom Vukosavljević. O.Š. ,,Milan Rakić" iz Mionice bila je sa 18 učenika i sa nastavnikom Milanom Petkovićem i još tri nastavnika. Takođe pridružili su im se planinari Ljiga: Vesna Ivanović i Tijana Nenadović.

 

Ovog puta akcija je bila daleko brojnija uprkos lošim vremenskim uslovima (kiša i magla) koji ni u jednom trenutku nisu omeli akciju, što je dokaz da je kod dece prisutna veća ekološka svest.

 

Najviše se čistilo područje oko doma na Rajcu, primećuje se i manja količina otpada u odnosu na prošlu godinu. Neka deca su uprkos toj činjenici uspela da napune i preko deset kesa. Bilo je raznog otpada, dominirala je plastična ambalaža (najviše kese), zatim staklene flaše i raznog drugog otpada. Nakon završene akcije decu je čekalo osveženje u domu.

 
Ni gusta magla ih nije sprečila Nastavnica se dogovara sa učenicima Pažljivo su gledale da pokupe sav otpad
 
Već je vreme za novu kesu Profesorka Mica na delu Tu su samo 3 od 11 napunjenih kesa
 
Nagradno slikanje Za par sati Rajac je bio daleko čistiji O.Š. Savo Kerković iz Ljiga
 
   
O.Š. Milan Rakić iz Mionice    
 

Vođe puta: Milica Sajić, Jelena Kovačević

Fotografije i izveštaj: Jelena Kovačević