Izveštaj iz Makedonije i Albanije,

25 – 28.07.2013.

paprikastar

Raspoloženi i spremni za nove avanture, smestili smo se u minibus i ponovo krenuli na put. Svake godine obiđemo po neku planinu u Makedoniji, a ovog puta, izbor je pao na Jablanicu. Kako je i Albanija blizu, a nikada nismo kročili tamo, odlučili smo da naš izlet obogatimo i doživljajem iz ove zemlje, koja je svima nama bila velika nepoznanica i, istovremeno, veliki izazov.

Putovanje i prelasci granica prošli su brzo. Iako je vrhunac letnje sezone, nekako smo imali sreće, pa nije bilo dugog čekanja, naročito na makedonskoj granici. Sa prvim zracima sunca, stigli smo u Ohrid i naselje Rača, gde smo se smestili u privatnom pansionu. Taj ceo dan bio je predviđen za obilazak Ohrida i kupanje. Posle (uglavnom) neprospavane noći, takav plan savršeno nam je odgovarao. Opremili smo se “turistički” i zakoračili … u grad Ohrid, čiji naziv potiče od njegovog položaja na brdu – vo hrid.

Ohrid
Crkva Svete Sofije - minijatura
Ohrid
Crkva Svete Sofije - minijatura
Duša Balkana i kolevka slovenske pismenosti“, smešten na obali Ohridskog jezera, zahvaljujući svojim izvanrednim prirodnim lepotama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, od 1979. godine postao je deo UNESCO svetskog kulturnog nasleđa. Drevni grad Ohrid je sagrađen u obliku amfiteatra, sa mnoštvom tradicionalnih kuća koje gledaju na Ohridsko jezero. Ove zanimljive kuće su građene u prošlim vekovima, u autentičnom balkansko-orijentalnom stilu gradnje, sa prelepim balkonima i višim spratovima prostranijim od prizemlja. U starom delu grada Ohrida je živopisan bazar sa pijacom, hamamom, česmom i brojnim radionicama starih zanata i rukotvorina. Šetajući obalom Ohridskog jezera, okretali smo se ka njemu, uzdisali i ponavljali: kao more je, kao more… Posle obilaska Crkve Svete Sofije, izgrađene u vreme Cara Samuila, put nas je vodio ka Crkvi Svetog Jovana Bogoslova Kaneo.
Kaneo
Manastir Svetog Pantelejmona
Crkva Svetog Jovana Bogoslova Kaneo
Manastir Svetog Pantelejmona
Sagrađena u poslednjim decenijama 13. veka, smeštena je na najlepšem i najromantičnijem delu obale Ohridskog jezera, na visokoj steni, sa pogledom na ribarsko selo Kaneo. Zatim smo se popeli na Plaošnik i obišli Manastir Svetog Pantelejmona, zaštitnika zdravlja, jedan od najstarijih manastira na Balkanu i najstariji slovenski spomenik kulture.
Popeli smo se i na Samuilovu tvrđavu koja se nalazi iznad starog dela grada Ohrida. Dok smo obnavljali naše sećanje iz istorije vezane za taj period, sa kula ove dobro očuvane tvrđave, posmatrali smo Ohrid i jezero sa visine i već “locirali” pogledom naše sledeće odredište – živopisnu crkvicu Presvete Bogorodice Perivlepte, iz 13. veka, potpuno očuvani srednjovekovni spomenik, u blizini Gornje Kapije, čuven po izvanrednoj arhitekturi i freskama vrhunske vrednosti.I tako je završena naša šetnja kroz istoriju i vekove, koja je, iako kratka, ostavila dubok utisak na nas i oplemenila nas na najlepši mogući način. Koliko li je samo vremena potrebno da bi se obišao svaki kutak Ohrida, sva njegova arheološka nalazišta iz neolita, antike i srednjovekovnog perioda, videle sve freske, mozaici i ikone, prošetalo po drevnim nekropolama, amfiteatrima, galerijama, termama i arenama, zapalile sveće u svim crkvama – čak 365 – po jedna crkva za svaki dan u godini!? Fascinantno, zaista! Koliko bih još strana mogla da napišem o svemu ovome…? Ipak, ostavljamo to za neku sledeću priliku, a u nastavku ove priče sledi nekoliko detalja o Ohridskom jezeru u koje smo, posle ove prave turističke šetnje, zaronili i zaplivali, radujući se kao deca.
Ohrid sa Samuilove tvrdine
Pogled sa Samuilove tvrđave na grad i crkvicu Sv. Bogorodice Perivlepte
Kupanje
Zalazak
Пливање во Охридското eзеро
Zalazak sunca

Uz Ženevsko i Bodensko, ovo jezero spada u red većih evropskih jezera. Nalazi se na nadmorskoj visini od 695 metara, a njegovom slivu pipada čak 40 reka. Jedinstvena flora i fauna čine ga jednim od najvećih bioloških rezervata u Evropi i predstavlja retku zanimljivost za istraživače, koji su ga nazvali “slatkovodno more”! I tako, u tom lepom “moru”, kupali smo se do kasnih popodnevnih sati.Dok smo se polako vraćali ka našim apartmanima, sunce je zalazilo za gradom i sve obojilo divnom, crvenkastom bojom – nebo, jezero, oblačiće…Prepuni utisaka, brzo smo zaspali.

Manastir Svetog Nauma
U subotu ujutru smo poranili i krenuli minibusom ka jugu Ohridskog jezera. Zanimljivo je bilo gledati usput sva ta turistička mestašca i lepe plaže, kojih zaista ima jako puno, celom dužinom jezera, na potezu od skoro 30 km. Toliko nam je trebalo da stignemo do još jedne makedonske svetinje, Manastira Svetog Nauma. Područje oko ovog manastira najlepše je na celom Ohridskom jezeru. Prelepa priroda, blizina izvora Crnog Drima, mnoštvo ptica koje se ovde gnezde, prostrane peščane plaže, raskošan pogled na modro prostranstvo jezera – čine ovo mesto pravom romantičnom oazom neviđene lepote. Sveti Naum bio je najdosledniji i najznačajniji među učenicima solunskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, ličnost koja je ceo svoj život posvetila osnovama slovenske književnosti. Danas, u dvorištu njegovog manastira koji je sam izgradio pred kraj života (900 – 905. godine), i u kome je sahranjen (910. godine), slobodno šetaju paunovi, dok se tišina razliva čitavim tim prostorom, pogled stapa sa beskrajnim, plavetnim prostranstvom ovog veličanstvenog jezera, a duša obogaćuje svakim trenutkom provedenim na ovom harzmatičnom mestu, prepunom duhovnosti, mira i spokoja.
Manastir Svetog Nauma

Priča o orlu (preuzeto sa Interneta)
Mladić je lovio u planinama. Orao na nebu nad njim spustio se na vrh stene. Bio je izuzetno veliki i držao je zmiju u kljunu. Posle nekog vremena, orao je odleteo sa stene na kojoj se nalazilo njegovo gnezdo. Mladić se popeo na vrh stene, ugledavši mladunca orla koji se igrao sa mrtvom zmijom. Medjutim, zmija zapravo nije bila mrtva ! Iznenada se pokrenula i otkrila svoje zube, kojima se spremala da ugrize orlića i ubrizga mu smrtonosni otrov. Mladić je brzo izvukao svoj luk i strelu i ubio zmiju. Tada je uzeo mladunče orla i krenuo prema svom domu. Ubrzo je čuo snažno zujanje krila velikog orla.
"Zašto si oteo moje mladunče ?" uzviknuo je orao. "Mladunče je moje, jer sam ga spasio od zmije koju ti nisi usmrtio", odgovorio je mladić.''Vrati mi mog orlića, a ja ću te nagraditi oštrinom vida i snagom mojih krila. Postaćeš nepobediv i zvaće te mojih imenom !" Mladić je vratio orlu mladunče. Kada je orlić porastao, uvek je leteo iznad glave mladića, sada odraslog čoveka, koji je svojim lukom i strelom ubio mnoge divlje zveri u šumi i koji je svojim mačem posekao mnoštvo neprijatelja svoje zemlje. Tokom svih ovih događaja, orao je verno motrio na mladića i štitio ga.
Zadivljeni hrabrim podvizima lovca, stanovnici države su ga izabrali za kralja i nazvali ga "albanskim", što znači "sin orla". Njegovo kraljevstvo je poznato kao Albanija ili"zemlja orlova".

Kakva divna legenda, zar ne?

Posle posete Manastira Svetog Nauma, nakon nekoliko kilometara, došli smo do granice sa Albanijom. Prošli smo je brzo i bez ikakvih problema. A onda, širom smo otvorili oči i sa velikom znatiželjom posmatrali predele kroz koje smo prolazili. Sve one priče koje smo do sada slušali o Albaniji, ostavili smo iza sebe. Vreme njihovog vođe Envera Hodže, loši putevi, preko 700 000 bunkera izgrađenih za slučaj napada … sve to, sada je daleka prošlost. Albanija se okreće novim vremenima, gradi puteve i razvija postepeno svoj turizam, jer za to ima neverovatne predispozicije: bogatu kulturu, drevnu istoriju, očuvana arheološka nalazišta, otomanske gradove i stara, magična sela… Blaga klima i prelepa priroda koja pleni raznovrsnošću svojih pejzaža, udaljenost od uticaja globalizacije, ljubaznost i osmesi Albanaca, čine ovu zemlju jednom od zaista jako zanimljivih destinacija.

Neobični predeli Albanije
Neobicni predeli Albanije
Meštani sela Alarup
Uputili smo se ka turističkom mestu Pogradec, na obali jezera, gde smo ostavili Olgicu da uživa u ovom gradiću i njegovim plažama. Nastavili smo dalje minibusom, širokim asfaltiranim putem, pored koga se i dalje može videti rasuto đubre na sve strane, ali, kako je Albanija “zemlja kontrasta”, isto tako i ogromni bilbordi za Vodaphone.Posle oko 25 kilometara vožnje kroz neobične albanske pejzaže koje smo slikali kroz prozor minibusa, stigli smo do malog, ušuškanog sela, Alarup, na nadmorskoj visini od 1060 metara. Kada smo izašli iz kombija, u istom trenutku, postali smo prava “atrakcija”. Radoznali meštani sela, dečaci i devojčice, za tili čas sakupili su se oko nas i znatiželjno nas posmatrali - našu opremu, cipele, štapove… Dok su im se lica osmehivala, mrmljali su nešto na albanskom, šaputali, gurkali se…Kako je već “upeklo”, ušla sam u skromnu prodavnicu na ćošku uličice i pokušala da kupim vodu za metalne evre. Pokazujući mi kutiju sa sitnim lekama i odmahujući glavom, Albanka nije mogla da mi proda flašicu vode.
Meštani sela Alarup
Stavili smo kačkete na glave, namazali se kremama za sunce i krenuli. Staza, naravno, nije obeležena, ali je Milan imao gps trek, pa je po njemu vodio. Odmah smo krenuli uzbrdo i shvatili da će to biti naporno penjanje, upravo zbog vrućine i temperature koja će tog dana sigurno preći i 35 stepeni.U početku, na stazi je bilo niskog rastinja, ispod koga smo se često sklanjali i tražili hlad. Po izlasku na jednu zaravan, pred nama se prosulo, kao na dlanu, veliko Ohridsko jezero, u gustoj izmaglici. A onda smo ugledali i široku, veoma strmu, potpuno ogoljenu padinu, izbrazdanu vododerinama, prekrivenu samo niskom travom, uz koju se trebalo popeti. Udahnuli smo, i…krenuli. Milanovim savršenim tempom, polako, sa kratkim pauzama i osvrtima na jezero, posle skoro sat vremena, uspeli smo da se popnemo.
Pogled na selo
Strma padina pred nama
Uspon
Pogled na selo
Strma padina pred nama
Uspon

U jednom trenutku, ugledali smo čoveka koji je stajao na jednom od vrhova na glavnom grebenu planine i posmatrao nas. Konačno, kada smo došli do njega, u “priči” na “ne-znam-kom” jeziku, saznali smo da je Albanac - pastir, koji dovodi ovce do tih visina i bespuća da spokojno pasu. Prstom nam je pokazao naš cilj, pokušavao da objasni šta znači sam naziv vrha, pokazivao ostatke bunkera, osmehivao nam se… Ponudili smo ga voćem, pozdravili se i, vrlo brzo, grebenskom stazom, kroz bezbroj žutih, visokih divizmi koje su se njihale na blagom vetriću koji je, srećom, i nas rashlađivao, stigli do vrha Pllaja e Pusit, na 2288 metara (Well’s plateau – na engleskom jeziku). To je najviši vrh planine Mali I Thate (Suva planina), koja deli Prespansko i Ohridsko jezero, i sa čijeg vrha se pruža veličanstven pogled na oba. Četiri i po sata hoda, 1200 metara uspona, svaka naša kap znoja, svaki napor, svaki atom naše snage … vredelo je! Zbog onoga što se pojavilo pred našim očima. Zbog tih nekoliko minuta koje smo proveli na vrhu… Sa jedne strane, neobično lepo Prespansko jezero, potpuno “razuđeno”, koje kao da meandrira između kopnenih delova prekrivenih gustom, zelenom šumom, sa nekoliko malih, zelenih ostrvaca rasutih po njemu, a sa druge strane, ipak malo “zapostavljeno”, Ohridsko jezero, upravo zbog zaista uzbudljive lepote onog prvog.

Pastir na grebenu
Pogled na Prespansko jezero
Pogled na Ohridsko jezero
Pastir na grebenu
Pogled na Prespansko jezero
Pogled na Ohridsko jezero

Kako je svet samo lep sa ovakvih visina! Kakva veličanstvenost prirode koja nas svaki put iznenadi, baš kada pomislimo da smo sve lepo već videli i osetili! Kakvo čarobno uzbuđenje u nama! Posle skoro pola sata pauze, jako teško nam je bilo da napustimo to mesto. No, morali smo nazad. Mira nas je čekala na prevoju, Olgica u Pogradecu… Delimično istom stazom, vratili smo se nazad.Kako smo se samo obradovali kada smo sa uzvišice ugledali “naše” selo iz kojeg smo pošli tog jutra! Već je bilo prošlo 4 sata popodne, sunce je uveliko “pržilo”, a sva akumulirana toplota preko dana, isijavala je svom snagom iz zemlje, kamenja, stena… Na našu radost, u centru sela naišli smo na veliku, kamenu česmu iz koje je kuljala hladna voda. Našoj sreći nije bilo kraja. Uz veselu graju i uzvike, umivali smo se, hladili, polivali, prskali tom ledenom vodom koja nas je rashlađivala i “vraćala u život”! I opet, skoro celo selo okupilo se da nas posmatra. Smeškali su nam se, mrmljali na albanskom, a Nena im se veselo zahvaljivala na svim jezicima sveta. Merdita, hvala na albanskom – naučili smo… Prišao nam je i Albanac koji je poreklom iz Makedonije, pa smo sa njim razmenili i nekoliko rečenica na makedonskom jeziku. Prijatno su se iznenadili kada su čuli odakle smo. A mislili su da smo Nemci ili Amerikanci! smile U nastavku popodneva, vratili smo se u Pogradec i odmah uskočili u čistu jezersku vodu. Kako je samo prijalo! U luksuznom hotelu na plaži na kojoj smo se okupali, razmenili smo novac, a zatim ih potrošili u prodavnici i restoranu. Za promenjenih samo 10 evra, svašta smo kupili! smile Već je pala noć kada smo bili na albanskoj granici i na ulasku u Makedoniju. Dok smo sa terase apartmana posmatrali crno, zvezdano nebo i osluškivali šum jezera, slagali smo utiske posle tog neobičnog i zanimljivog dana provedenog u susednoj državi, koja nam je, iako samo na kratko, konačno pokazala svoje lepo lice i “zagolicala” nas da joj se, možda, jednog dana, ponovo vratimo.

Pllaja e Pusit
 Povratak
Plaža u Pogradecu
Pllaja e Pusit, 2288 m
Povratak
Plaža u Pogradecu

U nedelju ujutru, napustili smo Ohrid i uputili minibusom ka Strugi, gde su tri planinarke ostale na kupanju, a zatim nastavili još 15 kilometara, do sela Gornja Belica, na 1409 metara visine. To živopisno, planinsko selo nalazi se u gustoj, zelenoj šumi, na jugoistočnoj padini planine Jablanice, okruženo njenim gorostasnim vrhovima. Markiranom stazom, krenuli smo kroz šumu, ispod Čuminog vrha, uz Beličku reku koja je žuborila ispod nas. Odmah smo shvatili da će taj uspon biti mnogo podnošljiviji od prethodnog, s obzirom na puno hlada kroz koji smo prolazili, kao i zbog obilja vode na koje smo nailazili. Pravo osveženje u odnosu na žegu prethodnog dana! Iz šume smo izašli na predivnu, široku, zelenu dolinu, Krstec, prepunu izvora Beličke reke koji su je presecali na nekoliko mesta i tiho žuborili. Popeli smo se do graničnog kamena i prevoja na 1955 metara, koji se nalazi na samoj granici sa Albanijom.

Izvori Beličke reke
Prelepa dolina Krstec
 Vevcansko jezero
Izvori Beličke reke
Prelepa dolina Krstec
Strm uspon preko stena, u pozadini Vevčansko jezero

Diveći se prelepom okruženju u kome smo se našli, opet žutim divizmama rasutim po dolini, kao i veličanstvenim pogledima na albanske planine, došli smo do jako strme padine koju smo takođe lako savladali, prateći cik-cak stazicu do njenog vrha. Markacija na tim delovima staze povremeno se gubi, ili je potpuno izbledela, pa se ne uočava lako, tako da smo se snalazili sami. Kada smo izašli na prevoj, opet smo u podnožju primetili jednog čoveka. Vrlo brzo, popeo se do nas. Bio je to Makedonac Buda, iz Vevčana, obližnjeg sela, koji je rekreativno krenuo na vrh, pa smo nastavili dalje zajedno. Posle još jednog strmog uspona preko stena, konačno smo izašli na završni greben kojim smo produžili do samog vrha Crn Kamen, 2256 m. Po izlasku na greben, zadivio nas je pogled na prelepo ledničko jezero, zvano Lokva, ili Vevčansko jezero, a u daljini, iza njega, u izmaglici se naziralo ogromno Ohridsko jezero.

Pogled na Vevčansko jezero
Završni greben ka vrhu
Crn Kamen, 2256 m
Pogled na Vevčansko jezero
Završni greben ka vrhu
Crn Kamen, 2256 m

Posle kraćeg odmora i zaista pravog uživanja na vrhu, krenuli smo nazad. Spustili smo se do doline i prošli malo iznad Vevčanskog jezera, a zatim, makadamskim putem, kroz prijatnu hladovinu šumovitog brda Skala, vratili smo se u Gornju Belicu, gde nas je čekao minibus. U Strugi smo napravili kratku pauzu, a onda se minibusom uputili u obližnje Vevčane, selo nastalo između 6. i 8. veka, očuvane autentične arhitekture, sa čak 19 crkava, manastira i kapela. U blizini Vevčana ima mnogo ledničkih jezera i obilje vrhunski kvalitetnih voda. Čuveni izvori u ovom selu jedna su od najlepših znamenitosti Makedonije, a 1999. godine proglašeni su za spomenik kulture. Ovde se može dobiti i “vevčanski pasoš “, o čemu govori duga i jako zanimljiva priča koju ćemo ostaviti za neki drugi put. Sasvim dovoljno razloga da obiđemo ovo živopisno selo i njegove izvore.

Vevčanski izvori

I tu negde, u prijatnoj hladovini šume koja je prekrila krošnjama svog drveća bistre i čiste vevčanske izvore, koji vekovima teku i tiho žubore, u tišini seoske crkve u koju smo ušli da zapalimo sveće, putujući, u povratku, pored živopisnog kanjona reke Radike, sa pogledima na veličanstvene makedonske planine - Bistru, Stogove, Korab i Dešat, sa pogledima na Debarsko jezero, a zatim i Mavrovsko, dok je sunce zalazilo za velelepnom Šarplaninom i nebo bojilo najlepšim bojama, polako se završavalo i naše prelepo putovanje. U 3 sata ujutru, tiho smo se “ušunjali“ u naš Beograd. Dok smo čekali taksi, svetla Hrama Svetog Save osvetlila su na trenutak naša umorna lica. Čisto i potpuno zadovoljstvo ostalo je nevidljivo. Ostalo je duboko, duboko, u našim srcima i duši.

Hvala Loli, Mili, Olgici, Neni, Preži, Nebojši, Ljubetu, Miri, Radi, Milanu. Prelepa priroda, kao i vaše dobro raspoloženje, šale i osmesi učinili su ovaj izlet nezaboravnim.

Vevčanski izvori

Vođa puta: Milan Lončar


Izveštaj: Marija Petrović
Fotografije: Nebojša Dobrijević, Marija Petrović, Predrag Nikolić

Lon-che