Odisej i Kalipso

        

IZVEŠTAJ SA MLJETA,

12.06 – 16.06.2013.

 

starfish
Nekada davno, pre 3000 godina, u helensko doba heroja, junaka i mitova, čarobno ostrvo zelenih šuma, Ogigija, bilo je kraljevstvo lepe nimfe Kalipso, boginje lepote, mira i tišine. Jedne noći, kada se starogrčki junak Odisej vraćao kući posle dugogodišnjeg pustolovnog lutanja po morima i okeanima, podigla se strašna oluja i potopila njegov brod. Dok ga je podivljalo more nosilo, poslednjim atomima snage, Odisej, jedini preživeli, doplivao je do gole hridi ispred skrivene uvale tog lepog  ostrva i ostao onesvešćen na žalu, sve dok ga nisu primetili tamošnji stanovnici, čija je gospodarica bila nimfa Kalipso. Smestila ga je u jednu pećinu u toj uvali, gde mu je pružila prvu pomoć i u trenu se zaljubila u njega. Narednih sedam godina, Odisej je bio „zarobljen“ u skrivenoj pećini, potpuno omađijan lepom Kalipso. Podlegao je čarima  neodoljive boginje, kao i lepotama tog čudesnog ostrva. „... Bilo je to najlepše ostrvo svih mora i okeana...“, tako je pevao Homer u svojoj Odiseji, od koga i potiče ova romantična legenda prema kojoj je ostrvo Ogigija upravo Mljet.

Njegovo antičko ime dolazi od grčke reči „melissa“, „melitta“, što znači pčela, odnosno med. Kao i od reči „melite nesos“, što znači medeno ostrvo, po mnoštvu rojeva pčela koje su živele u njegovim šumama. Skoro 70% površine ostrva prekriveno je šumom, pa zbog toga Mljet nazivaju i „zeleno ostrvo“. Zbog izuzetno atraktivnih krajolika, zapadni deo Mljeta je 1960. godine postao prvi nacionalni park na Jadranu.

Posle noćnog putovanja, jutarnju kaficu uz koju smo se budili, gustirali smo u Stonu, čije čuvene Stonske zidine dominiraju ovim gradićem i podsećaju na vreme Dubrovačke republike i godine 14. veka, kada su Dubrovčani izgradili to monumentalno odbrambeno utvrđenje, odnosno Veliki zid, najveći fortifikacijsko-urbanistički poduhvat ondašnje Evrope. Bilo nas je puno, pa se za vreme te kraće pauze u Stonu, svako zabavio na svoj način – neko je obišao zidine, neko prošetao, neko odmarao u hladu kafića.
Ston
Mljet na vidiku
Ston
Mljet na vidiku
Produžili smo autobusom dalje, do obližnjeg Prapratna, takođe malog mesta – luke  na poluostrvu Pelješcu, gde smo se ukrcali na trajekt i krenuli ka Mljetu. I odmah smo ga ugledali u daljini ... njegovi nežni, plavetni obrisi stapali su se sa bojom neba i belim oblačićima na njemu, sa tamno teget bojom mora koje je svetlucalo pod jutarnjim suncem i presijavalo se kao srebro... a u nama, opet ono slatko uzbuđenje koje, kako smo mu se približavali, raslo svakim trenom, dok smo sa lica zračili osmehe, oči širili od lepote prizora, a duša nam uživala. Mnogo nas bilo je na Mljetu nekada davno ... slike već zaboravljene, uspomene izbledele. Mnogo njih nikada nije kročilo na ovo medeno ostrvo, pa je, tim pre, njihovo uzbuđenje bilo još veće.
Posle 45 minuta prijatne vožnje po mirnom moru, iskrcali smo se u pristaništu gradića Sobre i odmah nastavili dalje autobusom do Nacionalnog parka i mesta Polače, gde smo rezervisali smeštaj. U tome nam je mnogo pomogao Marin Perković, planinar i predsednik PD Mljet, koji nas je, zajedno sa Milanom, vrlo brzo i bez većih problema, smestio u nekoliko kuća u glavnoj ulici. U ovom malom selu i zalivu, tokom 3. veka, Rimljani su izgradili impozantnu palatu, dve bazilike i terme, čiji ostaci se mogu videti i danas, a nalaze se u centru Polača, pored mora, iza samog ulaza u Nacionalni park. Kasnije tog dana, krenuli smo u obilazak, prošetali do Velikog jezera i ukrcali se na brodić koji nas je odvezao do malog ostrva Sveta Marija, koje se nalazi u njegovom južnom delu.
Sv.Marija
Na stazi oko ostrva
Na brodiću ka Sv.Mariji
Na stazi oko ostrva

Ono je „veliko“ samo 120 x 200 m. Kročili smo na njegovo tle i ponovo se vratili u daleku prošlost, u vreme drevnih Ilira, italijanskih Benediktinaca (koji su krajem 12. veka najpre na ovoj maloj površini izgradili samostan, a zatim i crkvu), Rimljana... Napravili smo krug oko ostrvceta, prošetali kroz ostatke tih starih građevina i širokim plućima mirisali divno cveće, borove i more. SREĆA!

I, da se ne ponavljam -

A onda smo se, konačno, i „bućnuli“ – trenutak za koji se živi, kažem ja u šali! Kao mastilo plava, savršeno čista slana voda Velikog jezera prijatno je osvežila naša tela, ukočene i umorne mišiće i istog trenutka, u okrilju takve, skoro božanstvene lepote, sprala sa nas i iz nas sve probleme, muke, tuge, jade ... ako ih je bilo. Sve to, odmah smo zaboravili i beskrajno srećni, uronili u taj, zaista RAJ na zemlji, čudesan mljetski svet, prekrasnu oazu mira i tišine, nestvarnu lepotu koja će i nas, kao što je i Odiseja, potpuno očarati u samo nekoliko dana koji su bili pred nama...
Napuštamo ostrvo
Galeb
Napuštamo ostrvo
Galeb
Vratili smo se brodićem do Pristaništa, a zatim pešice uputili ka Malom jezeru, odatle udaljenom oko 1,5 km. Dok smo hodali besprekorno uređenom, asfaltiranom stazom koja vodi pored jezera, opijao nas je miris guste i bujne mediteranske vegetacije, kao i čuvenog alepskog bora – visokog oko 20 metara, neobične i karakteristične krošnje. Miris kakvog nema nigde na svetu, napisala sam jednom. Na Mljetu nema puno turista, pa čak ni u sezoni. Sve je bilo tako mirno i tiho, kao savršeno za odmor. A onda smo se bućnuli i kupali i u Malom jezeru. Voda je tu bila još lepša i toplija, tako nam se činilo... Prosto nam se nije izlazilo iz nje...

Veliko i Malo jezero, najveća atrakcija Mljeta, preko uskog zaliva Soline, spojeni su sa morem. Nastala su usled porasta visine mora, prilikom postledničkog potapanja kraških udolina i stvaranja zaliva duboko uvučenog u zapadni deo ostrva.

U petak ujutru, opremili smo se za planinarenje i autobusom otišli do mesta Blato, u središnjem delu ostrva, odakle smo započeli naše pešačenje. Prešavši preko Ivanja polja, polako smo se peli uzbrdo, dobijali na visini, a zatim nastavili obeleženom planinarskom stazom koja se zove Put po vrsima. Veći deo staze vodi grebenski, kroz proređenu šumu hrastova koji su nam pravili prijatnu hladovinu i štitili od vrućine koja je rasla iz sata u sat. Prvi stenoviti vrh na koji smo se popeli, uz čak malo i veranja uz ogromne, bele, kamene blokove i stene, bio je Grabova glava (384 m).
Pogled na Grabovu uvalu

Pogled na zaliv Soline i Veliko jezero

Pogled na Grabovu uvalu

Zaliv Soline

Ono što smo sa njega videli, i pored najbolje volje, ne mogu opisati rečima. Ljudi koji ne planinare, često nam postavljaju pitanje: „ Šta ima na tom vrhu? Zašto morate da se penjete na njega?“ E, pa, evo odgovora koji će se ticati Mljeta: ima upravo ONO što ja ne mogu opisati rečima. Ili ću, makar, pokušati : IMA beskrajno, beskrajno plavo more, naše oči koje naziru pučinu u daljini, IMA ogroman nebeski svod iza nas, stopljen sa morem, a zatim 360 stepeni u krug takvog prizora, IMA prelepo razuđen i uzbudljiv greben Mljeta, koji se pruža ispred i iza nas, vrsi prema kojima ćemo, srećni, još hodati i radosno se penjati na njih, IMA zaliv Soline kroz koji je to beskrajno more ipak našlo uski prolaz kroz ostrvo, ušlo u njega i napravilo dva čarobna jezera u čije vode ćemo opet, tog istog popodneva, veselo uroniti... A onda, IMA ono najlepše – sve te slike obojene su najrazličitijim i najlepšim nijansama plave boje, pomešane sa tamno zelenom bojom krošnji mljetskih borova. I IMA ono najvažnije, a to je samo jedna reč, ponovljena hiljadu puta – SREĆA!

U nastavku planinarenja po vrsima, popeli smo se i na Veliki Planjak (391 m), najviši vrh Mljeta, sa koga pogled i nije toliko atraktivan, kao i na Montokuc (259 m), odakle se ponovo lepo vide jezera, kao i naš zaliv Polače, sa načičkanim jedrenjacima i barkama.Topla voda Malog jezera, do koga smo se spustili posle 17 kilometara pešačenja i savladane ukupne visine od oko 730 metara, posebno je prijala i odlično rashladila naša ugrejana i već umorna tela.

Na Velikom Planjku
Sa Montokuca
Na Malom jezeru
Grupa na Velikom Planjaku
Pogled sa Montokuca na jezera
Kupanje na Malom jezeru

U subotu ujutru, autobusom smo krenuli do Babinog polja, jednog od najstarijih naselja na Mljetu, takođe u unutrašnjosti. U vreme Dubrovačke republike, u njemu je stanovao mljetski knez. Odatle smo se uređenom, popločanom stazom spustili do Odisejeve špilje, udaljene oko 1200 metara. Kada se svi uslovi poklope, u letnjim danima, dok je sunce u zenitu i njegova svetlost je najjača, u moru se stvara spektar najrazličitijih, jarkih boja, što predstavlja jedinstveni prirodni fenomen. Nažalost, to nismo videli, ali smo ipak bili zadovoljni što smo makar malo zavirili u to „ljubavno gnezdo“ Odiseja i Kalipse, i kao da nam se na trenutak učinilo da čujemo njihovo šaputanje, ili su to, ipak, samo morski talasi udarali u stene špilje...? Dno ove neobične pećine ili Jame, kako je meštani zovu, upravo je more. Spustili smo se do stena iznad tog „morskog“ ulaza u pećinu, napravili bezbroj fotografija i morali nazad, jer nas je tog dana čekao i uspon na Veliki grad, najviši vrh Mljeta.

Odisejeva špilja
Sa morske strane
Morski ulaz u pećinu
Odisejeva špilja
Spuštanje do ulaza u pećinu sa morske strane
Pogled na prilaz ka ulazu
Autobusom smo se prevezli do Sobre i od tog mesta, samo nas petnaestak krenulo je na planinarenje, dok je veći deo grupe produžio da uživa i kupa se na plažama u Prožuri, a kasnije i u Saplunari, gde će nas sačekati. Dobar deo planinarske staze, uz povremene uspone kroz proređenu hrastovu šumu i mnogo manje hlada nego prethodnog dana,  prepešačili smo uz priličan napor, jer je vrućina bila velika, pa smo se često zaustavljali i pravili kratke pauze u hladovini, maksimalno štedeći vodu koje nije bilo nigde usput. A onda se ispred nas pojavio lep i izazovan greben koji vodi do vrha. U njegovom podnožju, na prevoju Rogovići, zbog vrućine je odustalo još nekoliko planinara, a nas jedanaestoro krenulo je ka vrhu.
Početak uspona iz Sobre
Greben do vrha
Prilično je strmo
Početak uspona iz Sobre
Greben do vrha
Prilično je strmo

Obeleženom stazom, koja vodi prilično strmo, između ogromnih stena i kamenja, uz poprilično znojenje i mali napor, jer je zaista bilo jako toplo, posle manje od sat vremena, stigli smo na vrh – 514 metara. Neopisivo je bilo osećanje kada smo se popeli gore – kao da smo se popeli na 3000 metara! Toliko smo bili srećni! Neverovatan osećaj. Veselili smo se kao deca, srećno uzvikivali, širili ruke da obuhvatimo svu tu lepotu, jer pogled sa tog vrha takođe nas je ostavio bez daha. Zatim, zajednička fotografija za uspomenu i brže-bolje spuštanje ka Babinom polju, podno vrha. Žurili smo ka osveženju – prvo u vidu pića, a onda – mora! Nažalost, sve prodavnice (a ima ih dve! J) i jedan restoran, bili su zatvoreni! Seli smo u autobus i na putu ka Saplunari, naišli  na otvoren market u kome smo se snabdeli i brzo osvežili hladnim sokom, vodom, pivom – kako ko!

Naziv Saplunara potiče od latinske reči „sabulum“, što znači pesak. Naše odredište bila je upravo ta divna, dugačka, peščana plaža na samom jugu ostrva i more koje gleda na pučinu. I opet, plivanje, rashlađivanje, uživanje...

Pogled sa vrha
Na vrhu Veliki grad
Saplunara
Pogled sa vrha
Na vrhu Veliki grad
Saplunara

I, za kraj, malo gastronomskog užitka. U dogovoru sa Marinom, u mestru Sobra, u restoranu na rivi, organizovana nam je večera, pa smo po povratku sa Saplunare, oko 7 sati uveče, posedali za postavljene stolove uz samo more i prepustili se divnim trenucima opuštanja, uz više nego ukusne riblje specijalitete i vino.

Došao je i dan za povratak. Po izlasku sa trajekta, krenuli smo ka Dubrovniku. Za razliku od prošle godine, kada nas je u njemu šibala neprijatna kiša, ovog puta imali smo mnogo više sreće. Stradun se presijavao pod suncem, dok su se mnogobrojni turisti različitih nacionalnosti tiskali oko bezbrojnih dubrovačkih znamenitosti i spomenika, zaista jedinstvenih u svetu. Tu, negde, među njima, bili smo i mi... Po ko zna koji put oduševljeni lepotom ovog besmrtnog grada, koji, i pored svega šta je preživeo, opet gostoprimljivo širi ruke dobrodošlice i nesebično svima deli svoju zanimljivu i burnu istoriju, bogato nasleđe, jedinstvenu lepotu...

Večera u Sobri
Dubrovnik
Večera u Sobri
Dubrovnik, kroz prozor autobusa

U nastavku dugog i veoma lošeg puta kroz Bosnu, koji smo, zbog lepote krajolika, uzbudljivih predela i gorostasnih vrhova bosanskih planina pored kojih smo prolazili, pokušavali da ignorišemo, svratili smo i u Višegrad, a zatim, preko Zlatibora, stigli u Beograd.


Prilično teška bila je „aklimatizacija“ u danima koji su sledili. No, trajala je kratko. Svesni da moramo da živimo dalje, da moramo da radimo i ponovo se suočavamo, između ostalog, i sa problemima koji su, hteli mi to ili ne, ipak sastavni deo ovog našeg, jednog života, polako smo se umirili, utihnuli, smirili misli, stišali euforiju, prihvatili beogradsku stvarnost (koja, ako se samo malo potrudimo, takođe može da bude jako lepa), a u slobodnim trenucima opuštanja, ponovo lutali onim nestvarnim prostorima tamo, gde smo se budili uz miris borova, rasanjivali uz cvrkut ptica, duboko sakrivenih u gustim krošnjama, razgaljivali uz poglede na jezera, more i ostrva, pešačili i smejali se u uvek dobrom i veselom planinarskom društvu, uspavljivali, slušajući tišinu, i gde smo živeli samo za TAJ trenutak TAMO, jer nikada nećemo biti sigurni da li će se ponoviti. Ipak, pošto smo mi optimisti, potajno u sebi, uvek ćemo gajiti tu nadu ... da HOĆE!

Vođa puta: Milan Lončar


Izveštaj: Marija Petrović
Fotografije: Marija Petrović

Lon-che