Izveštaj sa Južnog Velebita,

04 - 08.09.2013.

 

np.velebit

Prošle godine, početkom juna, bili smo na Velebitu (doduše, severnom), Rabu i Golom otoku i sećam se da sam, dok smo hodali neobičnom i skoro nestvarnom Premužićevom stazom, između belih, moćnih stena Velebita, poželela da i sledeće godine dođemo na tu planinu, tako magičnu i privlačnu, koja svojim prostranstvom, šarenolikošću i pre svega lepotom, prosto pleni i, kada jednom kročite na nju, zaljubili ste se u trenu i zauvek ostali očarani ovim pravim planinskim draguljem.

Nikada nećemo zaboraviti buđenje tog jutra, posle noćne vožnje ka moru. Zadremali smo još dok smo napuštali beogradski asfalt, u polusnu brzo prešli granice, spavali dok je autobus jezdio po hrvatskim auto-putevima, a onda, oko 8 sati ujutru, još uvek sanjivi, protrljali smo oči i ispred sebe ugledali jedan od najlepših prizora na svetu – more, ostrva, pučinu…Jutro je bilo kristalno čisto, a predeo ispred nas kao na razglednici.
Jutro
Park Komrčar
Prvi prizor tog jutra
Park Komrčar
I opet, ono slatko uzbuđenje u duši i osmesi na licima, dok smo izlazili iz autobusa i ukrcavali se na trajekt koji će nas prebaciti na ostrvo Rab. U ovom lepom gradu proveli smo nekoliko sati. Prvo smo se uputili ka park-šumi Komrčar, “zelenom biseru” koji se naslanja na zidine starog grada i predstavlja pravu zelenu oazu mira i tišine. Područje današnje park-šume nekada davno, u prošlosti, bilo je pusto i koristilo se kao mesto za ispašu stoke stanovnika grada Raba. Pravdoje Belia, rapski šumarski stručnjak, to područje gledao je drugim očima i odlučio da ga pošumi. Nailazio je na žestoke otpore, čak su mu i sadnice čupali, ali on nije odustajao od svoje namere. Sadio je alepski i primorski bor, a kasnije unosio i autohtone vrste četinarske vegetacije. I danas se u šumi mogu pronaći neobični primerci alepskih borova, prečnika 90 centimetara i visine do 30 metara.Dok smo šetali lepo uređenim, betoniranim stazicama kroz park (takođe projektovanim prema zamisli Pravdoja Belie), širokim plućima udisali smo vazduh prijatnog mirisa koji su širili gusti četinari i po ko zna koji put zaključili da takvog mirisa borova nema nigde na svetu. Kroz njihove grane, provirivalo je more, divne, tirkizno-zelene boje, u kome su se već kupali jutarnji ranoranioci.
Pogled sa zvonika
Pogled na Rab sa Kamenjaka

Pogled sa zvonika

Pogled na Rab sa Kamenjaka

Popeli smo se i na zidine grada i sa jedne lepe terase-vidikovca slikali Rab i njegova četiri zvonika, smeštena, kao i ceo stari grad, na isturenom poluostrvu okruženom morem, po kojima ovaj slikoviti gradić podseća na veliki jedrenjak sa četiri visoko uzdignuta jarbola. Moguće je  popeti se i na zvonike, odakle se opet pružaju lepi pogledi na Rab i njegove krovove. Prošetali smo još malo uskim, popločanim uličicama, obišli četiri crkvice, sa divnog trga uživali u pogledima na grad i more, prošli pored spomenika Sv. Marinu, koji je poreklom iz mesta Lopar na Rabu i koji je 301. godine osnovao republiku San Marino... U našem prošlogodišnjem izveštaju, može se pročitati još po nešto o ovom lepom gradu, a mi smo ovogodišnji obilazak završili u jednom od restorančića na rivi, gde smo se osvežili, jer kako je dan polako odmicao, postajalo je sve toplije.

Ponovo smo ušli u autobus i odvezli do mesta Lopar, gde smo se smestili u privatne apartmane vile “Radojka”. Popodne smo se podelili u dve grupe. Jedni su otišli u obilazak Golog otoka, a nas nekoliko ostalo je na plažama Lopara, gde smo uživali u kupanju i sunčanju. Damir se vratio u Rab i uspeo da dođe asfaltnim putem do najvišeg vrha ostrva – Kamenjaka (taksijem, jer nije bilo vremena za planinarenje), na 408 metara nadmorske visine, na kome se nalazi divan restoran i odakle se pruža spektakularan panoramski pogled na ceo grad Rab, planinski masiv Velebita, kao i ostrvski arhipelag.

Goli otok

Goli Otok

2009. godine, obeleženo je 60 godina od tog 9. jula 1949. godine, kada su prvi osuđenici, tzv. IB-ovci, prebačeni u izolovani kazamat. Možda je među bivšim logorašima koji su tada otišli u obilazak ovog ostrva, bio i onaj koji je, još onda, napisao grafit koji i dalje stoji na napuštenoj zgradi: “Mi gradimo Goli otok, Goli otok gradi nas!” Gledano iz pristaništa uvale Tatinja, Goli otok deluje moćno. Gola lepota golog kamena, sa Velebitom u pozadini, restoran u maloj luci u kome turisti dokono čavrljaju, teško da bilo koga mogu misaono teleportovati u godine kada je to mesto bilo jedini i isključivi sinonim patnje. Ali, tako je samo na prvi pogled. Ove godine, naša grupa imala je stručnog vodiča koji ih je vodio kroz unutrašnjost ostrva, kroz napuštene i urušene zgrade nekadašnjeg logora i ispričao mračnu priču o ovom ozloglašenom mučilištu, koga su zatvorenici od muke zvali “Titovim Havajima” i na kome je ostalo zauvek ko zna koliko ljudi – bilo na usijanom kršu koji danonoćno udara bura, bilo u vodi Velebitskog kanala, dok su pokušavali da se domognu slobode. Ljudska ruka ovo ostrvo nije takla od 1988. godine, od kada su ga vlasti zatvorile kao zatvor koji je dugo godina posle IB-ovaca, nakon političkih, zbrinjavao “obične” kriminalce.

Pored velike znatiželje da čuju priču o ovom simbolu ljudske patnje, planinari nisu mogli da ne primete gomile đubreta, obrušene spratove urušenih zgrada, razbijena okna, gomile kozjeg i magarećeg izmeta, “haos i nered koji se ni sa čim ne može opravdati, ni siromašnim budžetom, ni neznanjem, ni udarima bure”, kako piše jedan hrvatski časopis koji oštro kritikuje zapušteno stanje ovog ostrva.
U večernjim satima, prošetali smo Loparom, večerali i vrlo brzo bili u našim krevetima.

Sutradan, rano ujutru, napustili smo Lopar, u Mišnjaku se ukrcali na trajekt i opet vratili na kopno, u mesto Jablanac, gde smo ponovo poželeli da obiđemo čarobnu uvalu Zavratnicu, koju smo otkrili prošle godine i o kojoj sam, takođe, dosta pisala. Ova neobična uvala, nastala tektonskim poremećajima, jedinstvena je po lepoti. Tog jutra, jer bilo je još rano, sunce se polako podizalo iznad strmih i visokih litica kanjona i postepeno ga obasjavalo.Dok smo u tišini hodali uređenom stazicom duž kanjona, pred našim široko otvorenim očima, otvarao nam se u svoj svojoj lepoti. Neopisivoj… A tek boje vode, potpuno prozirne, čiste, sa mnoštvom ribica koje plivaju u njoj… Neopisive…Tišina koja “odzvanja”, savršeni mir i harmonija… Neopisivo… Naše potpuno stapanje i sklad sa tom nestvarnom prirodom… Neopisivo… Dok kucam ove redove, zatvaram oči, umirujem se, i ponovo sam tamo… I zato, zapamtite – ako ikada budete prolazili tuda, obavezno svratite! Nemojte nikako propustiti! Bićete obogaćeni još jednim čarobnim iskustvom, još jednim savršenim trenutkom…

Uvala Zavratnica

Uvala Zavratnica

Boje

Boje

Jutarnja šetnja

Jutarnja šetnja

Nastavili smo dalje naše putovanje Jadranskom magistralom. Uživajući u divnim pogledima na more, ostrva i gradiće pored kojih smo prolazili, vrlo brzo smo stigli do Pakleničke rivijere i malog mesta Starigrad-Paklenica. Tu su nas dočekali ljubazni domaćini i smestili u nekoliko privatnih kuća. Apartmani koje smo dobili, sa ogromnim terasama i nezaboravnim pogledima na more, zaista su za svaku pohvalu i toplo ih preporučujemo. Starigrad je središte Pakleničke rivijere, nastao na temeljima drevnog antičkog grada Argyruntuma. Zbog blizine i dostupnosti planine, posebno atraktivnog kanjona Velike Paklenice, Starigrad nije samo letovalište, već i tradicionalno okupljalište planinara i alpinista, pustolova i svih ljubitelja prirode. Kako nam je plaža bila jako blizu, nismo joj odoleli. Skoro dva sata, proveli smo u sunčanju i kupanju u besprekorno čistoj vodi, a zatim se brzo spremili za pešačenje kroz kanjon Velike Paklenice.
Kanjon Paklenice
Staza kroz kanjon
Ulaz u kanjon Velike Paklenice
Divna staza kroz kanjon

Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, obuhvata područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odosno njihove kanjone, strmo urezane u južne padine Velebita, kao i širi okolni prostor. Autobusom smo se odvezli 2-3 km do ulaza u park i pošto smo kupili ulaznice, krenuli smo u obilazak. Najatraktivniji deo kanjona je upravo sam ulaz, gde se strmi  kukovi uzdižu iznad potoka i tako čine najuži deo kanjona, gde širina iznosi svega 50 metara. Fascinantne, skoro vertikalne stene Anića kuka, čija visina prelazi i preko 700 metara, atraktivno su vežbalište mnogih alpinista koji ovde dolaze iz celog sveta. Strmom, kamenitom stazom, polako smo se peli i tužno posmatrali presušeno rečno korito. Naime, kako smo kanjon posetili na kraju leta, nažalost, vode i mnogobrojnih slapova na samom ulasku u kanjon nije bilo. Pre nekoliko godina, kada smo na ovom mestu bili pre leta, fascinirao nas je upravo veliki broj manjih ili većih slapova, bukova, vodopada, njihov prijatan huk i svežina kojom je odisao ceo prostor, kao i prozirna, zelena boja vode koja je ispunjavala mnogobrojne prirodne “kadice” i “bazene”, napravljene od stena i kamenja.

I tako, nastavili smo našu šetnju stazom koja je postajala sve “blaža”, uspon sve manji, a kamenje se gubilo, pa smo već hodali po sitnom makadamu. U gornjem delu kanjona, na našu veliku radost, konačno smo videli i vodu, kao i nekokoliko lepih slapova.

Sve vreme bili smo okruženi šumom, a onda, u jednom trenutku, ona se otvorila i prikazala nam velelepno lice Velebita. Posle malo više od dva sata hoda i savladanih 400 metara uspona, prošavši skretanje za Manitu pećinu, pored pakleničkih mlinova i šumarske kuće – Lugarnice, stigli smo do planinarskog doma “Paklenica” (“Borisov dom”), gde su ljubazni domaćini doma odmah prepoznali našeg vođu i setili se našeg boravka, pre nekoliko godina. Proveli smo prijatno vreme ispred doma. Sedeći za drvenim stolovima, stavljali smo pečate u naše knjižice, i, dobro raspoloženi i nasmejani, uživali u divnom popodnevu.
Prva voda u kanjonu

Prva voda u kanjonu

Borisov dom

Grupa ispred Borisovog doma

I u povratku je bilo veselo i opušteno. Pošto je već bilo kasno, ostali smo potpuno sami na stazi. Sve se nekako umirilo i utišalo. Ali, samo na krakto. Tri lepe i nasmejane devojke (i najmlađe u našoj planinarskoj grupi), zapevale su… Njihovi prelepi glasovi odjekivali su kanjonom i razbijali tišinu na najlepši mogući način… A, onda, i mi smo im se pridružili. Uz najlepše srpske, makedonske i druge sevdalinke i starogradske pesme, spustili smo se do našeg autobusa koji nas je vratio u Starigrad. Po pogledima i osmesima, znala sam da će ova prelepa šetnja kanjonom Velike Paklenice ostati duboko urezana u srca i duše.

Osvanula je i subota. Dan za planinarenje! Konačno! smile Kakva radost, kakvo slatko uzbuđenje, adrenalin koji polako raste, nestrpljenje, ma, hiljadu raznih osećanja u istom trenu! Dok je tiho svanjavalo podno Velebita i polako se budio dan u Starigradu, smestili smo se u autobus i krenuli ka prevoju Mali Alan, na Velebitu. Dugo pre ovog izleta, preko Interneta i u raznim kontaktima sa ljudima, pokušavali smo da dođemo do informacije da li se može doći autobusom do samog prevoja, odnosno da li je makadamski put koji vodi do njega dovoljno širok za veće autobuse. I na kraju, veče uoči izleta, dobili smo sigurnu informaciju da možemo proći. Moram da priznam, jedva sam čekala da krenemo! Jer, pretražujući po Internetu, pročitala sam dosta o toj cesti, a videla i slike čitavog tog predela, kao i samog puta…

Majstorski put

Majstorski put

Majstorski put

Izgrađen u 19. Veku

Još u 19. veku, kako bi se povezala kopnena Hrvatska i Dalmacija, izgrađena je transvelebistka prometnica, na relaciji Sv. Rok – Mali Alan – Obrovac. Kako je teško preći Velebit i najsavremenijim auto-putem, u šta se svako može lako uveriti kada zaduva bura, zasluge majstora koji su gradili taj put tim su značajnije. Pod vođstvom čuvenog graditelja puteva, majora Josipa Knežića, napravljen je put dug 41 kilometar, od kojih je poslednjih 12 kilometara makadama, koji zadivljuje neverovatnim položajem usred divlje i nepristupačne kamene velebitske goleti. Način na koji su majstori sproveli trasu puta po strmoj velebitskoj padini sa brojnim serpentinama, ozidanim kamenjem, između klisura i kukova, sa jednom kapelicom i crkvom Sv. Franje pokraj puta, zaista je fascinantan, a put je svečano pušten u promet 1832. godine, pod nazivom “Majstorska cesta”.

Mnogo kasnije, dobio je svojstvo kulturnog dobra, a danas ima isključivo turističko-panoramski karakter sa veličanstvenim vidicima na kanjon Zrmanje, Karinsko i Novigradsko more, impresivne stene Tulovih greda, a u novije vreme i na velelepni auto-put A1, Split-Zagreb, koji upravo ispod ovog starog puta ulazi u velebitske stene kroz tunel Sv. Rok, jedan od najdužih tunela u Hrvatskoj (5,6 km). I, eto, moja želja se ispunila! Konačno na “Majstorkoj cesti”! Potpuno fascinirani, kroz prozor autobusa gledali smo to “čudo” ljudskih ruku, neverovatne prizore divlje prirode koja nas okružuje, beskonačne vidike koji se pružaju daleko, u nedogled … dok je dan svitao, a na horizontu se purpurno nebo već crvenelo od izlazećeg sunca, koje samo što nije… I, posle samo nekoliko trenutaka … “rodi se sunce!”, uzviknula je Rada.  Išli smo autobusom još par stotina metara od samog prevoja, a zatim se zaustavili na jednom malom proširenju, u šumi, odakle ćemo krenuti na uspon na Sveto brdo. To je drugi po veličini vrh na Velebitu, samo nekoliko metara niži od najvišeg – Vaganskog vrha.

Staza u početku vodi kroz prijatnu, visoku bukovu šumu. Na celom ovom prostoru nalaze se ostaci mina iz poslednjeg rata, pa mnogobrojne table pored puta upozoravaju da ne treba skretati sa vidljivo markirane planinarske staze, o čemu su nas već, prethodno, i upozorili dobri poznavaoci ovih krajeva. Dobro raspoloženi, oduševljeni prijatnom hladovinom koja nas je pratila sve vreme, izašli smo na prelepu, široku visoravan, Dušice, sa koje nam se otvorio fascinantan pogled na Sveto brdo.Ova krška zaravan nekada je bila letnji pašnjak, na kojoj se sada nalaze ostaci pastirskih stanova koji svedoče o teškom životu stanovnika podvelebitskih sela koja su danas uglavnom zapuštena. Tu smo napravili pauzu, odmorili se, razbaškareni na travi, fotografisali čitav taj predeo i krenuli dalje. Vrlo brzo, stigli smo u podnožje veoma strmog, travnato-kamenitog grebena, na koji smo se, opet prateći Milanov ritam, za kratko vreme popeli.

Sveto brdo

Pogled na Sveto brdo sa Dušica

Uspon na greben

Uspon na greben

Grebenom...

Grebenom...

A onda smo ugledali more, tj. Velebitski kanal, sa jedne strane, Liku sa druge, dok se pravo iznad nas, na kraju grebena, pojavio i beli, metalni krst, što je bio znak da je vrh blizu. I konačno, posle 4 i po sata uspona, bili smo na Svetom brdu (1751 m)! Na maloj gomili kamenja, postavljena je metalna tabla sa 10 Božjih zapovesti. U jednom trenutku, neko je primetio i zmiju koja se uplašila od nas i brzo pobegla, sakrivši se među to nagomilano kamenje. Kako u nekoliko reči opisati šta smo sve videli odozgo? Pokušaću, ukratko: Velebitski kanal, Karinsko i Novigradsko more, ostrva Ugljan, Pašman, Dugi otok, Pag, Rab, Pakleničku rivijeru, Zadar u izmaglici, ceo masiv južnog Velebita, sa Vaganskim vrhom u daljini, divnu i široku Liku, kao uspavanu u dolini, pod nežnim okriljem gorostasnog Velebita, daleku Dinaru, valoviti greben kojim smo se popeli na vrh…Dugo smo sedeli… Pričali, šalili se, slikali, stavljali pečate, prepoznavali vrhove, ostrva, gradove, meditirali… Kako smo poželeli da se još malo okupamo tog dana, polako smo krenuli nazad, istom stazom.

Na vrhu

Na vrhu

Pogledi na more i Velebit

Pogledi na more i Velebit

Tulove grede

Tulove grede

Crkvica Sv. Franje i Tulove grede

Crkvica Sv. Franje i Tulove grede

Na visoravni Dušica, na koju smo ponovo došli u povratku, svratili smo do Stanova Jurjevića, gde su nas meštani koji tu žive i grupa planinara iz Zadra pozvali na piće i kratko druženje. Simpatičan je bio taj susret i priča sa “istomišljenicima” – zaljubljenicima u prirodu i planine, bez obzira na razlike u nacionalnoj i političkoj pripadnosti. Bezbedno smo se vratili do našeg autobusa parkiranog u šumi, a zatim se “Majstorskom cestom” polako spuštali, povremeno na kratko izlazeći iz autobusa da bismo fotografisali, dok su Rada i Milan na brzinu brali vres, koga je bilo u izobilju pored puta. Opet smo prošli pored impresivnih Tulovih greda, neobičnog spleta visokih stenovitih kukova na samom južnom rubu Velebita. Ove čudesne formacije strmih stena, kukova, tornjeva i pukotina (žljebova i točila) smatraju se jednim od “sedam velebitskih čuda”, a ceo taj predeo, krševit i bez vegetacije, nalik je mesečevim pejzažima. Kada bi me neko upitao koji bi bio moj UTISAK ovog izleta, bez razmišljanja bih odgovorila – upravo taj predeo, Mali Alan, Tulove grede, “Majstorska cesta”…

Kako je samo prijalo kupanje na jednoj od starigradskih plaža, tog popodneva! Sreli smo  i planinare koji su ostali u Starigradu i proveli vreme na divnim plažama, dok je nekoliko njih otišlo autobusom do obližnjeg Zadra i dan provelo u obilasku ovog lepog grada.

Večka kula

Večka kula, srednjovekovno utvrđenje na plaži u Starigradu

Nedelja, dan za povratak. Ali, prethodno, obilazak Plitvičkih jezera. Oni koji su prvi put ušli u ovaj Nacionalni park, bili su potpuno oduševljeni onim što su videli, a i nama, koji smo ga posetili ranije, oči su bile širom otvorene od te silne lepote! Skoro pet sati, bez daha, hodali smo tim čudesnim krajolikom. Pred nama su se smenjivala manja ili veća jezerca najrazličitijih boja, od smaragdno zelene do tirkizne, međusobno spojena penušavim kaskadama i bučnim slapovima i vodopadima, odvojena sedranim barijerama…

Na Plitvičkim jezerima

Uživanje na Plitvičkim jezerima

Boja jezera

Boja jezera

Lepota

Lepota

Da bismo skratili pešačenje, prevezli smo se brodićem, a u jednom trenutku, ušli smo i u vlakić koji će nas odvesti do gornjih jezera. Popunili smo ceo jedan kupe, posedali, a onda je Rile, potpuno neočekivano i iznenada, izvadio usnu harmoniku i zasvirao… Kakve su to samo pesme bile… pesme iz “onog” vremena, jugonostalgične, setne... Dok palme njišu grane, Marina, čak i po neki klasik, a onda je zasvirao Od Vardara pa do TriglavaJugoslavijo, Jugoslavijo… Kakva neobična simbolika… Svi smo zapevali, zapljeskali… Orilo se u kupeu… Zapevali su i neki stranci, Hrvati… Svi su pevali! Kakav uzbudljiv trenutak! Vanvremenski, večan, neponovljiv… A, onda, ugledah i suze, u jednom oku, drugom, trećem… Osetih jednu i u mom… Hvala ti, Rile!

I kao da nam Plitvice nisu bile dovoljne. Na Olgicin predlog, posle samo 33 kilometara od Plitvica, svratili smo u još jedan zanimljiv krajolik, mesto Rastoke, ili « Male Plitvice », prigradsko naselje grada Slunja, takođe proglašeno spomenikom kulture zbog graditeljske baštine, etnografske i istorijske vrednosti. Rastoke su vodeničarko naselje nastalo pre 300 godina na vapnenačkim stenama, na mestu gde se reka Slunjčica preko niza sedrenih barijera uliva u Koranu, a u svom toku kroz Rastoke, « rastače se » i stvara mnoštvo malih jezera, brzaka, kaskada i slapova. Najpoznatiji slapovi su Buk, Hrvoje i Vilina kosa, a u rupama rastočke sedre žive i vidre koje su se vratile nakon dužeg izbivanja u velikom broju. Takođe, jedna od zanimljivosti su i vodenice, tzv. žličare, građene od sedrenog kamena i drveta. Neke potiču još iz 18. veka.U tako divnom ambijentu, pronašli smo i lep restoran, gde smo uz prijatno hučanje voda sa svih strana, ručali, a zatim nastavili naše putovanje do Beograda.

Hvala Olgici na ideji i predlogu, a mi ćemo sledeći put, kada budemo tuda ponovo prolazili, sigurno opet svratiti i provesti malo više vremena, jer Rastoke to zaista zaslužuju.

 

Rastoke

Rastoke

Nasmejana lica

Nasmejana lica

Pre pisanja ovog izveštaja, pomislila sam da ne treba da budem suviše opširna. Ali, kao što vidite, opet nisam uspela u tome! Prosto ne uspevam da sažmem toliko toga (lepog) u samo nekoliko rečenica. Ili, možda, negde, u dubini svoje duše, to i ne želim. Ono što znam je da iskreno želim da sve ovo podelim sa vama, sa vama koji ste bili na ovom putu, kao i sa onima koji se i dalje dvoume da li krenuti ili ne u ovakvu avanturu. Ali, verujte mi, ona će vas preporoditi, vratiti osmeh na lice, obogatiće vas mentalno, daće vam snage za dalje, pamtićete je dugo i živećete danima i nedeljama samo od nje… Zaboravićete na trenutak sve brige, doživećete bezbroj savršenih trenutaka, trenutaka sreće, nagledaćete se nestvarnih prizora, neviđene lepote, uživaćete… I nemojte odlagati. Jer nikada se ne zna šta donosi sutra. Pođite sada, odmah ! Otisnite se u avanturu ! Ona će vam doneti samo dobro. Verujte mi !

 

Vođa puta: Milan Lončar


Izveštaj: Marija Petrović
Fotografije: Damir Arula, Marija Lazarević, Marija Petrović

Lon-che