XVI Balkanski susreti planinara – Vitoša (Bugarska),

14. - 16.06.2013.

 

Planinarsko društvo "Pogledec-Bistrica" je bilo organizator XVI Balkanskih susreta planinarskih društava. Susreti su organizovani u Bistrici, predgrađu Sofije, na obroncima planine Vitoše.

 

Na XVI Balkanske susrete planinarskih društava krećemo zajedno sa planinarima iz Vrdnika i Slovenije. Autobus od 30 mesta je sasvim zadovoljavajući za našu grupu, ali već posle prve pauze nastaju problemi sa vozilom. Nismo ni do Niša došli, a dalje se ne može. Nekako smo se dovukli do restorana ispred Sićevačke klisure i tu čekali drugi autobus. Nakon tri sata čekanja, stiže veliki autobus sa preko 50 sedišta. Nastavljamo putovanje ka Bugarskoj i umesto da stignemo oko 20 h, stigli smo oko ponoći. Domaćini su nas strpljivo čekali, a čekala nas je i večera. Spavanje je određeno na 6-7 km od organizacionog centra. Konačno stižemo u hotel, smeštamo se i na spavanje. Ali, ponovo nastaju problemi sa prevozom. I drugi autobus više ne može da vozi, a sutra nas čekaju obaveze na Balkanskim susretima. Srećom, sutradan smo se rasporedili po autobusima planinarskih društava koji su takođe došli na susrete. Bilo je više planinarskih tura, a najviše je bilo učesnika na najdužoj. Dugačka kolona je krenula kroz naselje, do šumovitog dela. Usput nas staza vodi uz bistre potoke se prelepim vodopadima.

 
Kolona planinara Prirodni park Vitosa Bistrica
 
Pešačka staza nas vodi ka Crnom vrhu, najvišem na Vitoši. Neposredno pre doma Aleko, skrenuli smo desno, ka napuštenom domu koji je za ovu priliku bio otvoren. Malo smo se odmorili i krenuli ka manastiru Sveta Petka, gde je domaćin organizovao ručak u manastirskom dvorištu za sve učesnike Balkanskih susreta. Uz nacionalnu muziku i kolo, uživali su svi učesnici manifestacije.
Kolo u dvorištu manastira sv. Petke
 
Uveče je održan zajednički sastanak predstavnika društava na kome je određen naredni domaćin susreta - PK Železničar iz Beograda. Bilo je veselo na svečanoj večeri, a ostalo se do kasno u noć.
           
Sutradan je manja grupa krenula minibusom do kompleksa Maljovica (sportsko-rekreativni centar), sa namerom da se popne na istoimeni vrh novom feratom ili normalnim putem. Za manje od sat vremena, stigli smo do planinarskog doma Maljovica i zbog šturih informacija, odustajemo od ferate. I već na startu od doma, nailazimo na nabujali potok preko koga ide markirana staza. Nije se moglo preko potoka, pa ga obilazimo sa desne strane.
 
Dom Maljovica Detalj sa uspona
 
Očekivali smo više snega, ali ga je bilo veoma malo sa južne strane. Uspon ka vrhu izvodimo letnjom markacijom. Više puta sam odlazio na Maljovicu, ali prvi put sam sada video Elenino jezero.
           
Zaostali sneg Elenino jezero
 
Iznad jezera izlazimo na greben i markiranom stazom stižemo na vrh – 2729 m. Vreme je bilo izvanredno, bez vetra.
Maljovica 2729m
 
Nakon kraće pauze, vratili smo se istom stazom do planinarskog doma i kompleksa Maljovica. Sa ostatkom grupe se nalazimo na zakazanom mestu u Sofiji i nastavljamo putovanje, sa usputnim pretovarom, do Beograda.
 
Zajednička fotografija učesnika Balkanskih susreta

 

Vođa puta, izveštaj, fotografije: Vladisav Matković

Pomoćnik vođe puta: Boris Mićić