Resnik - Kumodraž - Avala - 28.10.2007.
    Na najavljenu pešačku-treking turu Resnik - Kumodraž - Avala, pošlo je devet planinara, od toga sedam planinarki!
    Magla i sneg nisu nas obeshrabrili, Od Resničke škole uz potok (ne baš lepog imena: PARIGUZ!) do jezera, a onda na široki plato kojim je u pravcu istoka trebalo krenuti ka Avali. U normalnim prilikama sa tog platoa Avala deluje moćno (skoro 400 metara visinske razlike a tako blizu!) ali zbog guste magle se nije videlo dalje od pedesetak metara. Staza, seosko-kolski put, se jedva razaznavala, ali zbog lepog dubokog snega moglo se ići i preko oranja, blata nije bilo.
    Više puta sam ranije išao, pri normalnoj vidljivosti, tom stazom, ali sam se sada vrlo brzo uverio da moram izvaditi iz džepa busolu jer smo se počeli vrteti ukrug! I naravno dalje problema za kretanje nije bilo, sneg je neprestano padao, vetra nije bilo, pa je bilo ugodno za pešačenje.
    Od izvora Sakinac pod Avalom smo krenuli kružnom stazom na jug, a zbog visokog i potpuno nedirnutog snega na stazi kretali smo se usporeno. Procenio sam da moramo malo menjati plan ture pa smo uskoro skrenuli na sever retko korišćenom stazom, sada takodje potpuno neugaženom, ka Spomeniku sovjetskim veteranima. Lično sam bio zadovoljan što se moj prošlogodišnji trud vidi, deo nekada zarasle staze kojeg sam u decembru 2006. sam pročistio sada je sasvim prohodan i trebalo bi ga markirati da bude poznat svima.
    Posebno dubok sneg, možda i 50 cm je bio na delu od spomenika Sovjetima do hotela Avala.
    Sa vrha naravno nikakav pogled, teška magla, a dalje prema Čarapićevom Brestu teško prohodna staza zbog obilja snega.
    Veoma prijatno je u "Brestu", odvojena je sala za nas promrzle i mokre planinare, kaljava peć radi. Sumrak je bio kada smo krenuli ka Belom Potoku, kraj Velike Česme i stare (200 g.) srbijanske kuće, uhvativši odličnu GSP vezu za Beograd.
    Po teškim vremenskim uslovima, stazama punim vlažnog neugaženog, a dubokog snega, pešačka tura je trajala 6.5 h, prešlo se 15 km, savladala se visinska razlika pri usponu od 600 metara. Zahvaljujem svim učesnicima ovog izleta na lepom druženju.

    P.S. Posle ovako fantastično provedenog dana u čistoj snežnoj prirodi, u jednim današnjim novinama, na naslovnoj strani, ogromnim slovima pročitah: "PRESEO NAM PRVI SNEG ZBOG BLJUZGAVICE". Da li sam ja to juče bio na nekoj drugoj planeti?Beograd, 8. maj 2008.
vodja puta: Bogoljub Janković
izveštaj: Bogoljub Janković
PD Pobeda, Beograd