Baba, 29. maj 2005.
    Iz Beograda smo krenuli u 7h. Stigli smo oko 10 časova do sela Lesje, gde smo ostavili autobus. Po izuzetno vedrom i sunčanom vremenu započeli smo šetnju. Moram reći da staze na ovoj planini uopšte nisu markirane, ali nam nije bio veliki problem da se snađemo, pošto su usponi dosta blagi i prijatni za šetnju. Jedino je kamenje koga ima dosta u travi zadalo malo problema onima koji nisu bili adekvatno obuveni, pa smo još jednom shvatili važnost planinarske opreme.

Baba, kamenit teren
Baba i oblaci

    Planina Baba ima dva vrha, od kojih je jedan dosta nepristupačan zbog rastinja, velikog žbunja (ili malog drveća), a drugi je nasuprot tome, pravi proplanak za uživanje. Nakon što smo popeli oba vrha i malo se odmorili, nastavili smo do povratak do manastira u selu Lesje. Jedna grupa je krenula obilaznim putem, kroz šumu, a druga, manja grupa se odlučila za povratak stazom preko vrha, koju su nam preporučili neki meštani koje smo sreli. Ispostavilo da su oni tu u potrazi za blagom iz Rimskog doba. Pošto su nosili detektor za metal, pretpostavljam da su tražili rimske novčiće. Mi ovog puta nismo naišli na ostatke grada, ali stariji planinari govore da se oni tu zaista nalaze.

Baba, pogled sa jednog vrha na drugi
Popeli smo se na oba vrha

Odmor
Vodič

    Nakon više od sata pešačenja, okupili smo se svi u predivnom ambijentu manastira, posvećenom Pokrovu presvete Bogorodice. Zaista, ambijent je skoro bajkovit. Izvor (za koji se priča da je čudotvoran), potoci, ribnjak i jezero, ceo mali raj.
    Na povratku u Beograd, obišli smo manastir posvećen Svetom Luki. Tu nas je dočekao otac Nikodim, sa kojim smo proveli vreme u prijatnom razgovoru. Takodje imali smo priliku da čujemo nekoliko pesama, našeg vodiča Dušana Vulićevića, i osim toga, da se umijemo na lekovitom izvoru u manastirskoj porti.

U poseti ocu Nikodimu
Crkva svetog Luke
Ispred manastira Lesje

    U Beograd smo stigli oko 22:30, i dok su naši planinari osvajali Himalaje, mi smo proveli lep dan u okolini Paraćina.Beograd, 01. jun 2005.
vodja puta: Dušan Vulićević
izveštaj i fotografije: Jasmina Laković
PD Pobeda, Beograd