P.D."Pobeda"
Beograd

Čika Duškove Rajačke staze - oktobar 2001

kolektivno obilaženje planinarskog puta "Čika Duškove Rajačke staze" povodom jubileja 100 godina planinarstva u Srbiji

Za dane vikenda, 5-7.10.2001.g., okupilo se na Suvoborskom Rajcu 107 planinara iz 12 planinarskih društava. Obilazak planinarskih staza izveden je u dva dana i to: Prvog dana organizovane su dve grupe, jača ( 64 /66/ učesnika) obišla je dužu stazu (11 časova hoda, približno 30 kilometara, sa devet kontrolnih tačaka), dok je "slabija" grupa obišla četiri kontrolne tačke ( 23/21/ učesnika, 10 časova boravka u prirodi, približno 20 km pešačenja). Drugoga dana, oni koji su rešili da za dva dana obiđu celokupnu transverzalu, obišli su ostalih 5 kontrolnih tačaka, prepešačivši približno 20 km, za devet časova. Ova grupa brojala je 52 učesnika + vođa obilaska Andrija Lekić, koji je imao veliko zadovoljstvo da, posle više godina, povede ovako brojnu grupu stazama koje on uspešno obeležava i održava. Ostali učesnici izleta su šetkali po predivnom, osunčanom, zelenom Rajcu, berući planinske plodove, družeći se....

Dakle, od 107 planinara i 87 obilaznika planinarskog puta po Rajcu, uspešno je završilo obilazak i zaslužilo značku " Čika Duškove Rajačke staze" 52-je planinara i to, po planinarskim društvima:

 

1. "Pobeda" - Beograd 17
2. "Bukulja" - Aranđelovac 8
3. "Vukan" - Požarevac 7
4. "Dragan Radosavljević" - Zaječar 5
5. "Železničar" - Novi Sad 5
6. "Zmajevac" - Vrdnik 4
7. "Vis" - Lazarevac 2
8. "Kopaonik" - Beograd 1
9. "Železničar" - Beograd 1
10. "PTT" - Beograd 1
11. "??" - Beograd 1
12. "Naftaš" - Novi Sad 0

Nadamo se da će ostalih 35- toro obilaznika, koji su prvog dana obišli deo planinarskog puta po Rajcu, doći ponovo i završiti započeto, mi ih očekujemo.

Na kraju da kažemo da je sve, na zadovoljstvo organizatora, proteklo u redu i miru, opušteno - bez trzavica, uz jedan prelom noge (planinarke koja nije bila učesnik obilaženja planinarskih staza), što je uspešno "obrađeno" zalaganjem  domaćina Doma Rajka Neškovića, lekarke Temire Lozanić i drugova planinara - "nosača".

Verujemo da su i učesnici izleta zadovoljni.....

Beograd,15.10.2001.g

S planinarskim pozdravom

Vođa izleta

Dušan Vulićević


Početna strana