Cer   -   01. maj 2003.
    U subotu 19. aprila, 52 planinara iz POBEDE, Železničara i drugih društava su bili na jednodnevnom pešačenju po planini CER.
    Pošli smo autobusom u 06:30 iz Beograda, stigli u 9 časova u Tekeriš. Imali smo lepo, malo prohladno ali suvo i ugodno vreme za pešačenje. Obišli smo velelepni spomenik junacima Cerske bitke, kao i spomen muzej. Od sela Tekeriš, 49 planinara je za tri sata, laganim i lepim usponom, sa otvorenim vidicima na sve strane, pa zatim kroz jedva olistalu šumu došlo do planinarskog doma LIPOVA VODA. Odmor posle 10 predjenih kilometra je prijao, kao i ukusno spremljen ručak i pesma uz gitaru.
    Posle dvočasovnog odmora, 46 planinara je nastavilo, grebenom Cera na severozapad do vrha Kumovac, širokim kolskim putem. Odatle smo, uglavnom puštajući se, ali povremeno se i penjući, koristeći ponekad teško uočljivu tazu, služeći se kompasom i kartom, sišli sa glavnog grebena i došli do manastira Petkovica. Za prelazak ture od Doma do manastira Petkovica trebalo nam je, računajući i kratke i vrlo retke odmore, 4,5 časa. Ova šumska staza, od Kumovca do Petkovice je veoma lepa, sada u rano proleće kada se priroda budi ugodna za hodanje, i zaista bi je trebalo češće koristiti. Postoje delimično stare markacije, ali ipak se mora biti oprezan zbog brojnih staza koje se pojavljuju i nestaju.
    Manastit Petkovica, jedan od najuređenijih koji smo do sada posetili sačekao nas je okružen divno sređenim voćnjacima sa višnjama i jabukama u punom cvetu.
    Obišavši manastir, kratko smo predahnuli i u Beograd se vratili u 22:15.

Ukupno je savladano 25 kilometra pretežno lepih šumskih puteva i staza, savladana visinska razlika od 700 metara pri usponu i 750 metra pri silaženju.izveštaj vodje puta: Bogoljub Janković
PD Pobeda, Beograd