Proslava

obeležavanja 40 godina planinarske kuće ''Dobra Voda''

10. juna 2006. godine

Proslavili smo 40. rođendan naše kuće na ''Dobroj Vodi''. Kako i priliči svakoj proslavi jubileja, pripreme za svečani čin trajale su taman onoliko koliko je potrebno da se oseti zadovoljstvo proslave.

        Planinari koji su iznedrili oživljavanje kuće i u proteklih osam godina, nesebično udahnjujući život ovoj pitomoj, zaboravu i nebrizi skrajnutoj planinskoj kući, stigli su koji dan ranije, brojčano pojačani dobrovoljcima lepog druženja, u sastavu - Boris, Bora Klompa, Lili, Moma, Dule, Zoran, Svetlana, Teodora, Boca, Dejan, Aca Pekar, Ljilja, Dara, Boža, Nada, Milan, Mića i Mihailo. Kućica je bila krcata, do pucanja po šavovima i otpadanja fasade, sa osamnaest planinara i jednom domaćom životinjom neobične vrste, među planinarima poznate kao Frć. Nedostajali su tu još neki  za prve borbene redove, da ne kažem radove (zna se na koga mislim: profesor Knežević i mila mu kći, kao i Sretko), ali ko je znao da čeka dovoljno dugo, strpljenje se isplatilo - Ševa stiže uvek na vreme, kako i priliči.

Sve u kući i oko kuće odisalo je slavljeničkom atmosferom. Po prvi put u kraj bez struje stigla je elektrika sve sa razglasom za svadbe, bez šatri ali sa suncobranima za zvučnike. Na kišobrane za planinare niko nije računao.

Kuća je bila ukrašena novom tablom sa natpisom ''Dobra Voda'',  zastavama - državnom i pobedaškom i nezaobilaznim razglasom na prozoru. U kuhinji je sve bilo podređeno kuvanju kafe i čaja i opsluživanju kuhinje i bifea, koji su bili na isturenim lokacijama u dvorištu: bife ''kod Dulenceta i kasirke Teodore''  smestio se pod šatorom, a kuhinja je bila u depandansu štale, inače samo za tu priliku opremljenu ''modernim'' ložištem, oranijom i Acom Pekarom.  Miomiris kuvanog pasulja sa slaninicom, rebarcima, suvim travčicama, belim lukom, paprikama u više  pojavnih oblika (suve, sveže, ljute, slatke, tucane i one duge) i ko zna čim još, omamljujuće se šepurio ispred naših noseva.     

Pod tremom pomenutog depandansa postavljena je zajednička izložba fotografija nekoliko koautora pod nazivom ''Dobra Voda - nekad i sad'', sastavljena po autentičnom umetničkom ukusu naše neradne Snage.


  Dvorište pod  lipama, ocrtano na livadi novom drvenom ogradom, bilo je neobično lepo uređeno sa hrastovim velikim stolom, klupama, foteljom za razmišljanje i osmatranje, panjevima i oblicama za sedenje, kao putokaz u nizu omeđenim prostorom za kuhinju i bife, suncobranima, šatorima…i nama. Na stolu ukrašenom rahatlukom, kockama šećera, kafom, čajem, rakicom, vinom, mezetlukom, sirom, kajmakom i salatom, sve je bilo servirano domaćinski i kako dolikuje za dobrodošlicu gostima.
                 
Planinari su došli iz dva pravca, od Suvobora i od doma na Rajcu, noseći sa sobom  lepe rođendanske želje, pesmu i radost novog druženja. Pored ''pobedaša'' bili su tu i gosti iz PD ''Bjelašnica'' iz Sarajeva, PD ''Konjuh'' iz Tuzle, PD ''Železničar'' iz Beograda, PD ''Naftaš'' iz Novog Sada, PD ''Rudnik'' iz Gornjeg Milanovca, PEU ''Povlen'' iz Valjeva, ogranak PD ''Pobeda'' iz Ljiga. Od zvanica tu su bili predsednik SO Ljig i meštani sela Ba. Svi su bili na okupu na pravom mestu i u pravno vreme, spojeni kroz sklad zajedničke vrline druženja i uživanja u prirodi. To znači da ništa nije nedostajalo pa ni njena visost zvana kiša u svom najizražajnijem obliku - pljusku. Tako, za tili  čas, slika se vrtoglavom brzinom izmenila i preselila u drugu dimenziju prostora, pod šatore, u kuhinju, sobe, štalu, pod kišobrane, kabanice.

Između dva pljuska uspeli smo da održimo zvanični program proslave obeležavanja 40 godina planinarske kuće ''Dobra Voda'', a nešto vremena bez kiše je preteklo i za zajednički ručak  i druženje uz pesmu i ludi letnji ples planinara na kiši.

              za nastavak kliknite ovde.