FRUŠKA GORA

08.03.2008.
Osmomartovski susret planinara u Vrdniku svake godine izaziva veliki broj zainteresovanih, bilo da je republička akcija ili ne. Zato su dobrim delom zaslužni ljubazni i dobro organizovani domaćini – od dočeka autobusa na samom ulasku u mesto, upućivanja na parking, pomoći vozačima prilikom parkiranja, do prijava učesnika i velikog broja vođa i pomoćnika na stazama. Pored lepog običaja da goste dočekaju čajem i kiflama, ove godine su se dodatno potrudili da svaki učesnik dobije flašicu mineralne vode. I još jedan dodatak, značka sa likom pesnikinje Milice Stojadinovic - Srpkinje, na kojoj je utisnuto - 8. mart Vrdnik. Od posebnog značaja za planinare je to što svake godine naprave novu pešačku turu od dve ili više staza tako da nam pruže mogućnost da bolje upoznamo Frušku goru, bilo da imamo jaču ili slabiju kondiciju.


Kolona na stazi
Ove godine jača grupa je išla iz centra Vrdnika, odnosno od manastira Ravanica, preko Tatarice i Isinog čota do doma na Zmajevcu. Dužina pešacke ture 15km. Kako je cele prethodne sedmice padala kiša, bilo je otežano kretanje po stazi. ”Blatnjaviju stazu nisam videla” – prokomentarisala je jedna planinarka iz naše grupe.


Markacija


Stigle su mlade koprive...


Poklon domaćinu
Druga tura je vodila preko Vrdničke kupe do doma na Zmajevcu. Dužina ove staze je 5km. Domaćini su birali manje raskvašene puteve tako da je ova grupa stigla u dom sa manje blata na cipelama.
Posle ručka, u domu ili na stolovima i klupama oko doma, dodeljena su priznanja svim planinarskim društvima za učešće u akciji. Ukupno je bilo 1095 učesnika iz 49 planinarskih društava Srbije.
Po završetku programa domaćina, naša grupa je otišla u Sremske Karlovce. Prošetali smo se kroz ovo lepo mesto, obišli kulturno-istorijske spomenike, prisustvovali bdenju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Biti u Karlovcima a ne probati vino - bio bi propust. Zato smo posetili jednu krčmu sa tamburašima i vinom i ribljom čorbom i uz pesmu i svirku malo proslavili ovaj dan.

U Beograd smo se vratili u 22.30h.


TamburašiIzveštaj, vođa puta: Zorka Jovanović, PD Pobeda