Fruška gora - 8. mart 2003. godine

 

    U okviru proslave 8. marta DANA ŽENA, planinarsko društvo POBEDA uzelo je učešće na VIII susretima planinara Srbije. Susreti su održani na Fruškoj gori, a domaćini su bili planinari iz Vrdnika.


Kao i do sada, jedna grupa zaljubljenika iz Društva prijatelja prirode, sporta i rekreacije Instituta BATUT priključila se planinarima i ovo su njihovi utisci.
Pobedin autobus pun raspoloženih planinara, a pod vođstvom gđe. Zlate Petrović stigao je u ranim jutarnjim časovima u Vrdnik gde su nas dočekali ljubazni domaćini i odmah ugostili vrućim čajem i sendvičima. Usput su nam priredili i kulturno - zabavni program.


Posle obilaska manastira Vrdnik - Ravanica i pritezanja opreme, krenuli smo stazama Fruškogorske transverzale. Uzbrdo, nizbrdo, nizbrdo, pa opet uzbrdo i tako više puta, stazama i bogazama znanim samo nasim vodičima, posle dva sata hoda po prelepom vremenu, stižemo u manastir Novo Hopovo gde nas opet čeka okrepljenje.
Naš vodič, Zlata je priča za sebe. Čas je iza grupe, čas ispred, bodri posustale, jednom rečju - svaka joj čast.

Odavde, pravom šumskom stazom, po opalom lišću, okruženi proplancima prepunim visibaba, stžemo na Iriški venac, pa preko Kraljeve stolice, na Zmajevac, cilj našeg puta, gde nas čeka pasulj sa rebarca suva.

Posle 5 sati hoda i 18 km. prevaljenog puta, opuštamo se uz svirku i pesmu neumornog Ljube gitare.

Povratak, preko Sremskih Karlovaca, protiče u miru i tišini. Umorni planinari uživaju u zasluženom odmoru.

Na kraju, izlet je u potpunosti uspeo. Vatreno krštenje našeg vodiča prošlo je uspešno i ja, ispred grupe iz BATUT-a, joj se zahvaljujem.

Dragoslav A. Milutinović

 

đ Početna strana đ