Golija, 18.-20. februar 2005.

   18. februar: Pošli smo sa malim zakašnjenjem sa stare okretnice autobusa 24, jer u našu uličicu nije mogao da uđe autobus. Negde posle Ljiga desila nam se jedna nezgoda. Kamion koji čisti snijeg udario je naš autobus raonikom u jedna od vrata «bunkera» za prtljag, pri čemu su se vrata otvorila. Pošto se na tome delu puta nismo smeli zadržavati duže, niti stajati, samo smo na kratko stali i zatvorili vrata, a kasnije, posle nekoliko kilometara, stali smo da pogledamo da li su svi ranci unutra. Samo jednog nije bilo,  ali to još nije bilo sigurno pa smo tek na Rudniku stvarno ustanovili da nedostaje jedan ranac. Vlasnik ranca nije želeo da ide dalje već je ostao u G.Milanovcu  da noći i sutradan se vrati kući. Mi smo nastavili dalje do sela Šaronje/770m/ podno Golije, u motel «Golijski biser» gde smo stigli oko 22.30.

   19. februar: Na uspon ka južnim vrhovima Golije krenuli smo u 7.15 putem koji vodi ka Odvraćenici. Dan je bio prohladan, u gornjim delovima terena maglovit. Prvih tri kilometra do sela Kuzmičevo/900m/ smo išli delimično zaleđenim putem da bi dalje skrenuli desno seoskim putevima i stazama, kroz livade i šljivake po još ne mnogo dubokom snijegu,  izašli uz Glođovsko brdo/1228m/ i ponovo na isti put. Gore je snijeg bio još veći pa smo odatle ponovo putem uz poneku manju prečicu preko padine zvane Platije stigli do prvog, najjužnijeg visa Golije - Grota/1546m/.  Odatle je već bio lepši dan, sa suncem i blažim putem pored Šiljboka/1643/ stigli na Odvraćenicu/1640m/, predeo sa velikim proplankom u četinarskoj šumi. Tu se nalazi stari planinarski objekat, sada renoviran i služi skijašima i ostalim posetiocima. 
Vreme se lagano prolepšava

Dovde je stiglo 38 planinara  za 4,5 sata.  Oni umorni su ostali ovde, a grupa od 28 planinara je posle pauze od pola sata krenula dalje ka vrhu Radulovac. Preko proplanka dubok snijeg, a kroz šumu, šumskim putem još dublji, oko 1-1,5m, pa je bilo vrlo teško prtiti.


Prćenje snega nakon Odvraćenice
 

Golija - zimska idila

Dva kilometra smo prešli za dva sata, stigli do blizu Cikotine vode/1740/ i pošto je već bilo 14.15 a do vrha udaljenog oko 500m i visinskom razlikom od oko 60m trebalo nam je još najmanje sat vremena, što znači da bi se nazad veći deo puta vraćali noću rešili smo da odustanemo. Inače vrh je u velikoj i gustoj šumi pa nema ni vidikovca. Vratili smo se nazad u dom, malo odmorili i krenuli ka našem motelu istim putem. Dole smo stigli oko 19 sati. Prešli smo 28km i savladali oko 1000m visine. Neki su sve prošli putem, ne koristeći prečice, tako da su prešli 32km.

 


   20. februar: U osam sati smo svi napustili motel i krenuli ka N.Pazaru. U seli Miščići, gde je po predanju rođen Sveti Sava,  grupa od 18 planinara je krenula na kraću turu preko sela Boturovina/545m/ pa uz brda do sela Vrbolazi,  do Đurđevih Stupova/798m/. Gore smo stigli oko 11 sati po lepom danu, zadržali se u obnovljenoj trpezariji sa monahom Gerasimom uz posluženje i razgovor skoro sat vremena. Odozgo smo sišli do Petrove crkve kraj Pazara/478m/ gde nam se pridružila i grupa koja je bila otišla do manastira Sopoćana i na kratko obišli najstariju našu crkvu. Posle smo svi otišli do N.Pazra, i imali slobodno do polaska u 15 sati. U Beograd smo stigli oko 20.30 sati.Manastir Sopoćani
 

   20. februar: U osam sati smo svi napustili motel i krenuli ka N.Pazaru. U seli Miščići, gde je po predanju rođen Sveti Sava,  grupa od 18 planinara je krenula na kraću turu preko sela Boturovina/545m/ pa uz brda do sela Vrbolazi,  do Đurđevih Stupova/798m/. Gore smo stigli oko 11 sati po lepom danu, zadržali se u obnovljenoj trpezariji sa monahom Gerasimom uz posluženje i razgovor skoro sat vremena. Odozgo smo sišli do Petrove crkve kraj Pazara/478m/ gde nam se pridružila i grupa koja je bila otišla do manastira Sopoćana i na kratko obišli najstariju našu crkvu. Posle smo svi otišli do N.Pazra, i imali slobodno do polaska u 15 sati. U Beograd smo stigli oko 20.30sati.
Oni koji su oba dana pešačili prešli su oko 36km, i savladali oko 1250m uspona, uz  veliku pomoć «prtača» Siljanovića, Pokrajca i Bande.
Na Rogoznu nismo išli jer do planiranog mesta polaska G.Trnave nije prohodan put.

Beograd, 21. februar 2005.

izveštaj vodje puta: Veroljub Kovačević
fotografije: Ivan Čukić, Veroljub Kovačević
PD POBEDA, Beograd

| Početna strana |