Golija, 30.12.2005. - 02.01.2006.

30.12.2005.


    Oko 14.15 h krenuli smo put Golije. Zbog velikog zastoja na putu ispred Stepojevca kasnili smo više od sat vremena. Gore na Goliji veliki sneg, put pročišćen, ali i pored toga jedva stigosmo do hotela „Golijska reka“ (1408 m) oko 22.15 h.


Golijskom rekom
Markacija na česmi

31.12.2005.

    Osvanuo je vedar i lep dan. Oko deset sati kreće velika grupa putem uz Golijsku reku ka prevoju Prekobrdo (1578 m). Gore sunčano,  ali duva hladan jugoistočni vetar. Deo grupe se vraća nazad, a veći deo nastavlja dalje uspon istočnom golom padinom Bojevog brda. Pred kraj, stazom sa dubljim snijegom,  izlazimo na zaravan sa retkom šumom.

    To je najviša kota Bojevog brda (1751 m) i najviši vrh Golije u pravcu Sjenice. Pogled puca na jug i zapad, planinski venci i Pešterska visoravan. Najbliže su Jadovnik, Zlatar, Javor, Mučanj, Mokra gora, Rogozna, Hajla,  a iza u daljini proviruju Komovi i Bjelasica. Sa vrha, po još dubljem snegu, krećemo ka severu preko Pašine česme (1752 m), markiranom stazom preko Tašovih livada i na kraju silazimo u hotel oko 14,30 sati.

    Uveče je doček Nove godine.

    Prešli smo oko 8 km, savladali preko 400 m uspona, na vrh je izašlo 35 planinara.


Prevoj Prekobrdo
Padina Bojevog brda

 

Prizor sa Bojevog brda
Na Bojevom brdu

01.01.2006.

    Mnogi ostadoše da spavaju posle novogodišnje zabave, a manja grupa krenu ponovo ka prevoju Prekobrdo već proprćenom stazom. Dan oblačan, od prevoja magla i vetar, u daljini kao da zavijaju vuci... nisam siguran. Sa prevoja sada skrećemo levo i odmah nailazimo na sveže tragove vukova, divljih svinja, lisica i zečeva,  ali najviše vučjih. Kad bijasmo pred kraj staze kroz šumu čujemo urlanje vukova nedaleko od nas, a malo kasnije i u daljini preko doline.

    Grupa se malo prikupi pa ne bijaše onih što vole da zaostaju.Tako kroz maglu koja se povremeno digne na kratko vidimo Pešter, a iza planine Mokru goru i Hajlu na jugu. Vetar bije sa desna, prelazimo predeo zvani Miodragov grob i počinjemo završni uspon zapadnom padinom Jankovog kamena. Mladi borovi opkovani zaleđenim snegom se e ne vide već izgledaju kao stubovi u „Đavoljoj varoši“, ali od leda.

    Najzad oko 14 sati stigosmo na ravni Jankov kamen (1833 m). Sklonismo se na severnu padinu da se malo odmorimo i okrepimo pa krenusmo nazad. Verovatno je ovo prvi vrh osvojen u ovoj godini. Vratili smo se nazad istom stazom po još maglovitijem vremenu. U hotel smo stigli oko 16 sati.

    Prešli smo  oko 12 km i peli se oko 400 m. Na vrh  je bilo 18 planinara.
 

Lepota planinarenja
Stižu oblaci


Snežna šuma
Skidaju se lanci  na povratku
   

02.01.2006.

    Dan kišovit sa povremenim provejavanjem snega. Najveća briga nam je kako će doći autobus iz Ivanjice. Put zaleđen, a sneg pomalo pada. Ipak oko 14.00 h stiže autobus. Posle ručka oko 15.00 h krenuli smo nazad po zaleđenom putu. Taj deo je dug oko 7 km. Ipak dobro stigosmo do asfalta na Belim vodama, skidosmo lance i siđosmo u prvi mrak do Ivanjice. Dalje je bilo lako. U Beograd stigosmo oko 21.30 h.

    U grupi je bilo 55 planinara.

Beograd, 11.januar 2006.                                     tekst: Veroljub Kovačević

fotografije
: Veroljub Kovačević

| Početna strana |