IZVEŠTAJ SA PLANINARSKE AKCIJE NA GOLIJU, MEANDRE UVCA I JAVOR

   
 
3.10.2003. Iz Beograda smo krenuli oko 16.15 časova. Grupa je brojala četrdesetdva planinara. U Sjenicu (hotel "Borići"), stigli smo oko 23.15 sati i tu smo se smestili.


4.10.2003. Ispred hotela smo krenuli autobusom ka N. Pazaru i prije Duge poljane sa prevoja Lijepo brdo (1200m) oko 8.15 krenuli na turu po Goliji. Dan je bio lijep sa nešto pojačanim jugozapadnim vetrom. Krenuli smo "golijskim putem" na sever do prevoja Prekobrdo, izmedju Jankovog kamena i Bojevog brda. Ispred prevoja smo imali pauzu od pola sata, a nakon toga šumskim putem skrenuli na istok i uz zapadne travnate padine oko 11.30 izašli na najviši vrh planine, Jankov kamen - 1833m. Na vrh nas je izašlo četrdesetoro planinara, a dvojica su sa prevoja Prekobrdo odustali i izašli na obližnje Bojevo brdo. Sa vrha je bila slaba vidljivost, ali se nazirala prostrana Pešterska visoravan na jugu i iza nje jedva vidljivi obrisi Mokre gore, Hajle, Giljeve i na zapadu Jadovnika. Gore je duvao jak vetar pa smo u zaklonima proveli oko pola sata pa se zatim vratili istom stazom na Prekobrdo, pa šumskim putem pored stočarskih zgrada izašli na Bojevo brdo - 1752m. Sa Bojevog brda južnim travnatim padinama sa bukovim šumarcima oko 16 časova sišli smo u selo Brnjica na putu Sjenica - Novi Pazar gde nas je čekao autobus. Tura je bila duga oko 27km. Uveče smo kratko prošetali od hotela sa pereiferije Sjenice do centra i nazad.

 
Pejzaž sa Golije
 
Grupa na Jankovom kamenu (1833m)

 

5.10.2003. Osvanuo je dan sa kišom i jakim naletima vetra. Posle osam sati smo krenuli, prošli kroz Sjenicu, i na putu Sjenica - Ivanjica kod sela Krstac krenuli na turu ka meandrima Uvca. Krenuli smo od gornjeg dela gde se spajaju rijeke Vapa i Uvac a dalje nastavlja Uvac. Pri punom vodostaju tu je gornji deo Sjeničkog jezera, ali zbog sušne godine nivo je petnaestak metara niži tako da se iznad vode uzdižu horizntalni pojasevi goleti ili kamenjara isprani vodom. Desnim obodom klisure Uvca kroz selo Družiniće, posle nekoliko silazaka u doline bočnih potoka stigli smo do brda Šiljak odakle počinju prvi meandri Uvca. Sa nekoliko vidikovaca uživali smo u predivnom pogledu na meandre i modru vodu i ako nas je skoro svo vrijeme zasipala kiša nošena jakim vetrom. Nešto prije podne stigli smo na Molitvu - 1247m odakle se meandri najbolje vide, ali tu je bio najjači vetar pa smo se kratko zadržali i otišli prvu zavetrinu da se presvučemo i kratko predahnemo. Seoskim putevima od crvenog kamena rožnaca, kroz selo Ursule stigli smo oko 13. sati do Ponorca, zaseoka sela Kladnice gde nas je čekao autobus. Tura je bila duga oko 14km. Tu nas je ogrejalo sunce pa smo se oko autobusa i u njemu presvalačili oko pola sata, nakon čega smo otišli do ispod vrha Javora, odnosno spomenika majoru Iliću i ratnicima poginulim u Javorskom ratu 1876/77 god. Na obližnji vrh Javora, Vasilin vrh - 1519m nikome se nije išlo onako iskislim i promrzlim na turi pored Uvca. Na kretko, desetak ljudi je obišlo spomenik i odmah se vratili nazad. Vratili smo se preko Ivanjice, zadržali se u Guči oko sat vremena i kratko na Rudniku. U Beograd smo stigli oko 20 časova.

Meandri Uvca


Beograd, 7. oktobar 2003.
Veroljub Kovačević

| Početna strana