GOLIJA - DOČEK NOVE GODINE

  29.12.2006.- 02.01.2007.

Mala grupa planinara Pobede, Kopaonika i Železničara krenula je na doček Nove godine autobusom preko Ivanjice do motela Golijska reka na  Goliji. Na planinu smo stigli po mraku uživajući usput u iskrama snega koje su obasjavali farovi autobusa. Prolazak kroz beli tunel sačinjen od borova i jela bio je pravo uživanje. Kako je ovogodišnja zima sa izuzetno visokim temperaturama, bez snega, znali smo da smo povlašćeni onim što vidimo i upijali smo prizor.

Motel Golijska reka Bela staza Po dolasku, svi oni koji nisu bili umorni od puta i nisu otišli rano na spavanje proveli su lepo veče uz muziku i igru. Kao što to obično biva, najlepše je kad je neobavezno.

Poslednjeg dana u staroj godini jedna grupa izašla je na Jankov kamen (1833 m), a druga se odlučila za   lakše pešačenje pored izvora  prohodnim, raščišćenim putem. Nekolicina je stigla do Prekog brda. Dan sunčan sa iskrama snega koje se presijavaju na suncu. Sa krovova vise ledenice koje neki od nas odavno nisu videli. 

Prvi izlet, prvi vrh U šetnji Ledenice

Uveče smo uz bogatu večeru nacinalne kuhinje (sir, kajmak, pršutu, čvarke, slaninu, pečenje) i muziku, veselo i u dobrom raspoloženju dočekali Novu 2007. godinu.

Veselo, veselo Razigrani par Najveselije društvo

Prvi dan u ovoj godini je osvanuo topao pa je ono malo snežne lepote kojoj smo se divili počelo da nestaje. Izašli smo na Bojevo brdo po mekanom snegu u koji smo propadali tako da nam se staza učinila dužom  i težom nego što jeste.

crnogorske planine u daljini Dobro jutro naš delijo! Na vrhu nas je dočekao jak vetar i primorao da što pre nađemo zavetrinu. Nismo mogli duže da uživamo u  pogledu na peštersku visoravan i crnogorske planine u daljini.
Uveče je opet veselo do kasno u noć, a ujutru nenaručeno buđenje najveselijih.

Poslednji dan druženja pred povratak kući iskoristili smo za kratku šetnju do vodopada. Januar se ovde pokazao – vodopad je zaleđen. Još jedan lep prizor za kraj. Bili smo zadovoljni i pohitali smo nazad na ručak i pripreme za povratak.

Zaledjeni vodopad Doći ćemo opet

Oblaci su nagoveštavali promenu vremena. Zato smo krenuli sat ranije od planiranog vremena. Pokazalo se da smo to dobro uradili jer je počela vejavica i pred našim očima formirao se snežni pokrivač. Vejalo je u šoferšajbnu, opet smo za tili čas bili u belom tunelu. Oni koji su sedeli u drugom delu autobusa uživali su u prizoru, a oni do vozača su strepeli kako će da savlada oštre krivine kojih na putu ima popriličan broj i da li će da pogodi baš svaki mostić onako zavejan kad mu se ne vidi ni početak ni kraj, a o ivicama da i ne govorimo. Naravno, naš 23-godišnji vozač Milan je uspešno spustio autobus sa planinarima u Ivanjicu. Svi smo bili zadovoljni jer smo bezbedno stigli do Beograda.

 

Beograd, 05.01.2007.

                                                     Izveštaj: Zorka Jovanović
                                                     Fotografije: Zorka Jovanović,
                                                                      Ninoslav Cvetanović
                                                                      Dragoljub Jevtić
  


       Pobeda Web Team

Početna strana