Izlet iznenadjenja

Risnjak - Gorski Kotar

02. - 05.06.2006.


I ove godine izlet iznenadjenja je opravdao svoj naziv. Tajnost izleta je sačuvana, a prijavljeni učesnici nisu zažalili što su krenuli u neizvesnost. Izlet je izveden u masivu Risnjaka u Gorskom Kotaru sa usponom na najviši vrh Veliki Risnjak (1528 m). Usput smo obišli dva nacionalna parka, Plitvička jezera i Risnjak, a na kraju izleta Opatiju.

Plitvice - Veliki vodopad

Plitvička jezera su proglašena nacionalnim parkom 1949. godine. Ubrajaju se u najlepše prirodne lepote sveta. Nacionalni park i se prostire na 29.482 ha, a od te površine  80% se nalazi pod šumom. Šesnaest kaskadnih jezera medjusobno je povezano malim i velikim vodopadima. Dobro postavljene staze omogućavaju maksimalno razgledanje parka.

Plitvice
      Po kišovitom vremenu obišli smo Veliki vodopad, jezera Kaludjerovac, Milanovac, Galovac, Gradinsko. Po jezeru Kozjak vozili smo se brodom. Uživali smo u prelepim vodopadima i kaskadama. Mokri do gole kože, posle četiri sata razgledanja, krenuli smo ka Gorskom Kotaru.  
Detalj sa uspona
  

U planinarskom domu Frbežari u Tršću, na severu Gorskog Kotara, dočekali su nas planinari iz planinarskog društva Kamenjak iz Rijeke. Mala trpezarija i guranje po sobama nisu pokvarili raspoloženje grupe. Sećali smo se nekadašnjih susreta planinara i dogovarali o narednim zajedničkim akcijama.  Sutradan smo rano ustali i krenuli autobusom do Crnog Luga, polazne tačke za uspon na Risnjak.

Veliki Risnjak Planinarski dom Shloser
           
       Nacionalni park Risnjak se prostire na površini od 63.5 km
2 i zauzima srednji deo planinskih masiva Risnjaka, Snježnika i gornjeg toka reke Kupe. U neposrednoj je blizini Jadranskog mora, samo 15 km severo-istočno od Rijeke. Masiv Risnjaka dominira Kvarnerskim zalivom. Vrh Veliki Risnjak (1528 m) je izvanredan vidikovac  na Istru i Jadransku obalu.


Naša grupa je imala izvanrednu priliku da sa Risnjaka vidi i Triglav. Krenuli smo markiranom stazom iz Crnog Luga, preko Markovog brloga do Medvedjih vrata. Usput smo pravili kratke pauze. Široka staza je vijugala kroz tek ozelenelu šumu. Za nepuna tri sata stižemo u Šloserov dom neposredno ispod stene Velikog Risnjaka. Kraći odmor i polazak ka vrhu. Na pojedinim mestima oklinčena staza nas je samo upozoravala da moramo biti pažljivi pri usponu. Izlazimo na vrh i uživamo u prelepom pogledu.
Na vrhu

                 
 
       Nakon fotografisanja, vraćamo se istom stazom do doma. Od doma, na predlog domara, krenuli smo Lovićevom stazom ka Lazcu. Kratka pauza i ponovo uspon na Rimska vrata ispod Snježnika. Neki uporni  popeše se i na Snježnik (1506 m). Oko 16 h stižemo na Platak, skijaški centar u Gorskom Kotaru. Sačekujemo se i krećemo ka Opatiji. Željni mora uspeli smo ruke da brčnemo. Naša domaćica Seka se maksimalno trudila da nam što više  pokaže za kratko vreme.

Kvarnerski zaliv Opatija

              Oko 20 h krenuli smo ka Beogradu i stigli u ranu zoru. Prezadovoljni učesnici izleta moraće da sačekaju iduću godinu za nova iznenadjenja.

Beograd, 06.06.2006. Tekst i fotografije: Vladislav Matković


- Početna strana -