JASTREBAC


07.05. – 09.05. 2010.Planina Jastrebac se proteže od Niške kotline sa istoka do Kopaonika na zapadu. Obronci Jastrepca dodiruju Zapadnomoravsku i Topličku kotlinu. Nekada je greben Jastrepca bio granica Srbije i Turske. Jastrebac je celom svojom površinom prekriven listopadnom i četinarskom šumom. Bogatsvo izvora, prirodnih i veštačkih jezera, toplih banja, čine ovu planinu interesantnom za planinare i mnogobrojne ljubitelje prirode. Šume Jastrepca skrivaju mnogobrojne vrste ptica i životinja, koje su izazov naših i inostranih lovaca. U hrastovoj šumi je rasprostranjena najkvalitetnija pečurka vrganj. Šumovita planina je velika nepoznanica i najiskusnijim planinarima. Zato i predstavllja izazov mnogim ljubiteljima prirode. Više o stazama Velikog Jastrepca može da se pročita u najnovijem izdanju knjige Milorada Stankovića Belog.

  

Iz Beograda smo krenuli u petak popodne i stigli u Ribarsku Banju u planirano vreme. Smestili smo se kod ljubaznih domaćina u privatnim kućama. Veče provodimo gledajući košarkašku utakmicu koja se nažalost završila porazom naše ekipe. Poraz je uticao na naše raspoloženje. Rano odlazimo na spavanje kako bismo odmornije dočekali jutro. Nestabilno vreme, predhodnih dana u popodnevnim časovima, je odredilo vreme našeg polaska na uspon. Na najviše vrhove Jastrepca smo najčešće odlazili sa Ravništa a završavali u Ribarskoj Banji.

 
šume Jastrepca-Toplička kotlina
 

Ovom prilikom smo krenuli iz Banje ka Pogledu. Na samom izlasku iz Ribarske Banje nalazi se planinarski putokaz sa vremenima potrebnim za naznačene razdaljine. Naša staza je broj sedam i vodi na najviše vrhove Jastrepca. Jutarnji cvrkut ptica je najavljivao lep dan. Za manje od pola sata izađosmo iz hrastove šume na rosnu livadu i greben koji vodi ka Pogledu. Sačekujemo se i nastavljamo sa usponom. Ponovo zastajemo na raskrsnici markiranih puteva(Babin grob). Markirani put 7-a vodi kružno ispod vrhova Jastrepca i Srndaljskom rekom i podnožjem Zmajevca izlazi na Đulicu sa zapadne strane. Naša staza je broj 7 i vodi na makadamski put koji glavnim grebenom Jastrepca dolazi do Pogleda. Markirana staza se stalno ukršta sa širokim šumskim putem. Hrastovu šumu je zamenila bukova i četinarska.

  livade i šume
 
 

Konstantan uspon nas dovede do poznate oronule šumske kuće. Znali smo da nam je blizu široki makadamski put i Pogled na kome se nalaze telefonski i TV releji. Na kraljevim odnosno partizanskim vodama, zavisno u kom vremenu su dobile ime, nalazi se česma i novosagrađena šumska kuća sa četiri ležaja. Kuća je otvorena a održavaju je šumari i ljubitelji prirode. Za trenutak smo se osećali kao da se nalazimo u nekim planinama Italije ili Francuske. Kuća čista doterana i opremljena. Prema dogovoru trebalo je baš na ovom mestu da se susretnemo sa planinarima iz Prokuplja koji su započeli uspon sa Topličke strani iz Velike Plane. Nešto su kasnili očekivani planinari pa smo mi sami krenuli ka Pogledu i Đulici.

novosagrađena šumska kuća
 
 
 

Ubrzo stižemo na stenoviti vidikovac koji sa pravom nosi svoje ime. Sa Pogleda(1481m) je zaista izvanredan pogled. Prvo prepoznasmo Kopaonik po zaostalom snegu pa Željin, Rtanj, Staru i Suvu Planinu, Radan i daleko u pozadini se naslućivala Šara. Zaslužili smo veću pauzu.

 
  na vrhu
     
 

Pogled(1481m)

pauza na Pogledu

 

Sa Pogleda kređemo grebenom do Male Đulice makadamskim putem sve do podnožja Velike Đulice(1491m) na čiji vrh je zabranjen izlazak. Istim putem se vraćama. Planinare sa Topličke strane smo sreli na prevoju između Male Đulice i Pogleda. Nastavljamo zajedno do novosagrađene šumske kući gde se duže zadržavamo. Rastajemo se i jedni kreću ka Toplikom a drugi ka Kruševačkom kraju. Istim stazom se vraćamo u Ribarsku Banju.

 
  u podnožju Đulice(1491m)
 
 

Deo grupe, koji nije krenuo na uspon, uživao je u termalnom bazenu banje. Zajedno smo proveli veče u jednom skromnom restoranu. Sutradan se odmaramo na bazenu Ribarske Banje, koji je urađen po evropskim standardima. U povratku obiđosmo Kruševac i crkvu Lazaricu. Rano se vraćamo u Beograd.

  majske ljubičice
     
   

Vođa puta, izveštaj:Vladislav Matković, PD Pobeda

Fotografije: Dejan Bogdanović, PD Pobeda, Dragoslav Mladenović, PD Pobeda


Pobeda Web Team 2010.
 |Početna strana|