Do
ček  Nove godine na Jastrebcu (31.12-02.01)     
     

 
Saradnja pd „Pobeda“ i psd „Železničar“, je animirala planinare i dala, jedan, uspješan okvir ovoj akciji. Po jedan minibus iz oba društva, vozio je 34 planinara na Jastrebac.  Stigosmo u dom „Žarko Žarić“ oko 15h. Čika Rile(domarska exelencija) nas je dočekao domaćinski, pa pređosmo na smještanje po sobama. Do svečane večere(u 20h), bi odmor i sređivanje toaleta. Skupa sa kruševljanima(60 pl.), ispunismo, simpatično okićenu salu doma. Najprije je Rile krenuo da iznosi, svoje, kuvarske čarolije. Potom , da nam grla kvasi rujnim vinom i rakijom ljutom. Muzika sa razglasa dodatno učini svoje. Dok trepneš, atmosfera vruća, lica ozarena. Većinski dio populacije je pripadao ženama, a one: lepršave i lijepe.
 
 
Plesom i pjesmom uđosmo u 2011, bez oklopa od životnih nedaća. U 2h se raziđosmo, zadovoljni. 
 
    
 
 
Doručak u obliku kačamaka  je čekao u 8h najvrijednije. Skupilo se 17 planinara da učestvuje u turi zvanoj „izbacivanje mamurluka“. Popeli se do Sokolovog kamena(1025m), uživali u sunčanom danu, sa malo snijega. U dom(521m) stigli na vrijeme, pa nas je 9 nastavilo do crkvice svete Petke. Smještena kraj, ledom okovane, riječice Gradac, pruža sliku nijeme ljepote.  
   
   
Ručak, odmor, repriza dočeka u opuštenom obliku i privedosmo dan kraju.  Nedelja uzela od Subote sunčano jutro, te nam ga, mirno, servirala uz doručak. Pristigli planinari iz Kruševca, pa se podijelismo u grupe. Jedni na Belu stenu, a naša grupa na najatraktivniji lokalitet na Jastrebcu: „Mečije stene“. Opet 17 planinara. Divna šetnja od 15km, upijanje pejzaža i druženje, šarolike, grupe, urezalo je trag u nedeljnom danu.   
    
.
    
     
      

Ručkom nas ispraćaju, umorni, ali ljubazni domaćini. Pakovanje, poljupci, razmjena osmjeha i ulazak u ljute mašine naših prevoznika. Jednosatna posjeta centru Kruševca. Crkva Lazarica, Lazarev grad, spomenik i Narodni muzej su bili svijeće na torti zvanoj: doček Nove godine. U sivi Beograd se ušunjali u 21h. Zahvalan u ogromnim količinama svima koji su učestvovali i bili dio organizovanja akcije. Znam da moja kolegica Vesna  Dimitrijević osjeća isto.                               

Branislav Makljenović      

 
 

Pobeda Web Team 2011
 |Početna strana|