IZVEŠTAJ SA AKCIJE NA KALIN-BIH


26.-28.11.2010 Planina Kalin se nalazi u srednjoj Bosni, tacnije u Srednjobosanskom kantonu iznad Bugojna. Bugojno je najveci grad u gornjem toku reke Vrbas u Uskopaljskoj dolini izmedu Gornjeg i Donjeg Vakufa. Bugojno se nalazi na nadmorskoj visini od oko 550 m, a okruženo je planinama Kalin (1530m), Rudina (1385m) i Stožer (1662m). U kontinentalnom delu Bosne i Hercegovine vlada kontinentalna klima sa toplim letima, prijatnim prolecima i jesenima i hladnim zimama sa puno snega. Na okolnim planinama vlada planinska klima. Okolne planine su bogate raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom pa nije cudo da se na ovom podrucju nalazilo cuveno Titovo lovište. Crkva Svetog Ante u Bugojnu, poznata je kao jedna od najvecih crkava u Bosni i Hercegovini. Ajvatovica je poznato dovište muslimana u Pruscu, jednom od najstarijih gradova u Europi za koji se veže legenda o Ajvaz-dedi. Stari Rimljani pišu o tom gradicu koji se nekad zvao "kastel bianco". U doba Tvrtka Kotromanica Prusac se zvao Biograd. 

 
krenuli smo iz Bugojna
 

Krenuli smo u petak naveče ka Bugojnu. Prvobitni plan puta se u startu promenio zbog nekih naših članova koji sa sobom nisu poneli pasoše. Kako da ih vratimo sa granice po kišnom vremenu. Okrenuli smo autobus ka Bijeljini pa nekadašnjim koridorom ka Doboju i Bugojnu. Krenuli smo na vrema pa je bilo moguće i kalkulisati sa vremenom. Na zakazano mesto u Bugojnu smo stigli pre vremena, popili kafu i sačekali domaćine. Domaćin nam je bilo planinarsko društvo Koprivnica iz Bugojna. Mnogobrojni planinari su iskoristili naš dolazak za druženje i zajednički uspon na Kalin.


  Kalin
 
 

Na izlasku iz Bugojna ka Novom Travniku ispod Kalina se formirala poveća kolona (550m). Na početku uspona je asfalt a kasnije makadam. Sa usponom se i snežni pokrivač povećavao. Vreme idealno za planinarenje. Prvu pauzu napravismo na kraju zaseoka Ljubnić. Napunismo čuturice koje nam nisu ni trebale. Ka vrhu su nas vodili iskusni vodiči naši stari znanci sa Šare, Komova, Olimpa, Javorja i Rajca. Na njima se vidi da su srećni što smo im došli.

 

 
Ljubnić
 
detalj sa uspona
 
 
 

Od Zaseoka Ljubnić staza se strmije uzdiže ka vrhu. Kod pojedinaca se primećuju prvi kondicioni problemi ali upornost ih gura napred. Savladali smo najteži deo uspona. Pauziramo na vršnom grebenu odakle je izvanredan pogled na Uskopuljsku dolinu i Bugojno. Raspoznajemo bliže planine dok one dalje se ne vide od oblaka. Gazimo po prvi put novi sneg koji je pred vrhom skoro 30 cm. Za četiri sata smo izašli na vrh. Prepoznajemo Vlašić i Opaljenik sa relejom. Preko pedeset planinara se stiska na vrhu radi zajedničke fotografije. Zavijorile su se nacionalne i klupske zastave.

 

još malo pa smo na vrhu

Kalin (1530m)

 
 

Nakon poveće pauze krenuli smo na drugu stranu Kalina Ka skijaškom centru i etno selu Rostovo(1160m). Odmaramo se u luksuznom hotelu uz čaj, kafu i pivo. Sa Rostova krećemo autobusom do planinarskog doma Duboko gde je planirana zabava i smeštaj. Dom je skromnog kapaciteta za sav narod koji je želeo da bude na zabavi. Domaćini su bili pravi. Posle oficijalnog dela i izmene poklona, koji će da nas podsecaju na ove susrete, zabava je trajala do kasno u noć.

  zabava i domu
 
 

Sutradan se budimo po kišnom vremenu. Baš smo bili srećni  sa vremenom  predhodnog dana. Zajedno sa domaćinima odlazimo do Prusca gde nam ispričaše sve ono sto trebasmo videti. Nažalost ne videsmo raspolovljenu stenu Ajvaz dede. Rastasmo se od planinara iz Tuzle i Bugojna. Po planu stižemo u Jajce gde se kraće zadržavamo. Obišli smo centar grada, Plivin vodopad i Muzej drugog zasedanja avnoja. Nastavljamo ka Banja Luci centru Republike Srpske. Imali smo toliko vremena da razgledamo centar grada i pojedemo banjalučki ćevap. U Beograd smo stgli pre planiranog vremena zahvaljujući dobroj Joškinoj vožnji.


 
 

Plivin vodopad

Muzej prvog zasedanja AVNOJ-a

 


Još jednom akcijom planinari Pobede dadoše svoj doprinos planinarskoj priči. Upoznasmo planinare i nove planine.

Vođa puta, izveštaj i fotografije: Vladislav Matković

Pomoćnik vodiča: Božanić Radojka


Pobeda Web Team 2010.
 |Početna strana|