KOSMAJ

28.02.2010.

U nedelju ujutru, voz koji je išao ka Kosmaju bio je pun planinara, bilo nas je pedeset i  cetiri, povratna karta 230 dinara! Nije bilo mesta za sve da sede ali srećom, samo sa malim zakašnjenjem, stigosmo u Vlaško Polje.

 

Odatle peške kroz lepo razudjeno selo Amerić, najpre asfaltom, a onda makadamom. Na kraju makadama, meštanin, čuvši gde smo naumili, reče nam da se vratimo jer je blato ogromno, proći se ne može!

Jeste blato bilo veliko nekih kilometar, ali je zato bio kao melem dugačak snežni namet koji nam je pomogao da vratimo obuću u normalno stanje.
U pravi čas sneg!

Dalje je bilo lakše, lepa šumska staza ka potoku i dalje starim karavanskim putem do ostataka manastira Kastaljan.
Proleće je tu!
Pre nekoliko godina probijen je put buldožerom od Nemenikuća, sa očiglednom namerom i da se asfaltira, ali ovoga puta srećom nije bilo para za dalje, trasa je zarasla, pa samo ljubitelji mira i planinari svraćaju do ovog manastirskog kompleksa koji samuje u tišini vekova...Odatle uzbrdo i eto prvih vesnika proleća, puno visibaba.
Putevima starih karavana
Spomen kosturnica, prelep vidik sa Belog Kamena (Avala, Cer, Gučevo, Boranja, Jagodnja, Soko, Bobija, Medvednik, Jablanik, Povlen, Bukulja, Venčac, Rudnik sa Ostrovicom i Ramačkim Visovima, Vujan, Gledićke planine, Crni Vrh, Beljanica, Homoljske planine, Severni Kučaj prikazale su se kao na dlanu), spomenik NOB, bili su lepa uvertira za prijatno okrepljenje u restoranu PIKNIK.

Odatle je već bilo lakše, spuštanje ka manastiru Pavlovac, a onda na voz.
A sada na voz ...
Upravo se spuštao mrak kada smo se uhvatili najpre makadama pa asfalta kod prvih kuća u Maloj Vrbici, i posle devet časova pešačenja i čestih odmaranja opet se obreli na ž. stanici Vlaško Polje.

 

Kao šlag na tortu, BEOVOZ iz Mladenovca došao je na vreme, prazan, čist i ugrejan. Posle osam uveče ušli smo u Beograd.

 

Prešli smo ukupno 23 kilometra i savladali visinsku razliku od 700 metara.

 

Tekst i slike: vodič Bogoljub JankovićPobeda Web Team  2010.

|Početna strana|