Alpinistička akcija: Ovčar i Kablar, 08.-09. oktobar 2005.

- drugi deo -Nedelja 09.oktobar:
    Ustali smo u 7h i nakon doručka u domu krenuli na uspon ka vrhu Ovčara (985m). Nakon prelaska visećeg mosta na Zapadnoj Moravi krenuli smo stazom kroz šumu ka manastiru Sretenje, do koga smo stigli za 1h. Dalje smo stazom kroz šumu izašli na put kojim smo stigli na vrh Ovčara. Za uspon nam je bilo potrebno 2 sata tokom kojih smo savladali 730 metara visine. Sišli smo istim putem u Ovčar banju oko 12h.  

Na vrhu Ovčara
Pogled sa vrha Ovčara

Odmah nakon silaska počeli smo da spremamo opremu za uspon smerom »Ovčarska prečnica«. Poneli smo dva užeta, ali smo smer penjali kao jedna naveza da bi smanjili mogućnost pada »u klatno« na drugoj dužini smera, koji predstavlja horizontalno prečenje po steni u dužini od 35 metara. Po savladavanju smera, abzajlovali smo na sipar i njime se spustili na prugu. Opet lepinje sa kajmakom i pivo :)), nakon čega smo se vratili u Beograd i Valjevo.

Smer Ovčarska prečnica, detalj na ulazu (+III)
Na prvoj dužini Ovčarske prečnice

Pristup smeru: od planinarskog doma (motela) putem niz Zapadnu Moravu oko 1km, a zatim preko železničkog mosta na drugu obalu. Sa mosta levo i uzbrdo kroz šumu do stene, a odatle sa njene desne strane uzbrdo do okapine na ulazu u smer.

»Ovčarska prečnica«, 100m, III (IV), opis smera:
  • prva dužina (30m) počinje usponom po kosoj ploči sa koje se posle nekoliko metara prelazi levo na stenu sa dobrim oprimcima (težina +III), dalje direktno naviše (težina III) na malo lakši teren (težina II) i pored drveta do police (osiguravalište sa dva klina)
  • druga dužina (50m) počinje 35 metara dugom horizontalnom prečnicom (težina +III) do ploče, pa preko ploče (težina IV) i uz pomoć malog drveta na usku policu (težina II) kojom se nastavlja naviše do drveta (osiguravalište).
  • treća dužina (20m) počinje usponom težine II, pa desno na greben (težina III) i njime do vrha stene.

Silazak
: abzajl 15 metara visine i siparom na prugu.

Prizori
Na Peleagi

Izveštaj sastavio: Zoran Stepanović

| Početna strana |