Ovčar i Kablar
10.04. – 12.
04.2009.
 

Gorica Krstić, dugogodišnji član PD Pobeda i aktivna planinarka, inače profesorka u Srednjoj medicinskoj školi u Zrenjanu, već tradicionalno, svake godine, organizuje sa nekim od vodiča našeg društva, izlet na kome učestvuju učenici te škole. Ovakve akcije pokazale su se kao veoma uspešne, pošto se deca prijavljuju u velikom broju, a i posle svakog završenog izleta, već se raspituju kada će ponovo negde ići. Naš vodič i ovog puta bio je Milan Lončar, koji uvek sa velikim zadovoljstvom prihvata ovu obavezu.
Sada je izbor pao na Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Nalazi se u centralnom delu Srbije i predstavlja prirodno dobro izuzetnih odlika I kategorije i pod zaštitom je države. Na uskom geografskom prostoru, u klisuri Zapadne Morave, smeštena je velika grupa manastira,  u narodu nazvana „Srpska Sveta Gora“. Prirodne lepote, meandri Zapadne Morave, beskrajno zelenilo okolnih šuma, lekovita voda Ovčar Banje, bogata flora i fauna, obeležene planinarske staze, stene-vežbališta za alpiniste, zajedno sa manastirima, predstavljaju posebnu atrakciju ovog kraja. 


U zrenjaninski autobus, Milan i ja, ušli smo u Beogradu, oko 15 sati. Prepoznajemo i pozdravljamo decu sa kojom smo se družili i na prethodnim izletima. Pozdravljamo Goricu,  nekoliko profesorki i dve doktorke.  Na putu nije bilo gužve, pa smo veoma brzo stigli u Ovčar Banju. Smestili smo se u jednom privatnom objektu, a zatim otišli na večeru u Dom, bivši planinarski dom PD Železničar. Zvezde na nebu, kao i prognoza, obećavali su lep sutrašnji dan.
I zaista, probudilo nas je sunce.  Posle doručka u Domu, koji se nalazi pored železničke pruge, krenuli smo na Kablar. Baš odatle i polazi dobro markirana, uska stazica, uzbrdo kroz šumu. Deca su bila dobro raspoložena. Odmah su počele šale, dobacivanja, po neka psovka, na koju bi naš vodič odmah reagovao, govoreći im o pravilima lepog ponašanja, o pravilima ponašanja u grupi, na planini...Mlada doktorka, kod koje će se svi ti đaci jednog dana pojaviti na praksi, u stopu je pratila vođu, a kako je i njoj to bilo prvo planinarenje, upijala je svaku njegovu reč sa velikom pažnjom.  A takođe nas i zabavljala, pošto je beskrajno duhovita i zabavna.
Na začelju kolone bila je još jedna doktorka koja je sve vreme nesebično vodila računa o deci.Vrlo brzo, popeli smo se do jednog malog izvora i crkvice - isposnice posvećene Sv.Savi Podignuta je 1938. godine i  nalazi se pod samim liticama Kablara, ispod jedne velike stene. Voda na tom mestu pravi mali rezervoar zapremine 2-3 litra, koji se nikada ne prazni, a narod veruje da je ta voda čudotvorna i lekovita i zove je „ Savina vodica “.  Zatim smo nastavili dalje stazom do vrha Kablara.
Savina isposnica
 

Na nekim mestima morali smo da hodamo malo pažljivije, s obzirom na eksponiranost nekih stena, nagib jednog dela staze, sitni sipar koji nam je klizio pod nogama.
Kolona
 

Deca još uvek nemaju pravu planinarsku obuću, no, ipak, uz malo više opreza i slušajući savete vodiča, svi smo bezbedno prošli taj deo puta. I eto nas na vrhu. Sa njega se pruža divan pogled na meandre Morave. Preko puta nas, moćno se uzdiže Ovčar, a kada opet spustimo pogled na dole, vidimo i Ovčar Banju. Sve je bilo u blagoj izmaglici, ali opet lepo...Usledilo je fotografisanje, opuštanje, uživanje.

Meandri Zapadne Morave
   
Na vrhu Kablara
Krenuli smo nazad drugim putem. Preko sela Čvrkić, do planinarskog doma Kablar, koji je, nažalost, bio zatvoren, a zatim dolazimo do manastira Nikolje. Pretpostavlja se da bi to mogao da bude najstariji ovčarsko-kablarski manastir, pošto se prvi put spominje 1489. godine. Monahinja nas je primila nasmešenog lica, topla, srdačna, prepuna pozitivne energije i neke blagosti koja je prosto zračila iz nje. Pogledala je umornu decu, zarumenjenu od vrućine i dugog hodanja, pogledala njihovu, a i našu, neprikladnu odeću, oprostila nam i ipak nas sve pustila da uđemo u manastir gde nam je, ozarenog lica i nadahnuto, ispričala njegov istorijat. Zajedno sa decom, izgovorila je Oče naš...Glasovi su odzvanjali u tišini manastira...Trenutak koji se pamti.

 
Nikolje
Pešice smo se vratili kroz divnu klisuru reke, prošli pored vežbališta za alpiniste i gle...tu sreli nekoliko naših prijatelja planinara iz Beograda, Bora, Sarajeva. Posle večere u Domu, opet smo se našli sa njima i proveli prijatno veče...Dok su deca „vilenila“ celu noć, selila se iz sobe u sobu, zabavljala se...Ni stroga opominjanja mlade doktorke i profesorke Gorice nisu mnogo pomogla. Dočekali su jutro...budni. Ili su možda ipak malo i dremnuli...
 

U nedelju ujutru, sva deca bila su na nogama. Većina sanjiva posle neprospavane noći. Sanjive su bile i profesorke i doktorke. Ali, odustajanja nije bilo. Prvo smo posetili manastir Blagoveštenje. Nalazi se na levoj obali Morave, ispod Kablara. Osnovan je u srednjem veku, ali današnja crkva potiče iz 1602. godine. Zatim smo se uputili ka klimavom, visećem, pešačkom  mostu  koji vodi preko reke, jedan po jedan prešli preko njega  i dalje nastavili stazom, polako uzbrdo, kroz šumu, ka manastiru Sv. Trojica.
Kroz šumu
 
Već na toj uzbrdici, neke mlade planinarke, umorne od hodanja i lude, neprospavane noći, uporno su molile profesorku i vodiča da ih puste da se vrate. Još malo, još malo, bodrili su ih oni. I tako stigosmo do manastira Sv. Trojice.On predstavlja najlepše arhitektonsko delo među svim ovčarsko-kablarskim manastirima. Nalazi se na predivnom mestu, usred divljine, u tišini, okružen šumom koja je tek ozelenela,  a svuda okolo  čuo se samo cvrkut ptica. Bilo je magično. Bili smo tihi, pretihi, jer nismo želeli da remetimo taj čudesan mir...Palimo sveće i molimo se za naše žive i mrtve. 
Sv. Trojica
 
Nastavljamo dalje. Jedan manji deo grupe se vraća, a mi krećemo „skraćenicom“ koju,  kao i uvek, pronalazi Lončar, a ona je...već znate kakva. O tome sam pisala u prethodnom izvestaju sa Kučaja. Ali ova je bila još gora: strma, veoma strma padina kroz šumu. Provlačimo se ispod niskog granja, žbunja, gazimo preko sitnog sipara i malo većeg kamenja, preko klizavog lišća i zemlje koja se zajedno sa tim kamenjem obrušava ispod nogu...Još malo, još malo...idemo i četvoronoške, grabimo prve najbliže grane, kačimo se za njih, odupiremo, pomažemo se štapovima...penjemo se, penjemo se...gde je kraj? I odjednom...tu je! Na jednom lepom grebenu, obraslom šumom, odakle pravo ispred nas proviruje vrh Ovčara i njegove iz daljine prepoznatljive antene. Šalimo se sa vođom, a on nam objašnjava kako smo tako uštedeli puno kilometara i hodanja. Smejemo se... Deca su prezadovoljna ovim ekstremnim usponom...
Nastavljamo još malo grebenom, pa preko livade, idemo jedan mali deo putem i konačno stižemo na vrh. I opet predivan pogled na meandre Morave. Svi zadovoljni, srećni... Fotografija za uspomenu. Polako silazimo i idemo planinarskom stazom dalje, opet kroz šumu.
Na vrhu Ovčara
 
Deca su se potpuno opustila i u tom trenutku, krenula je opšta graja – onomatopeja svih mogućih životinja :  od konja, mačaka, preko kučića, ali su, ipak, moram da kažem, prednjačili majmuni! Cela šuma je odjekivala! Salve smeha u našoj koloni...A onda smo naišli na nepregledne površine prekrivene sremušom. Pošto smo deci objasnili šta je to i kako se jede, tj. sprema, krenulo je branje...
 Kroz sremuš
 
I tako, prilično bučni, približili smo se sledećem manastiru...Sretenje. Vođa nas je jedva utišao i umirio. Prvi susret sa manastirom koji se pojavljuje na jednoj zaravni, po izlasku iz šume, zaista vas ostavlja bez daha. Nalazi se na izvorištu Koronjskog potoka i na najvećoj nadmorskoj visini (600m), od svih drugih manastira u ovom kraju. Unutrašnje dvorište, konaci, cveće najlepših boja, grobnice monahinja prekrivene belim cvetovima, sama crkvica...kao iz bajke. I opet mir i tišina. Nestvarno...
Sretenje
   
Naš poslednj manastir bio je Preobraženje, do koga smo stigli vrlo brzo. O tome kako smo u njemu dočekani, možda ću napisati neki drugi put. Ne želim da kvarim prelepe utiske koje smo poneli sa ove naše šetnje. Razbacani kao dragulji, na padinama Kablara i Ovčara, ovi manastiri zaista su neprocenjivo blago koje Srbija ima. Svaki sa svojom pričom, istorijom, tradicijom, predstavlja neizbrisivi trag jednog vremena.
Preko drugog pešačkog mosta, još klimavijeg, škripavijeg i trošnijeg od onog prethodnog, došli smo do našeg Doma. Ručali smo, spakovali se i krenuli za Beograd, odnosno Zrenjanin.
Hvala svim đacima na lepom druženju, hvala profesorkama i doktorkama koje su nam svesrdno pomagale, hvala našem vođi. I opet smo izašli iz autobusa punog srca, zadovoljni i srećni što smo makar jedan mali deo našeg lepog planinarskog života pokušali da prenesemo tim mladim ljudima i učinimo i njih, bar na trenutak, srećnim.Subota: Kablar – prešli 14 km, savladali visinu od 680 m.
Nedelja: Ovčar – prešli 16 km, savladali visinu od 780 m.


Vođa puta: Milan Lončar, PD Pobeda
Izveštaj i fotografije: Marija Petrović, PD Pobeda


 
Pobeda Web Team 2009.
 |Početna strana|