Radan, Vidojevica i Djavolja varoš

-   10.12.2004. - 12.12.2004.   -
    Na kraju godine jedva skupismo jedan autobus za planine srednje visine i na koje retko odlazimo. Posle izvanredne gostoprimljivosti domaćina iz Žitnog Potoka, kada je bio izlet iznenadjenja, odlučismo da ponovo posetimo toplički kraj. Cilj je Radan planina sa neuobičajene strane, od Žitnog Potoka i Vidojeviica sa Belog Kamena. Iz Beograda krenusmo u petak po dogovoru. Usput sakupljamo planinare. U Prokuplje stižemo posle sedam sati, kratko se zadržavamo i nastavljamo ka Žitnom Potoku. Oko devet sati stižemo, razmeštamo se u djačkom stacionaru. Višekrevetne sobe nam nisu smetale da se prijatno osećamo. Druženje sa planinarima iz Prokuplja do posle ponoći u obližnjoj kafanici.


    Sutradan ustajemo po mraku jer nas čeka dugačka i naporna tura. Autobusom dolazimo do Rankove Reke (450m) a dalje pešice. Seoskim zaledjenim putem stižemo u Donji Statovac. Magla i prohladno vreme. Za nepuna dva sata stigosmo u Bogojevac. Na kratko se odmaramo. Kolona od 28 planinara nastavlja dalje širokim makadamskim putem ka Begovića grobu. Usput se zadržavamo na izvanrednom vodopadu Dumsci reke, koja izvire ispod Radana. Pre Begovića groba skrećemo sa glavnog puta u dolinu koja se podvlači ispod Radana. Izronismo iz magle na glavni greben Radan planine. Po azimutu, bez staze, tražimo glavni vrh. Vreme sunčano.


    Nakon obilaska nekoliko stenovitih vrhova, pronadjosmo i glavni vrh (Sopot 1408m). Pogled izvanredan na okolne planine. Sa Radana, iz maglenog mora, štrče Kopaonik, Željin, Goć, Veliki i Mali Jastrebac, Rtanj Stara i Suva planina, Ruj i na kraj maglenog mora, koje je prekrilo celo Kosovo, Šar Planina sa karakterističnim vrhom Ljuboten. Na jugu se naziru Paštrik i Prokletije. Zaista prava nagrada za sve planinare koji su krenuli po sumornom i maglovitom vremenu. Nije nam se išlo sa vrha, ali morali smo.

Iz magle štrče vrhovi
Naša grupa planinara

U obilasku Djavolje varoši
    Napuštamo vrh Radana drugom kosom i silazimo u prolomsku reku. Na šestom kilometru od Prolom Banje, hvata nas mrak. U Prolom Banju stižemo pre šest sati, osvežavamo se i razmenjujemo utiske sa grupom koja je obišla Djavolju Varoš.

Djavolja varoš    Vratili smo se u Žitni Potok, ponovo druženje sa ljubaznim domaćinima. U nedelju, autobusom, krećemo ka Belom Kamenu (950m), prevoju koji razdvaja dve planine Pasjaču i Vidojevicu. Do Bandere (1155m), stižemo za nepun sat. Na vrhu nas je 37 planinara. Pogled izvanredan kao sa Radana. Posle kraće pauze nastavljamo ka Prokuplju. Grebenom Vidojevice stižemo do prvih kuća razasutog sela Vidovače. Oko tri sata stižemo u Prokuplje, zadržavamo se do šest i nastavljamo za Beograd. U Beogradu smo oko 23h. Naporno je bilo ovog vikenda. Ipak svi smo bili zadovoljni.Beograd, 14. decembar 2004.
izveštaj vodje puta: Vladislav Matković
fotografije: Vojislav Srznetić
PD Pobeda, Beograd