RADAN I JASTREBAC, 27.11. – 29.11. 2009.Radan i Jastrebac su planine srednje visine. Nalaze se na jugu Srbije i celom svojom površinom su pokrivene listopadnim i četinarskim šumama. Jastrebac sa severne, Kopaonik sa zapadne, Radan i Vidojevica sa južne strane okružuju topličku dolinu. Toplička dolina je dobila ime po toplim banjama. Lukovska Prolom i Kuršumlijska banja su pravi dragulji topličkog kraja. Mnogobrojni izvori i potoci se slivaju u Toplicu koja se uliva u Južnu Moravu i čini deo crnomorskog sliva. Najviši vrh Radana je Šopot (1408m) a Jastrepca Velika Đulica (1491m). Radan planina deli toplički i jablanički kraj a Jastrebac razdvaja kruševački i toplički.
Samo dobrim poznavaocima orijentacije ove planine mogu biti pristupačne. Radan nije obeležen planinarskim markacijama, veoma je razuđen, a sam vrh je ogromna šumovita površ. Na Šopotu se nalazi kamena piramida.

Na severozapadnoj strani Radana se nalazi svojevrstan prirodni fenomen nastao erozijom tla- Đavolja varoš. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure različitih oblika i dimenzija. Figure, na čijim se vrhovima nalaze kamene kape, su visoke od 2 do 15m. Širina figura je od 0.5 do 3m. Figure se obrazuju, rastu, menjaju, skraćuju, nestaju i ponovo stvaraju. Zemljane figure, kiseli izvori, ostaci crkve i saskih rudnika, čine ovaj ambijent veoma atraktivnim za mnogobrojne turiste, planinare i ljubitelje prirode.Na Radan i Jastrebac smo krenuli, po dogovoru, iz Beograda minibusom. Nakon kraćih zadržavanja stižemo u Prolom Banju. Smestili smo se u privatnom hotelu. Sutradan ustajemo rano i krećemo minibusom do Đavolje varoši. Za razliku od ranijih izleta, kada smo pešačili od Zebica do Đavolje varoši, sada smo prevoznim sredstvom došli do samog ulaza. Po dogovoru, pridružili su nam se planinari iz Prokuplja. Obišli smo doteranu Varoš za turiste. Planinarima je bila lepša ona stara. Na nekadašnjem crkvištu podignuta je crkva brvnara. Po planu napuštamo Đavolju varoš.  
česma na ulazu u Đavolju varoš
 
 
rudarsko okno novosagrađena crkva
 
 
Đavolja varoš Đavolja varoš

Manja grupa kreće ka minibusu, nešto im se nije pešačilo. Veća grupa se uputila uz potok jedva primetnom stazom. Kod prvih napuštenih kuća napravili smo kratku pauzu. Dalje nas vodi širi kolski put do prevoja gde su načičkane napuštene  kuće. Samo se na nekim dimi iz dimnjaka. U prvom dvorištu se odmaramo i doručkujemo. Nakon odmora, seoskim putem, nastavljamo ka Sokolovom visu. Vreme oblačno, prijatno za planinarenje. Sačekujemo začelje grupe na raskrsnicama. Pred nama je dvovrh sa vršnim stenama. Lagano nas staza vodi na sedlo pa na kameniti vrh Sokolovog kamena (1370m). Na vrhu čestitanje i odmor. Raznim napicima se osvežavamo. Pojačani vetar nas je brzo oterao sa vrha.

 
kolona ka vrhu


Sokolov vis (1370m) jesenji prizor
 
Ka Prolom banji nas čeka dugačak silazak. Naiđosmo i na markaciju pa se osećamo sigurnijim. Sačekujemo se na raskrsnicama i nastavljamo seoskim putevima do crkve brvnare, jedine u Topličkom kraju, koja je obnovljena 1890. godine. Po narodnom predanju kod ove crkve se pričestio deo vojske cara Lazara uoči Kosovske bitke. Za ovo doba godine brzo se smenjuju dan i noć. Prvi mrak nas zateče kod etno restorana "Božiji raj". Naveče smo se družili sa planinarima iz Prokuplja.
 

U nedelju, ponovo ustajemo po planu i krećemo ka Jastrepcu. Usput smo obišli Pločnik koji je poznat po rimskim termama, prvoj metalurškoj peći i bici na Pločniku koja je predhodila Kosovskom boju. Sa glavnog magistralnog puta skrećemo ka Ajdanovcu gde smo obišli manastir Svetog Đorđa. Dalje smo nastavili pešice prateći sveže markirani put.

Pločnik-rimske terme

manastir Sv. Đorđe

Za jedan sat pešačenja, izašli smo iz magle. Ispod nas se nalazi cela Toplička dolina u maglenom moru. Uživamo u nesvakidašnjem prizoru. Nastavljamo dalje ka spomeniku, raskrsnici markiranih puteva. Zahvaljujući doajenu planinarstva, Čika Belom, danas se slobodnije krećemo markiranim stazama po Jastrepcu.

Jastrebac

magleno more

lepota pešacenja


pogled na Kopaonik


Kod Majorove česme se odmaramo i nastavljamo ka planinarskom domu Žarko Žarić. Danas smo prepešačili oko 18km. U domu nas je dočekao stari znanac Rilak. Bio je iznenađen ali gostoprimljiv. Minibusom nastavljamo ka Beogradu i stižemo u razumno vreme. Obišli smo dve planine, jednu banju i jednu varoš neobičnu...

 

 

Vođa uspona: Vladislav Matković
Izveštaj i fotografije: Vladislav Matković 
pl. dom Žarko ŽarićPobeda Web Team 2009.