"Čobanski dani" i "Kosidba na Rajcu", 15.-17. jul 2005.


   Pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i Crne Gore, TO Kosjerica i TO Ljig, a u organizaciji PD «POBEDA», PEU «POVLEN» sa ogrankom iz Kosjerića, organizovana je Savezna akcija pod nazivom: «ČOBANSKI DANI» i «KOSIDBA NA RAJCU». Cilj akcije je bio da objedini dve turističke manifestacije i da se promoviše planinarstvo u ovom delu Srbije.
 

Smeštaj: u prostorijama KUD-a "Maksim Marković" u Kosjeriću i OŠ u Skakavcima sa vrećama i podmetačima bez nadoknade, privatni smeštaj (seoski turizam) - noćenje sa doručkom 300,00 dinara.

Prevoz: brzim vozom Beograd - Kosjerić, cena grupne karte u jednom smeru 256 dinara, cena pojedinačne karte u jednom smeru 320 dinara. Od Kosjerića do Taorskih vrela iznajmljenim autobusom cena 100 dinara po učesniku. Od Skakavaca preko Subjela-Dobrinje-do Ravne Gore iznajmljenim minibusom, cena prevoza 400 din/učesniku. Grupa planinara iz Železnicara - Novi Sad I PEU "Povlen" iz Valjeva došla je sopstvenim prevozom (kolima).

Petak, 15.07.2005. god.
   U 17.25 polazak iz Beograda brzim vozom, dolazak u Kosjerić u 20.00, smeštaj u prostorijama KUD-a. Sastajemo se sa planinarima iz PEU Povlen iz Valjeva i PD Železničar iz N. Sada, svi zajedno odlazimo na kocert Bore Čorbe.

Taorska vrela

   Kosjerić:
   
  
Opština Kosjerić se nalazi u južnoj polovini zapadne Srbije, graniči se sa pet opština: Bajina Bašta, Valjevo, Mionica, Pošega i Užice, po broju stanovnika je najmanja opština Zlatiborskog okruga. Nadmorska visina se kreće od 340 do 1347 m, smeštena je u dolini Skrapeža koji pripada gorenjem toku sliva Zapadne Morave. Do Kosjerića možete doći vozom, prugom Beograd-Bar.

 

Subota, 16.07.2005. god.
   - 5.30 : Ustajanje, priprema za polazak. Grupa polazi iznajmljenim autobusom iz Kosjerića ka Makovištu - Taorskim vrelima. Taorska vrela su udaljena od Kosjerića 20 km, dolazi se do Taora. Groblje je sa desne strane puta odakle se kreće na pešačku turu.
   - 7.30 : Polazak grupe ka Taorskim vrelima prečicom (staza u tom delu nije markirana, najsigurnije je krenuti pravo zaobilaznim putem koji će vas dovesti do samog vrela), prvo skretanje desno, nakon pešacenja od 15 minuta odvaja se šumski put levo koji vodi granicom vegetacije do seoskog puta zatim 150 m sumskim putem izlazi se na livadu, livadom 100 m nailazite na glavni put i rudnik bigre. Ako bacite pogled desno ugledacete kuću koja je ogradjena bodljikavom žicom, a iznad nje je kaptirana voda - pored same ograde se nalazi česma.

Taorska vrela

   Taoska vrela:
   
  
Hidrološki, prirodnjački i turistički su najinteresantniji objekat u okolini Kosjerića. Nalaze se na desnoj strani Godljevače koja predstavlja deo srednjeg toka Skrapeža. Tokom vremena podzemni tok je formirao pećinu, čiji ulaz je na n.v. od 700 m, a šire površinsko okruženje dospeva do 1003 m. Voda sadrži znatne količine rastvorenih krečnih materija i prilikom oticanja taloži ogromne količine bigre. Bigrene naslane su znatnijih dimenzija. Sa Taorskih vrela Kosjerić se snabdeva vodom za piće. Prirodni ambijent Taorskih vrela je izvesno narušen eksploatacijom bigre i kaptiranjem vode. Višak vode odlazi u Skrapež. Na vrelima su kaskadno poredjane vodenice (koje na žalost nisu u funkciji) sa vodopadima. Brigu o ovakvom bogatstvu niko ne vodi, plašim se da se za nekoliko godina ništa neće videti od trave i korova.


 
Vodopad na Taorskim vrelima
Grupa pored spomenika Žikici Jovanoviću Špancu

 

Razgledanje i fotografisanje, dolazimo na spajanje Vrela i Skrapeža, a zatim nizvodno seoskim putem oko 2 km do ispod Ćirocića i Mramora (za sada slabo markiranom stazom) izlazimo u Ćiroviće i na spomenik Žikice Jovanović Španca. Nakon kraćeg odmora stazom preko Mramora dolazimo u Sandiće na asfaltni put, i njime do sela Borak, kraća pauza. Kećemo dalje preko Radanovaca i Savića ka Ridovima. Staza nas vodi na magistralni put Kosjerić - Valjevo kod nadvožnjaka, idemo napred oko 200 m, stari put za Skakavce, prelazimo preko reke Kladorube (ima mostić) a zatim asfaltnim putem do Brezika i Skakavaca. Kod OŠ u Skakavcima grupa je stigla oko 16 časova. Odlazimo na zajednički ručak koji su pripremili Milesa i Mika Milojević. Po programu organizatora gledali smo takmičenja u okviru manifestacije Čobanski dani, druženje do kasno u noć.

   Skakavci, selo neobičnog imena nalazi se na 11 km od Kosjerića ispod Divčibara na nadmorksoj visini 600 m. Brdoviti predeo sa dosta voćnaka ipašnjaka idealno mesto za odmor i šetnje. Ima mogućnost pecanja, kupanja u brzoj planinskoj reci, a sada možete i planinariti. Andrija iNikola iz našeg društva su markirali stazu u dužini od 15 km koja povezuje Skakavce sa Divčibarama i Subjelom, druga staza povezuje Skakavce sa Taorskim vrelima, markirao je Momir iz PEU Valjevo. Skakavci su jedno od sela Srbije i Kosjerića u kome se domaćini bave seoskim turizmom. Više podataka o Seoskom turizmu možete naći na sajtu www.kosjeric.org.yu ili na telefon 031/882-155 TO Kosjerića.


Nedelja, 17.07.2005. god.


Oko 3h po;ela je da pada jaka kiša, pa se nije moglo ići na turu koju smo planirali od Divčibara do Rajca (30 km). Dogovor grupe je da iznajmimo kombi koji će nas prevesti od Skakavaca do Ravne Gore kako bi nastavili pešačenje do Rajca oko 15 km.
- 08.15 : Polazimo iznajmljenim kombijem iz Skakavaca preko Kosjerića, Subjela, Dobrinja, Kamenice, Branetića ispod Suvobora do Ravne Gore. Kraća pauza, doručak, a zatim polazak ka Dobrim Vodama - našoj planinarskoj kući, pauza. I dok se odmaramo stiže grupa planinara iz "Cera" (Šabac) koja je krenula na Suvobor i priključila se Saveznoj akciji. Nastavljamo put donjom stazom preko Vučijeg trkališta do vrha Rajca gde se odmaramo.
- 14.00 : Grupa stiže na Rajac, tu nas čekaju organizatori Kosidbe iz TO Ljig, naš Vlada Ivanović uz dobrodošlicu i ručak koji su pripremile vredne ruke grupe žena volontera iz Ljiga. Grupa planinara iz Novog Sada je morala otići zbog prevoza, ostali planinari su ostali na proglašenju pobednika Kosidbe uz kulturno umetnički program koji je pripremljen za ovu manifestaciju.


 
Odmor na Dobroj Vodi
Grupa KUD-a Maksim Marković iz Kosjerića


   Zahvaljujem se domaćinima u Kosjeriću i na Rajcu koji su nas dočekali kao i planinarima koji su učestvovali na ovoj akciji.


Beograd, 27. jul 2005.

izveštaj vodje puta: Milanka Arsić , PD POBEDA, Beograd
fotografije: Dragan Vujanov, PD ŽELEZNIČAR, Novi Sad

| Početna strana |