Rajac   -   13.01.2008. - 20.01.2008.

-   treća zimska smena   -


| Prvi deo | Drugi deo |
    Suvoborski Rajac se nalazi u blizini Ljiga, na udaljenosti od 100km od Beograda. Vrh Rajac je visok 848mnv. Od doma polazi nekoliko markiranih staza, neke kroz zimzelenu i bukovu šumu, a neke preko livada i otvorenih terena koji svojom širinom doprinose opuštanju i smirenju.

Lipa odoleva vremenu
Davala je ton krajoliku

    Sedmodnevni boravak u našem domu na Rajcu (648mnv) započeli smo u zimskim uslovima, što bi se i moglo zaključiti gledajući u kalendar. А onda je došlo da naglog porasta temperature i nastupilo je proleće kad mu vreme nije tako da smo veći deo vremena proveli na šumskim stazama, ako je bio vetrovit dan ili na zelenim livadama, kada je bilo sunčano vreme.

Kada bismo u hodu naišli na snežnu padinu, a željni snega usred zime, veći deo grupe bi se brzo skotrljao niz nju i po nekoliko puta.
Snežna padina pogodna za spust

U grupi je tridesetak učesnika a više od polovine od tog broja su deca uzrasta od dve i po do petnaest godina.

Prelazak najmladjeg učesnika
Podeliše pomorandže

Išli smo na Čanak pa Rajskom stazom do doma, na Slap i u Purinu crkvu. Oni malo stariji do Vijuljka,

Sarkofazi u Crkvinama
Crkvina,

Kojića koma, Dobrih voda,

preko vrha Rajca
Deo grupe na vrhu Rajca

– da se što više tačaka upiše u transverzalni dnevnik.
    Posle ručka u Rajkovoj kuhinji poznatoj kako po dobrom kvalitetu tako i po obimnoj veličini porcije obavezan je odmor u sobi, a predveče su u našem programu planirane aktivnosti u domu – priredba,

maskenbal,
Maskenbal

Radionica veza na kartonu
vez na kartonu koji je privukao najveću pažnju kako devojčica tako i dečaka (na nezadovoljstvo prisutnih tata) svih uzrasta.

Graja, cika, radost, druženje. Na počinak su deca odlazila u 21.00č (sem bebe od osam meseci i najmanjih koji su već u 20.00č spavali) a odrasli malo kasnije. Za poštovanje kućnog reda zahvalni smo roditeljima i bakama bez čije podrške ne bismo mogli da ostvarimo zamišljeni program.
    Jedna gitara i dvojica gitarista koji su naizmenično svirali i imali podršku onih koji ih slušaju i pomalo i bojažljivo pevuše, starijima je bilo dovoljan razlog da čitaju samo u vreme popodnevnog odmora. I mnogo, mnogo smeha.

Deo grupe u novim majicama

    I tako sedam dana, uz uzajamnu toleranciju i razumevanje, bez ikakvih problema, u dobrom raspolaženju, sa novim poznanstvima i drugarima, obećanja da ćemo se videti i u Beogradu i ponovo na Rajcu ili nekom izletu.

Verni pratilac na svim turama
Verni pratilac na svim turama