BALKANSKI SUSRETI MLADIH 


Srbija, Rajac 2010.

Druženje započeto prošle godine u Bugarskoj pretprošlog  smo vikenda nastavili ovde, u Srbiji. Na planini Rajac, 470 km udaljenoj od Sofije u Bugarskoj, 500 km udaljenoj od Tetova u Makedoniji, oko 250 km udaljenoj od Tuzle u Bosni,  160 km udaljenoj od Vrdnika i konačno, na samo 100-tinjak km od Beograda okupilo se dvadesetak nas mladih i još mlađih planinara sa Balkana, sa ciljem da ustrajemo u jednoj lepoj ideji koja zapravo, tek što je zaživela.

 Mladi planinari iz Bugarske, Bosne i Makedonije, ali i mladi kod nas, u Srbiji, od 19. do 21.11.2010. godine, pokazali su nam svojim dolaskom da su nam Balkanski Susreti Mladih Planinara potrebni. Potrebna nam je zabava i druženje, potrebno nam je da vidimo i čujemo jedni druge, da izađemo na vazduh, u planinu, da se zajednički uverimo da je priroda stvarna i da se u očima drugog protežu veličanstveni predeli daleko preko granica svih naših zemalja. Planine hvala Bogu imamo, na žalost imamo i te proklete granice; imamo Facebook, Twiter, Skype, mobilne telefone, SMS poruke,.. a kada je već tako: moramo imati i Susrete ! Sastajemo se da pokažemo da smo stvarni ljudi; da možemo biti pravi prijatelji, od pomoći jedni drugima, da umemo i da smo radi da ugostimo druga, da budemo planinari - onakvi kakvi planinari trebaju biti!

 

 
na okupu


Imali smo malo vremena, tek jedan nepotpun vikend i to vreme smo želeli što bolje da iskoristimo. Šetali smo po Rajcu: još prve smo večeri, negde oko 23i30h izašli na njegov vrh, 848m nadmorske visine. Sledećeg dana smo obišli Pobedinu kuću u Dobrim Vodama. Tamo nas je sačekao vruć čaj i rakija. Okrepili smo se, odmorili od neumora, jer za nas je to bila samo prijatnja šetnja, slikali se i družili.

 

 
pravac Rajac i Dobre vode! uživamo u šetnji, na dobrom smo putu
 

kratka stanka na izvoru
 

odmor na Vodama
 

 

vreme nas lepo služi, pijemo rakiju i čaj na Dobrim Vodama

Ceca na Vodama

 
 

Bili smo i na vrhu Suvobora 864m, a sledećeg smo se dana popeli na Vijuljak. U međuvremenu smo se upoznavali, igrali i pevali, a pravili smo i neke nove planove za buduće susrete...

 
 
vrh Rajca u suton zalazak
 
 

U Tetovu 2011. biće nas više. Đuskaćemo uz neke nove melodije, zabavljati se i družiti. Pravićemo planove za buduće Susrete, i tako: godina po godinu, nećemo žuriti. Daljine će ponovo nestati, makar to bilo i samo jednom u godinu dana. Ponovo ćemo se gledati oči u oči, gledaćemo osmehe na licima;  ponovo ćemo biti zajedno, nastavljaljući ono o čemu će se jednom pričati kao o davnim počecima započetim daleke 2009. godine u Bugarskoj.


 
 

gde smo bili i šta smo radili...

...događaji i planovi...

 

u drugom raspoloženju

nije nam loše

 

živeli!

Drago nam je što ste došli!

 

Stvarno nam je drago!

Do sledećeg Susreta...Pozdrav!!!

 


Pozdrav do Susreta ; )


Beograd 01.12.2010.godine

Izveštaj i fotografije: Nikola Barbutov


Pobeda Web Team 2010.