RAJAC

20. 03. – 21.03. 2010.

 

 

Nekoliko puta godišnje, sada već i tradicionalno, naša prijateljica Gorica, planinarka Pobede, vodi na planinarenje zrenjaninske srednjoškolce kojima i predaje. Ovog puta, za vodiče je izabrala Boru Klompu i Milana Lončara. U subotu ujutru, njihov autobus prošao je kroz Beograd, „ukrcali“ smo se u njega i vrlo brzo stigli na Rajac. Popili smo kafu, doručkovali i krenuli u šetnju. Dan je bio predivan – topao, sunčan, bez vetra...proleće je mirisalo na sve strane. Još samo nekoliko sati delilo nas je od njega. 
Snega je još uvek bilo na nekim mestima, ali se vrlo brzo povlačio pred ljubičastim šafranima koji su se sve više i više širili po livadama i blagim rajačkim padinama... 

Šafrani i sneg

Izranjali su iz belog snega, suve, ugažene trave, pored potoka koji su se takođe budili iz dugog, dugog, zimskog sna... 

Potok
Došli smo do Dobrih voda, napravili pauzu...
Dobre vode
... a onda se uputili ka Suvoboru.
Profesori i deca

Na vrhu je bilo veoma živo. Jedna grupa beogradskih gimnazijalaca već se na njemu odmarala, sunčala na prijatnom suncu, posmatrala udaljene vrhove planina...Pridružili smo im se u tom uživanju, šalili i smejali. 

Na Suvoboru
Nastavili smo dalje, ka Ravnoj Gori. Prilikom spuštanja sa vrha Suvobora, jedna planinarka povredila je koleno. Bora je produžio sa decom, a Milan, dve profesorke, povređena planinarka i ja, sišli smo do asfalta i pokušali da pozovemo neki auto ili taksi kako bismo je transportovali do doma. Posle sat vremena, njen prevoz je stigao, deca su upravo u tom trenutku pristigla sa Ravne Gore, pa smo  svi zajedno krenuli nazad...U smiraj dana i uz divan zalazak sunca, preko Dobrih voda i vrha Rajca, dočekavši i proleće u pola 7 uveče, spustili smo se do našeg doma. Posle večere i malo priče, brzo smo se povukli u sobe.
Zalazak sunca

 U nedelju, manja grupa dece i nas nekoliko, starijih, krenuli smo na Vijuljak, obližnji vrh, pokriven četinarima i uvek zelen, na kome su nas sačekale suve stene.

Uspon na Vijuljak
Posedali smo na njih i pravili planove – gde ćemo još ići i šta bi deca volela da vide. 
Na Vijuljku
 Preko drugog vrha, Petlače, i ponovo vrha Rajca, vratili smo se u dom.
Na vrhu Rajca

Posle ručka, spakovali smo sve stvari i krenuli autobusom nekoliko kilometara niže. Plan nam je bio da obiđemo slapove i vodopad u neposrednoj blizini doma. Izašli smo iz autobusa i strmom stazicom kroz šumu, spustili smo se do njega. Leti potpuno presuši, a sada je bogat i pun vode. 

Vodopad

Nastavili smo ka selu Slavkovica, obišli Crkvine, ostatke manastira posvećenog Vavedenju Presvete Bogorodice, zadužbine kralja Milutina. U njemu su pronađeni sarkofazi despota Đurđa Brankovića i njegove žene Jerine. Došli smo do autobusa, parkiranog u centru sela, gde nas je čekao drugi deo grupe, a zatim krenuli ka Beogradu. Preplanulih lica, po malo umornih nogu (koje su za dva dana prešle 35 kilometara!) i zadovoljni, rastali smo se sa decom, ali samo na kratko. Već za mesec dana, družićemo se ponovo.

Ceo ovaj izlet imao je neku posebnu simboliku. Početak proleća dočekali smo na našem Rajcu i u našem domu, svi zajedno: mladi srednjoškolci, na korak od odrastanja, a već tako zreli i samosvesni, sa srcem punim ljubavi prema planini, prirodi, planinarenju, i mi, stariji, koji se trudimo da im tu ljubav probudimo, negujemo i neprestano razvijamo.

A u našoj ulici, sačekalo nas je iznenađenje: drvo preko puta ulaza u našu zgradu, procvetalo je! Preko noći…

 

Vodiči po Rajcu: Boro Milosavljević, Milan Lončar, PD Pobeda

Vođa puta: Gorica Krstić, PD Pobeda

Izveštaj i fotografije: Marija Petrović, PD Pobeda

Pobeda Web Team 2010

|Početna strana|