XXI Božićni uspon na Rtanj, 14.-16. januar 2005.

Petak, 14.01.2005.g.  16.00 č
   Kao i obično polazak iz ulice Orlovića Pavla (iza zabavnog parka Gradić Pejton). U autobusu 42 planinara od toga 17 planinara iz Vojvodine. Maršruta ovog puta je Beograd - Smederevo - Petrovac, pauza na 105km od Beograda na OMW pumpi (20 min). Zatim nastavljamo put ka Paraćinu, isključenje sa auto puta, naplatna rampa, pa put za Zaječar. Na 52 km od skretanja za Zaječar kod motela Rtanj, skretanje desno 8 km udaljeno je selo Rtanj gde je smeštaj učesnika akcije. Do naselja Rtanj dolazi se asfaltnim putem. U naselje smo stigli u 19.30 č, nakon smeštaja - druženje sa planinarima.
 

Subota 15.01.2005. god.
   Ustajanje u 7.00 č, priprema za uspon, otvaranje akcije u 8.45 kod motela Rtanj uz prisustvo velikog broja planinara, organizator je skrenuo pažnju vodičima koji su doveli planinare na akciju da preuzmu odgovornost za svoje ljude. Ispred Planinarskog Saveza Srbije kontrolor se zahvalio na dolasku. U 9.15 č polazak na uspon sa severne strane od Separacije (na putu ka naselju Rtanj sa 560 m n/v) markiranom stazom, grebenom, fantastičan prizor kolona planinara, uspon je bio masovan ali ne tako težak, ove godine je samo na pojedinim mestima bilo snega pa je bilo lakše nego ranijih godina. Prelep pogled na Boljevac i okolinu.

 
Na vrhu Rtnja (foto: Jovan Kostić)
Na vrhu Rtnja (foto: A. Lozo)

 

Kako smo se približavali vrhu vidljivost je bila sve manja, inje i po malo snega je prekrilo vrh Rtnja (Crni vrh 1560 m). Izlazak planinara na vrh je u različito vreme počev od 11.30 pa do 13 č. Na vrhu Rtnja nalazi se kapela okovana snegom i ledom. Fotografisanje, odmor i doručak na vrhu. Druga grupa je krenula u 10 časova iz naselja Rtanj (660 m n/v). Povratak planinara je južnom stranom, nakon 30-tak minuta pešačenja niz Rtanj ponovo je obasjalo sunce, usputno odmaranje, fotografisanje jednom rečju uživanje do naselja Rtanj, silazak između 2 i 3 sata - zavisi od tempa pešačenja. Povratak sa ture, organizovan ručak za sve planinare, većina planinara odlazi nakon ručka, uveče druženje.
Na akciji je učestvovalo 614 planinara iz 45 planinarskih društava iz SCG. Savladana visinska razlika sa severne strane je 1000 a sa južne strane 900 m n/v. Organizatoru sve pohvale.


Nedelja, 16.01.2004. god.

 
   Ustajanje u 7.30 č, priprema za nastavak akcije, polazak iz naselja Rtanj u 9,00 č. Izlazak na put ka Zaječaru na 7 km od Boljkovca, odvaja se put za Zlot preko Bogovine na 23 km od skretanja, prolazimo  kroz Zlot put nas vodi do mosta na reci Zlot, a zatim prvo skretanje levo uz reku nekoliko stotina metara nalazi se Lazareva pećina.
Zlotska reka (foto: Vlada Matković)

Lazareva pećina (u narodu poznata pod nazivom Zlotska pećina), još je nedovoljno istažena. Iznad Lazareve pećine  je Vernikica, nažalost nismo je posetili, nepoznati počinioci su uništili deo nakita i odneli rasvetu iz Vernikice.
Ako planirate da posetite Lazarevu pećinu morate se najaviti domaćinu Zemljoradničkoj zadruzi «Zlot» kako bi obezbedili vodiča za pećinu. Cena obilaska pećine je 60 dinara po osobi.
Lazareva pećina (foto: Vlada Matković)Nakon razgledanja Lazareve pećine krenuli smo prema glavnom putu za Zaječar da razgledamo Rumulijanu-Carsku palatu. Isključenje sa glavnog puta  desno skretanje na 1km nalazi se Carska palata, tu nas je dočekao upravnik Narodnog muzeja «Zaječar» Bora Dimitrijević koji nas je očarao pričom i podacima govoreći spontano iz srca i duše. Razgledanje palate je trajalo više od sat vremena. Ulaznicu u Carsku palatu nismo platili.

Carska palata (foto: Vlada Matković)

   Rumulijana - Galerijeva Carska palata:
   
  
Kasnoantička carska palata Rumulijana (slovenski Gamzigrad), zadužbina cara Galerija (293-311), sagrađena je u istočnoj Srbiji, u dolini Timoka, u maloj geografskoj celini Crna Reka, na 11 km udaljenosti od Zaječara. Ta teorija je početkom I veka nove ere bila priključena Rimskoj Imperiji, najpre kao deo Gornje Mezije, a od 272. godine kao deo Priobalne Dakije.
  Najranije opise i stručne ocene Gamzigrada dao je saksonski rudarski poglavar baron von Herdon 1835., nešto docnije o Gamzigradu je, sa istim oduševljenjem, pisao i nemački geolog A. Breithaupt.
  Zanimanje za jedinstveni spomenik oživelo je tek pedesetih godina XX veka. Rumulijana je sagrađena na oko 4,5 hektara. Građevine su građene od istog materijala (opeke u kombinaciji sa raznim vrstama lokalnog kamena: peščar, andezit, krečnjak, laporac) i u istoj tehnici. Arheloški nalazi vezani za građevine (mozaici, freske, skulpture, arhitektonska dekoracija i dr.) su stilski ujednačeni i mogu se datirati u period od kraja III do sredine druge decenije  IV veka.  Nastavljamo puta u Zaječar da posetimo Narodni muzej «Zaječar». Muzej se nalazi u centru grada iz pravca Beograda sa leve strane na raskrsnici. Tu nas ponovo dočekuje g-din. Bora, nastavak priče je o pronađenim arheološkim iskopinama u Carskoj palati, nošnji i običajima u Timočkoj krajini. Zadržavanje u muzeju oko 1 sat, cena ulaznice u muzej je 40 din. po osobi.
  Ručak, obilazak grada polazak iz Zaječarau u 15.15 č, pauza na OMW pumpi i u 19.30č dolazak u Beograd. Planinari iz Vojvodine nastavljaju put do svojih kuća.

   Ovom prilikom se zahvaljujem g-dinu Bori Dimitrijeviću na iscrpnim informacijama o Carskoj palati i muzeju, vodiču iz Zlota, Žiki i celom organizacionom odboru biz čije pomoći ovo nije moguće realizovati. Prepuručila bih da prolazeći kroz Timočku krajinu posetite pomenute lokacije

 

Beograd, 24. januar 2005.

izveštaj vodje puta: Milanka Arsić
PD POBEDA, Beograd

| Početna strana |