22. BOŽIĆNI USPON NA RTANj (ŠILjAK 1565 m)
13. i 14.01.2006. GODINE

 

        Pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije, a u organizaciji Omladinskog planinarskog društva Dragan Radosavnjević iz Zaječara i ove godine je organizovana Republička akcija pod nazivom Božićni uspon na Rtanj (Šiljak 1565m).

Petak, 13.01.2006. god.
    Polazak iz Beograda, autoputem prema Paraćinu, Zaječaru do sela Rtanj. Smeštaj planinara u Omladinskom domu. Druženje i doček Pravoslavne Nove godine u restoranu gde je bilo oko 200 planinara iz Srbije i Bugarske.

Druženje
Pionirski dom - naš smeštaj

Subota, 14.01.2006.god.
    Ustajanje, priprema za uspon. Uspon na Rtanj sa severne strane od Separacije 560 m n/v, markiranom stazom. Kolona planinara na uspon polazi u u 9.30. Prava zimska idila, sneg, magla, vidljivost slaba,  planinari jedan iza drugog u koloni, temperatura –12 stepeni. Na izlasku iz šume dočekalo nas je sunce prelep pogled ka vrhu Rtnja, a vetar sve jače duva. Izlazimo na sam vrh - magla, slaba vidljivost, to nam ne smeta da se fotografišemo...

Polazak ka separaciji, čekamo vozače
Kolona
Kolona
Uspon sa severne strane

    Druga grupa planinara u 10.00 č krenula je sa južne strane od sela Rtanj 600 m  n/v markiranom stazom ka vrhu.
    Povratak svih planinara je bio sa južne strane, prelep prizor, planinari žure ka cilju, sunčano, i lepo vreme. Zajednički ručak u restoranu, priprema za povratak. U Beograd stižemo u 22.30 č. 

Uspon kroz šumu
Idila


Na akciji je učestvovalo 625 planinara iz 60 planinarskih društava iz Bugarske, Republike Srpske i Srbije. Sa severne strane krenulo je 314, na vrh se popelo 309 planinara. Najmlađi učesnike je Petar Radičević PD «PTT» Beograd od 7.5 godina. Sa južne strane  krenulo je 226 planinara, na vrh se popelo 123 planinara. Najmlađi učesnik je Angelina Tomović PD «Deli Jovan» iz Negotina od 6.5 godina. Najstariji učesnika akcije koji se popeo na vrh je Milorad Stanković-Beli iz PD «Jastrebac» Kruševac.

Zahvaljujem se domaćinima na dobro organizovanoj akciji.

Beograd, 26. januar 2006.
Vodja akcije ispred PD Pobeda: Milanka Arsić,
foto: Milan Savatić PD «Pobeda», Beograd

| Početna strana