RTANJ - ZIMSKI  USPON
5. januar 2002.

Planinari PSD"Železničar"Beograd, zajedno sa planinarima PSD"Kopaonik" Beograd, napunili su jedan autobus, u kome nije bilo moguće naći mesto, i dana 5. januara 2002. godine, učestvovali su na akciji koja se tradicionalno organizuje i naziva Zimskim usponom na Rtanj ili Božićnim usponom na ovu planinu, a kaopočetna akcija u nastupajućoj godini ima svoju simboliku, poseban imidž i ruho, što je ujedno i prva godišnja akcija Planinarskog saveza Srbije, u čije ime je njen organizator OPSD "Dragan Radosavljević" iz Zaječara.

Odmaralište u naselju "RTANJ" je prihvatilište planinarima, bilo za zimskog ili noćnog uspona.

Dobru planinarsku godinu poželeli su, na ovaj način, svim planinarima, organizator akcije i svi učesnici, naravno i Rtanj i njegov vrh Šiljak (1565 m) sa svom oštrinom yimske prirode, niskim temperaturama, snegom i naročito izraženim vetrom u gornjem delu planine.

Uspon kroz šumu sa severne strane planine iznad Pajkove kose.

Ovde se uvek, a naročito u zimskom periodu, mora računati sa

oštrim vremenskim uslovima i biti na njih spreman, odnosno planinarski opremljen, psihofizički pripremljen i stabilan, da nas planina ne bi neprijatno iznenadila. Ovo nikako nije akcija za početnika, niti neiskusne i fizički nespremne planinare. Za ovakve akcije mora se u svakom trenutku imati dovoljno rezervne snage i raspoloženja, ali i vičnosti, da nbas ne iznenadi napor savladjivanja visokog snega kroz šumu koja se prostire centralnim delom usponske staze na severnoj strani planine, niti udari vetra i hladnoća na goloj kupi samog vrha, kao čto je bilo i ove godine. Zato se mora povesti računa o oblačenju i uopšte planinarskoj opremi, jer fizička pripremljenost sama po sebi nije dovoljna.

Oni pak koji ovo znaju i okuse čari ovakve akcije, osete ne samo sopstvene mogućnosti i steknu samopouzdanje, već u moćnoj prirodi nadju sebe i željno očekuju naredni uspon na Rtanj, kao vesnik planinarske godine.

Ispod vrha planine nakon silaska na južnu stranu, zadovoljna lica posle naporne ture.

Kapela na vrhu Šiljak 1565  m okovana ledom i snegom, ujedno je zaklon od udara vetra.

dr Tomica Delibašić

Posetite PSD"Železničar" - Beograd