IX Balkanski susreti planinara - BiH, 27.-29. oktobar 2006.

        Deveti Balkanski susreti planinarskih društava su organizovani na Smetovima iznad Zenice. Organizator susreta je bilo planinarsko društvo Željezara iz Zenice. Na susretima je učestvovlo preko 500 planinara iz Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prema očekivanju, najbrojniji su bili planinari zemlje domaćina susreta.

        Zenica je okružena niskim planinama. Smetovi, Lisac, Zmajevac, Vepar, Golubak i Volovska glava su zbog prelepih pejzaža najčešće posećene planine. Zeničani najradije posećuju Smetove, koji se nalaze 8km od centra grada. Na Smetovima  se nalazi planinarski dom koji raspolaže sa 60 ležaja, restoranom i salom za sastanke. Pored samog doma se nalaze sportski tereni i ski-lift dužine 250m pogodan za rekreativce i skijaše početnike. Dom je vlasništvo planinarskog društva «Željezara» iz Zenice.

Planinari Pobede, zajedno sa planinarima iz Tetova i Vrdnika, su krenuli iz Beograda u petak autobusom ka Zenici. Uz duža zadržavanja na graničnim prelazima, preko Doboja, stigli smo u Zenicu oko 24h, gde su nas sačekali  domaćini i doveli do doma.

Brzo smo se smestili po već unapred napravljenom rasporedu, večerali i do kasno u noć, veselili. Sutradan su, uz postrojavanje društava i prigodan kulturno-umetnički program, otvoreni IX Balkanski susreti planinarskih društava.
 


Svečano otvaranje balkanskih susreta planinara polazak na smetovski pohod


    Nakon otvaranja ogromna kolona planinara je krenula na smetovski pohod. Prelepim proplancema se vijugala kolona planinara ka Zenici. Prelepi vidici na okolne planine i Zenicu su nas zadržavali. Uz kraće pauze stigli smo u predgrađe Zenice i autobuse koji nas odvedoše na ručak. U povratku, ka Smetovima, obišli smo tvrđavu Vranduk iz 15 veka.Tvrđava se nalazi na levoj obali reke Bosne i udaljena je 14km od Zenice. Kasno popodne stižemo na Smetove, malo se odmaramo i ponovo veselje. Peva se, igra se u svim salama i na terasi. Pozdravni govori domaćina i predstavnika društava su za trenutak prekinuli raspevane planinare.

kolona planinara pauza

    U poseboj sali održan je sastanak predstavnika društava. Na sastanku su dogovarane naše zajedničke akcije i određeno vreme i domaćin X balkanskih susreta. Domaćin narednih susreta je planinarsko društvo Rilski Turist iz Samokova - Bugarska.

    Sutradan, posle doručka, rastali smo se uz obećanja da ćemo na sledećim susretima biti još brojniji. Krenuli smo, zajedno sa našim starim znancima iz PD Bjelašnice, ka Sarajevu. Usput se zadržavamo u Visokom i razgledamo bosanske piramide, koje su po nekima veće od egipatskih. Popodne provodimo na Baš čaršiji uz željine ćevape i sarajevsko pivo. Uz kraće zadržavanje na Drini, stižemo u Beograd oko 23h.


tvrdjava Vranduk bosanske piramide


    Doviđenja do sledećih susreta planinara.
 
Beograd,
13. novembar 2006.
tekst i fotografije: Vladislav Matković