STOLOVI  i TROGLAV

07.- 09.03.2008.

STOLOVI, 8. mart

 

Na Stolove smo pošli  sa periferije Mataruške banje u 7,30. Dan je bio maglovit tako da smo tek posle sat vremena pešačenja izašli iz magle koja se  još dugo zadržala u dolinama i kraljevačkoj kotlini.
 

Tura: Mataruška banja (220m), uspon na kotu 436m, desno u dolini Ibar - ne vidi se od magle. Izlazimo iz magle i idemo ka  Oštroj glavici (728m), pa  blaži deo terena pored kote Lipar (835m) do ispod brda Karaula (903m) dolazimo do Erskih livada (961m).Dobar je pogled desno na Troglav, a levo na Goč i Željin. 

Na Čikeru Usovica, u zavetrini

Odmor u šumi kod izvora pa na 1040m izlazimo iz šume kod jedne kolibe gde skrećemo levo i uskoro izlazimo na prvi vrh planine Čiker (1324m). Sa Čikera silazak grebenom na prevoj i uspon na najviši vrh  Usovicu (1375m) oko 13 časova. Na severnim stranama ima još snega. Na vrhu duva južni vetar pa se sklanjamo u zavetrinu. Nema više magle,  dobro se vidi Kraljevo i sve severne planine: Kotlenik, Gledićke planine, Vujan, Rudnik, Rajac, Maljen, Povlen... 

Bistri i bučni potoci Maglešnica Desna pritoka

Sa vrha silazimo nazad, na prevoj, strmom padinom u izvorišni deo reke Maglešnice. Nema staze, ali je prohodno. Dalje počinje delimično zarasla staza, reka postaje sve veća od bočnih brzih potoka. Sporo se krećemo zaraslom i kamenitom stazom. U središnjem delu dolazimo do tesnaca. Reka nema mosta pa moramo da gazimo vodu do kolena. Posle  pedesetak metara ponovo gazimo vodu jer se staza vraća na drugu stranu. Dolazimo na prohodniji deo staze ali nas čeka još jedno „forsiranje“ reke. Vsmo oguglali pa je lakše. 

Maglić grad

Skoro pred mrak stigosmo ispog grada Maglića, prelazimo žičani most preko Ibra gde deo grupe kratko ostade u kafani, a deo mokrih nogu ode što pre u toplu „plavu kuću“.


Dužina ture oko 24km. Uspona  1400m, broj učesnika 29.

 

TROGLAV, 9. mart

 

Pošli smo u  iz banje u 8 sati,  preko  Bogutovačke banje  uz reku Lopatnicu došli smo do  sela Gornja Lopatnica. Dan vedar, bez oblaka. 

Tura: Gornja Lopatnica (340m), uspon na  Golo brdo (686m), stazom kroz proplanke sa vresom u cvetu. Staza uglavnom ide kroz šumu sve do  proplanka Prošćana gde pravimo prvu veću pauzu. Još malo gore iznad izlazimo na dobar šumski put kojim idemo do prevoja ispod prvog vrha Troglava.

Na vrhu Troglava Severni vrh Troglava

Izlazimo na prvi, severni, vrh (1147m) odakle je po lepom danu odličan pogled na Stolove i Čemerno, i druge planine. Manji silazak pa uspon na Kom (1178m), najviši vrh Troglava. Posle toga idemo na jug - na još jednu „glavu“ planine i silazimo na prevoj do makadamskog puta koji vodi do Bogutovačke banje. Tamo smo stigli oko 14 časova. Prepakovali se i u povratku svratili do kafane „Šofer“ u selu Majdan pod Rudnikom.

Stolovi, pogled sa Troglava Troglav u daljini Vres

Dužina ture oko 16km. Uspona  900m, broj učesnika 28.

 

 

Izveštaj i fotografije: Veroljub Kovačević


 - početna strana -