Tajan, Bosna i Hercegovina

07.11. – 09.11.2008.
Spomenik prirode Tajan se nalazi između Ravan planine i Zvijezde na putnom pravcu od Zavidovića ka Kaknju. Istoimeni planinski vrh je visok 1297m i izdiže se neposredno iznad rekreativnog centra Ponijeri. Vikend naselje na Ponijerima je posećeno preko cele godine. Posebno je interesantno u zimskim uslovima za skijaše zbog mini ski lifta. Ceo planinski masiv je prekriven listopadnom i četinarskom šumom koje su izvanredan preduslov za razvoj drvne industrije. Netaknuta priroda sa izobiljem vode se predivnim vodopadima, brzim rečicama, pećinama, cvetnim livadama... je izazov za mnoge planinare, lovce, speleologe, skijaše.


Priprema za uspon
Ka nepoznatim planinama smo krenuli u petak popodne sa dva minibusa. Loše vreme je uticalo na naše raspoloženje. Po jakom pljusku stižemo u Tuzlu gde nam se pridružuju naši stari znanci planinari iz PD Konjuha. Zaobilaznim ali sigurnim putnim pravcem preko Zenice i Kaknja, po preporuci domaćina, približavamo se planini. U Kaknju su nas dočekali planinari iz Zavidovića, Sarajeva i Splita. Konvoj kreće uzanim asvaltnim putem. Probudili smo uspavano selo raspitujući se za ispravan put. Poodavno je ponoć prošla. Očigledno je put očišćen od napadalog snega.
Uzano je ali napredujemo bez većih problema. Konačno smo stigli na Ponijere i jedini motel koji može da primi našu grupu. Brzo smo se smestili i otišli na spavanje. Zbog prevelikog snega promenili smo plan. Umesto duže pešačke ture, odlučili smo se za kraću ali sa usponom na najviši vrh.


Ka vrhu...


...vrh je blizu
Sutradan smo kasnije ustali i krenuli ka Tajanu. Laganim hodom sa usputnim zadržavanjima stižemo na 1297m. Sam vrh je u obliku kupe koja se izdiže iznad guste šume. Poglede predivan. Niko nije ni slutio da će posle kišovite noći biti ovako lep i sunčan dan. Još jednom se isplatio naš trud i upornost. Svi koji su krenuli na vrh popeli su Tajan. Na samom vrhu jak vetar ne dozvoljava duže zadržavanje. Sunčanje i veću pauzu smo napravili kraj usamljene vikendice.


Tajan 1297m


Za malo da poletimo

U sumrak smo se vratili u motel. Popodne se odmoramo i pripremamo za večernju žurku. Domaćen se pobrinuo za živu muziku i pečenu jagnjetinu. U motelu su nam se pridružili planinari iz Zenice. Uspeli smo da na jednom mestu okupimo planinare iz više društava i da upoznamo jedno novo društvo. Drugom stranom planine smo se vraćali ka Beogradu. Obišli smo dva vodopada, Zavidviće i čuvene kugle. Izlet nije mogao da prođe bez bosanskih ćevapa. Obiđosmo i Tuzlu.


Sunčanje


Zabava


Vodopad na reci Gostović


Kamene kugle

U pristojno vreme se vratismo u Beograd.


Beograd, 16. decembar 2008.
Izveštaj i fotografije: Vladislav Matković, PD Pobeda