Tara   -   29.12.2006. - 02.01.2007.

-   Predov krst   -


| Prvi deo | Drugi deo |
Ponedeljak, 01. januar
    Ponedeljak, prvi dan u Novoj godini, ulepšali smo odlaskom na naše omiljeno brdo, Galinik (1305m). Neobično, lepo, sa koje god strane da se gleda, a ono uvek različitog oblika.

Galinik

Stazom kroz šumu, pa preko livada, gazili smo po snegu i opet uživali u divnim prizorima. Malo je i ojužilo, bilo je i vetra, pa je sneg počeo polako da se topi.

Lako smo se popeli na vrh,
Uspon na Galinik

a onda, u povratku, našoj radosti nije bilo kraja. Kako nas je put vodio nizbrdo, razgaljeni smo trčali po snegu, vikali od sreće, širili ruke kao da grlimo svu tu lepotu oko nas, bilo je i onih koji su se valjali po snegu, kotrljali nizbrdo, a dvoje mladih planinara napunilo je senom plastične kese, selo na njih, i... sankanje je počelo. Naš vodja jedva je nekako uspeo da nas obuzda, ponovo svrsta u kolonu, i putem kroz šumu, dovede do doma. Uveće smo se zabavili uz našu novogodišnju tombolu

i takmićenje u nošenju flaša izmedju nogu koje je izazvalo salve smeha i sve nas razgalilo.
Takmičenje

A onda su Jasmina, Nebojša i Nena uzeli gitare i počela je pesma. I tako do jutra...U nekom momentu opet je nestala struja, upalili smo sveće i nastavili pesmu koja nas je vratila mnogo godina unazad i podsetila na mladost.

Pesma

Noć koja se pamti.

Utorak, 02. januar
    A onda, u utorak, 2. januara, zima je opet pokazala svoje zube.

Probudila nas je prava mećava,
Mećava

sneg je vejao, vejao i vrlo brzo zavejao put koji vodi do jezera na Perućcu. Organizovali smo traktor koji je pokupio stvari, ručali, spakovali se i krenuli peške. Svuda oko nas pravi zimski ambijent. Neko je malo duže pešačio, neko kraće, tako da smo posle presvlačenja i okrepljivanja u kafani pored jezera, za Beograd krenuli oko pola 6. U prestonicu smo stigli oko 23h. Kročili smo na beogradski asfalt bez snega i uputuli se ka kućama. U dušama nam je bilo toplo, a u očima su nam svetlucali kristali od snega...


Prvi dan: prešli 22 km, savladali 650 m visine, tura trajala 8 sati, krenulo 18 planinara, 15 se popelo na vrh.
Drugi dan: prešli 15 km, savladali 410 m visine, tura trajala 5 sati, do Biljeških stena došlo 25 planinara, 19 se popelo na Smiljevac.
Treći dan: prešli 11 km, savladali 580 m visine, tura trajala 4 i po sata, krenulo 17 planinara, 14 se popelo na Galinik.
Četvrti dan: pešačili nizbrdo do jezera od 8 do 14 km.Beograd, 11. januar 2007.
vodja puta: Milan Lončar
izveštaj: Marija Petrović, uz konsultacije sa vodjom puta Milanom Lončarem
fotografije: Marija Petrović
PD Pobeda, Beograd